Svein Tuft, specialist za vožnjo na čas, je bil najhitrejši na ulicah slovenske prestolnice. Letos je zmagal že na kronometru na dirki Tour de San Luis v Argentini. Foto: Aleš Fevžer
Svein Tuft, specialist za vožnjo na čas, je bil najhitrejši na ulicah slovenske prestolnice. Letos je zmagal že na kronometru na dirki Tour de San Luis v Argentini. Foto: Aleš Fevžer
Jan Polanc
Jan Polanc je s tem, ko je premagal državnega prvaka Klemena Štimulaka, dokazal, da je imel prejšnji teden na državnem prvenstvu v kronometru res veliko smole. Foto: Aleš Fevžer
Tadej Valjavec
Tadej Valjavec je končal na 39. mestu. Foto: Aleš Fevžer
Tomaž Nose
Zmagovalec Dirke po Sloveniji leta 2007 Tomaž Nose je pristal na repu najboljše petdeseterice. Foto: BoBo
Kronometer v Ljubljani pripadel Tuftu

Drugo mesto je pred lepim številom gledalcev zasedel njegov moštveni kolega pri ekipi Orica - Green Edge, Avstralec Brett Lancaster, ki je zaostal sedem sekund, tretje pa Rus Artem Ovečkin (RusVelo). Na četrto mesto se je uvrstil še en član Orice, Nizozemec Sebastian Langeveld. Prevlada kolesarjev avstralskega moštva ni presenečenje, saj so na lanskem svetovnem prvenstvu na Nizozemskem na ekipnem kronometru osvojili bronasto kolajno.

Po četrtkovi izjemno slabi produkciji televizijskega signala uvodne etape kolesarske dirke po Sloveniji, se je TV Slovenija odločila, da v soboto ne bo predvajala neposrednega prenosa, temveč bo s te etape pripravila krajšo reportažo. Ta bo na sporedu zvečer ob 22.50.

Najboljši Slovenec je bil na 20. mestu Jan Polanc (Radenska; +0:41), državni prvak Klemen Štimulak (Adria Mobil) pa se je moral zadovoljiti z 29. mestom (+0:45). Eden izmed favoritov za skupno zmago Tadej Valjavec je končal na 39. mestu (+0:52), sekundo pred Nemcem Patrickom Sinkewitzem, ki naj bi prav tako računal na končno slavje. Besničan je lahko povsem zadovoljen s svojim nastopom. Kronometer ni njegova disciplina, toda zaostanek za nekaterimi drugimi favoriti in dejstvo, da je celo premagal Sinkewitza, mu lahko vliva dodaten optimizem.

"Kaj hočeš lepšega"
36-letni Tuft je z zmago le potrdil, da je eno najbolj zvenečih imen na letošnji dirki, saj je leta 2008 na svetovnem prvenstvu v Vareseju osvojil tudi srebrno kolajno na posamičnem kronometru. Tedaj ga je premagal le Nemec Bert Grabsch.
"Lepa proga, lepo mesto, lepo vreme in zmaga. Kaj hočeš lepšega. Vesel sem, da sem po manjši krizi spet v formi, da lahko optimistično gledam na nadaljevanje sezone. To je bila zame najpomembnejša etapa te dirke, v skupnem seštevku nimam visokih ciljev. Vzponi mi pač ne gredo, kot bi si želel," je dejal Tuft.

Polanc: Premagal sem veliko favoritov
"Ne bojte se. Vse je po pričakovanjih, čeprav si rezultatov natančneje še nisem ogledal. Že površen pogled pove, da so na vrhu specialisti za vožnjo na čas. Ti pa nimajo na Vršič nobene možnosti. Slovenci smo v dobrem položaju," je povedal Marko Polanc, trener ljubljanske Radenske in oče Jana Polanca.
"Premagal sem veliko favoritov. Težko rečem, kaj te sekunde prednosti pomenijo, vsekakor pa zame pomenijo velikansko psihično spodbudo. Do končne visoke uvrstitve je še daleč, toda mislim, da sem naredil lep rezultat. Če bom čutil formo, kot sem jo na Dirki po Furlaniji, sem prepričan, da lahko na Vršič pridem z najboljšimi. To pa bi bilo to, kar si želim," je razmišljal najhitrejši Slovenec, specialist za vzpone.
Štart in cilj na Kongresnem trgu
Štart prve izmed štirih etap je bil na Kongresnem trgu. Kolesarje je pot vodila po Zoisovi in Dolenjski cesti, kjer je bil po 4,2 kilometra obrat. Tekmovalci so proti cilju, ki je bil prav tako na Kongresnem trgu, zavili v predor pod gradom in nato prek Krekovega in Ciril Metodovega trga prišli na Wolfovo ulico ter nazaj na Kongresni trg.
V soboto na Vršič
Po napovedih naj bi zmagovalca dirke, ki bo na prestolu zamenjal odsotnega Janija Brajkoviča, odločila kraljevska, tretja etapa. Ta bo vsebovala tri zahtevne vzpone, najprej na Sorico, nato na Livške Ravne, nato pa bo kolesarje čakal še zaključni vzpon na Vršič. Tudi prenos sobotne etape si boste lahko ogledali na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Ljubljana, kronometer, 8,8 km:
  1. S. TUFT            KAN       9:55
  2. B. LANCASTER       AVS      +0:07
  3. A. OVEČKIN         RUS       0:08
  4. S. LANGEVELD       NIZ       0:14
  5. A. MALORI          ITA       0:17
  6. M. HEPBURN         AVS       0:31
  7. A. PRONI           ITA   isti čas
  8. M. RICHEZE         ITA       0:32
  9. K. SVEŠNIKOV       RUS       0:33
 10. I. ZAKARIN         RUS       0:34
... 20. J. POLANC SLO 0:41 29. K. ŠTIMULAK SLO 0:45 38. J. GOLČER SLO 0:52 39. T. VALJAVEC SLO isti čas 41. P. SINKEWITZ NEM 0:53 47. K. FAJT SLO 0:55 50. T. NOSE SLO 0:57

2. etapa, petek:
Kočevje - Višnja Gora, 171,3 km

3. etapa, sobota:
Škofja Loka - Vršič, 170 km
(prenos na TV SLO 2/MMC, ob 14.15)

4. etapa, nedelja:
Brežice - Novo mesto, 153,4 km

Kronometer v Ljubljani pripadel Tuftu