Na klasični dirki Gent-Wevelgem je prišlo do hude nesreče s smrtnim izidom. Foto: Reuters
Na klasični dirki Gent-Wevelgem je prišlo do hude nesreče s smrtnim izidom. Foto: Reuters

Nedeljsko dirko, ki jo je sicer dobil Peter Sagan, je zaznamovala huda nesreča Demoitieja. Zgodila se je na severu Francije v Sainte-Marie-Cappelu, ko je motorist, ki je bil v spremljevalni ekipi, povozil Belgijca, ki je pred tem padel.

Iz ekipe so hitro sporočili, da so kolesarja, čigar stanje je bilo kritično, prepeljali v bolnišnico v Lillu. Kmalu zatem je ob spremstvu svoje družine in žene umrl. "Kolesar je umrl. Preiskava, s katerimi želimo ugotoviti vzroke tragične nesreče, je v teku," je sporočil tiskovni predstavnik regionalne žandarmerije Frederic Evrard.

Demoitie, rojen v Liegu, je letos podpisal za ekipo Wanty-Groupe Gobert, potem ko je tri sezone nastopal v dresu Wallonie-Bruxelles. Največji uspeh je doživel zmago na Touru du Finistere leta 2014. Letos je bil tretji na uvodni etapi dirke Etoile des Besseges, drugi je bil na Dorpenomloop Rucphnu pred dvema tednoma.

Mezgec: V kako nevarnem športu smo
Tragedija je razžalostila kolesarski svet, mnogi so sožalje izrekli na družbenih omrežjih. "Neresnično je prebrati, da Demoite Antoine ni preživel včerajšnje nesreče. Moje globoko sožalje njegovi družini, prijateljem in klubskim kolegom," je zapisal nemški sprinter Marcel Kittel, Britanec Mark Cavendish pa: "Tako tragične novice. RIP Antoine Demoitie. Moje misli in sožalje so s tvojo družino, prijatelji in ekipnimi kolegi."

"V kako nevarnem športu smo. Moje misli so z družino in prijatelji Antoina Demoitieja. Rip Antoine," pa se glasi zapis Luke Mezgeca, ki je na omenjeni dirki osvojil 12. mesto.

Contador: Pravila za motocikle potrebna ZDAJ
Številni kolesarji so poleg sožalja pozvali tudi k ukrepom, s katerimi je treba povečati njihovo varnost. V zadnjih letih je bila ogromno nesreč, v katerih so bili vpleteni spremljevalni motocikli in druga vozila. "Pravila za motocikle na dirkah so potrebna ZDAJ," je tvitnil španski zvezdnik Alberto Contador, njegov moštveni kolega pri Tinkoffu Mick Rogers pa je objavil fotografijo Vjačeslava Kuznecova, obdanega z vozili na dirki Gent-Wevelgem. Irec Dan Martin je mnenja, da je prehitevanje glavnine na spustih in v ključnih trenutkih dirke, ko je hitrost visoka in se kolesarji borijo za položaje, vse prej kot varna. Na njegov tvit je njegov moštveni kolega pri Etixxu Španec Carlos Verona odgovoril: "Se strinjam. Manj motociklov, jasna pravila in naj nekdanji kolesarji vozijo motocikle po opravljenem testu."

Oglasili so se tudi pri Mednarodni kolesarski zvezi. Njen predsednik Brian Cookson je sporočil: "Antoina bomo resnično pogrešali. Naše misli so z njegovo družino, prijatelji in ekipo." Uci je še zapisala, da bo sodelovala s pristojnimi organi pri preiskavi tega tragičnega dogodka.