Vincenzo Nibali je prvič dobil dirko od Milana do San Rema. Foto: Reuters
Vincenzo Nibali je prvič dobil dirko od Milana do San Rema. Foto: Reuters
Vincenzo Nibali je napadel na vzponu sedem kilometrov pred koncem. Foto: EPA

33-letnik je v razburljivem finišu deževne dirke napadel na zadnjem vzponu na Poggio di Sanremo in zdržal do konca. Glavnina je ciljno črto prečkala nekaj metrov za Nibalijem, ki je imel še toliko časa, da je zmagovito dvignil roki. Prvi devetnajsterici so pripisali enak čas kot zmagovalcu.

Drugi po 294 kilometrih 109. dirke je bil Avstralec Caleb Ewan, tretji pa Francoz Arnaud Demare, zmagovalec te dirke leta 2016. Trikratni svetovni prvak Slovak Peter Sagan je bil na koncu šesti, lanski prvak Poljak Michal Kwiatkowski pa 11.

Na najdaljši dirki v sezoni je nase opozarjal tudi Matej Mohorič. Bil je tesno ob Nibaliju, ga na spustu s Cipresse vrnil na čelo dirke, prvi je tudi začel vzpon na Poggio di Sanremo. Ko je sedem kilometrov pred ciljem napadel Nibali, se ni naprezal. Ko je priključek s skupino favoritov, ki je lovila Nibalija, ujel njegov moštveni kolega Italijan Sonny Colbrelli, pa je Mohorič v zadnjih kilometrih po najboljših močeh pomagal še njemu. Colbrelli je bil deveti, Mohorič pa je končal zunaj prve dvajseterice.

Nibali je imel na vrhu klanca 10 sekund prednosti, ki je v spustu narasla na 13. Ko je dva kilometra pred ciljem prišel na ravnino, je imel osem sekund naskoka. Prednost je v napetem zaključku komajda ohranil.

"Dan je bil deževen, toda imel sem dobre občutke. Sodeloval sem s Sonnyjem Colbrellijem, v zadnjih 15 km sem se počutil dobro. Na vzponu na Poggio sem sledil kolesarju iz druge ekipe. Ko mi je direktor ekipe po radiu povedal, da imam 20 sekund prednosti, sem si mislil in rekel samo, da moram iti na polno do konca. Dan je bil fantastičen. Nimam besed," so bile prve besede Nibalija, ki je na cilju zmago proslavljal v solzah objet z moštvenimi kolegi.

Dirko je zaznamoval tudi grd padec britanskega sprinterja Marka Cavendisha, ki se je slabih 10 kilometrov pred koncem zaletel v plastični prometni znak, poletel po zraku in po salti pristal na tleh.

Končni vrstni red:                    
  1. V. NIBALI          ITA    7:18:43
  2. C. EWANS           AVS      vsi  
  3. A. DEMARE          FRA           
  4. A. KRISTOFF        NOR           
  5. J. RÖLANDTS        BEL           
  6. P. SAGAN           SLK      isti 
  7. M. MATTHEWS        AVS           
  8. M. CORT            DAN           
  9. S. COLBRELLI       ITA           
 10. J. STUYVEN         BEL      čas  
 ...                                  
 25. M. MOHORIČ         SLO      +0:04
 34. S. ŠPILAK          SLO       0:15
 86. L. PIBERNIK        SLO       4:00
124. K. KOREN           SLO       9:37