Dolgo je bežal osamljeni napadalec Mihael Štajnar (Sava Kranj), ki mu je po vzponu z Jesenic na Kočno preostala še minuta prednosti, a na ciljnem vzponu na Zatrnik je bil Škofljičan ujet dva kilometra pred ciljem.

Primožič zaprt v sprintu

Med Slovenci je najvišje meril Jaka Primožič (Hrinkow Advarics), ki je letos že zmagal na dveh podobnih dirkah v Avstriji. Na koncu je bil 25-letni Škofjeločan peti in s tem najboljši Slovenec na peti mednarodni dirki sezone. V vodilni deveterici je bil od Slovencev še Jaka Marolt (Sava Kranj), ki je zasedel sedmo mesto, med petnajsterico pa je bil še Matic Žumer (Sava Kranj) na 12. mestu (+0:27).

"Zelo dobro sem se počutil, a na koncu v sprintu sem bil zaprt. Nisem se mogel prebiti ven. Noge sem imel, a premalo agresije," je Primožič opisal razplet sprinta, kjer si je obetal več.

Najmočnejši v sprintu na Zatrniku je bil Čeh Michal Schuran (ATT Investments), ki je za las prehitel aduta slovaške ekipe Pierra Baguetta in rojaka Jakuba Rimana, kar je potrdil tudi dolgotrajni sodniški ogled fotofiniša. Prva zmaga kariere za 27-letnega Schurana, ki kolesari za češko ekipo ATT Investments. Tretji je bil Avstrijec Emanuel Zangerle, četrti pa njegov ekipni kolega Daniel Federspiel (oba Felt Felbermayr).

Od Snovika do Zatrnika v 145 kilometrih je potekala tretja VN Gorenjske, na kateri je po Poljaku in Italijanu zdaj slavil Čeh. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Od Snovika do Zatrnika v 145 kilometrih je potekala tretja VN Gorenjske, na kateri je po Poljaku in Italijanu zdaj slavil Čeh. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Razgibana gorenjska trasa

Kolesarska zveza Slovenije je skupaj z gorenjskimi občinami tretje leto zapored izvedla VN Gorenjske, ki je sledila lanskim potem. Od Snovika v zaprti vožnji do Kamnika, kjer sledita dva kroga, sledita dva kroga pri Cerkljah ter nato mimo Preddvora in Tržiča do Vrbe in Žirovnice, čez Kočno in Blejski vintgar do pol poti na Pokljuko s ciljem na Zatrniku.

Dirka spada v kategorijo UCI 1.2 in je zmagovalcu prinesla 40 UCI-točk. Leta 2022 je slavil zmago Poljak Patryk Stosz, lani pa je bil na Zatrniku prvi Italijan Davide De Cassan.

Na startu je bilo 19 ekip iz osmih držav in 115 kolesarjev iz 19 držav. Med njimi pet slovenskih ekip in 26 Slovencev.

Preostale glavne dirke v sezoni v Sloveniji:

  • od srede, 12., do nedelje, 16. junija: Dirka po Sloveniji,
  • državno prvenstvo 2024: 20.–23. junij v Trebnjem,
  • nedelja, 1. septembra: VN Kranja.

3. VN GORENJSKE

Snovik–Zatrnik, 145,3 km