Jani Brajkovič ne bo branil lanske zmage. Foto: BoBo
Jani Brajkovič ne bo branil lanske zmage. Foto: BoBo
Brajkovič ne bo branil domače zmage

Tudi tokrat bodo na sporedu štiri etape. V tretji, ki se bo začela v Škofji Loki, se bodo kolesarji podali na Vršič, kraljevska etapa pa bo po vsej verjetnosti tudi odločilna. "Za jubilej se spodobi, da dirka vsebuje tudi vzpon na naš najvišji prelaz. V zadnjih letih so mnogi menili, da je preživet, toda na obletnico po šestih letih skoraj mora biti del dirke," je dejal direktor dirke Bogdan Fink. Kolesarji bodo prvič obiskali tudi Tolmin z okolico.
Začetek bo z 8,8 kilometra dolgim kronometrom, ki bo imel start in cilj na Kongresnem trgu. Vožnja na čas bo tehnično zahtevna, saj bo kar nekaj težkih zavojev. "Dosti se tu ne bo dalo pridobiti, veliko pa se bo lahko izgubilo," je o kronometru povedal Fink. Druga etapa bo od Kočevja do Višnje Gore. V zadnjem dejanju bodo kolesarji startali v Brežicah, cilj pa bo znova v Novem mestu.
Posebej zvenečih imen ne bo
"Zagotovo bodo nastopili kolesarji Lampreja, dogovarjamo pa se s še eno ekipo najvišje ravni, a njenega nastopa še ne morem potrditi, zato ne bi niti o imenu. Letos ne bo Cannondala, saj Liquigas, ki deluje tudi v Sloveniji, ni več njihov sponzor, ne bo niti Astane, saj nima pravih interesov. Za Janija Brajkoviča, lanskega zmagovalca, je že dolgo časa jasno, da ga ne bo, zdaj pa je poškodovan še Borut Božič. Bo pa Gorazd Štangelj v Slovenijo pripeljal mlado ekipo Astane," je povedal Fink. Nastopilo bo 15 ekip.
Posebno zvenečih imen tako najbrž ne bo, za zmago pa naj bi se boril predlanski zmagovalec Italijan Diego Ulissi, izmed Slovencev pa naj bi se ob močni ekipi Adrie Mobila za najvišja mesta borila Tadej Valjavec iz Save in Jan Polanc iz Radenske, za katerega bo to ena zadnjih dirk pred selitvijo iz Radenske v Lampre.

Brajkovič ne bo branil domače zmage