Vincenzo Nibali je upravičil vlogo favorita. Foto: EPA
Vincenzo Nibali je upravičil vlogo favorita. Foto: EPA
Nibali prvi na Krvavcu

Nibali si je v dežju, megli in mrazu privozil 40 sekund prednosti pred rojakom Giovannijem Viscontijem, tretji pa je bil Danec Chris Anker Sörensen. Slovenci se niso najbolje odrezali, še najboljši je bil Gašper Švab (Sava), ki je z zaostankom minute in 48 sekund zasedel deveto mesto, v skupnem seštevku pa je kot najboljši Slovenec osmi. Mitja Mahorič (Adria Mobil) je bil deseti (+1:58), zmagovalec prvih dveh etap Grega Bole pa celo 11. (+2:06).

Tudi mraz in dež nista zaustavila Nibalija
Nibali je maja odlično kolesaril na Dirki po Italiji, ki jo je končal na tretjem mestu, očitno pa je dobro formo zadržal tudi v juniju. Potem ko je glavnina v prvem kilometru sklepnega vzpona nevtralizirala pobeg ubežnikov, je napadel, slediti mu ni mogel nihče. Tudi v nadaljevanju ni imel nikakršnih težav, tekmecem ni dopustil, da bi se mu približali, na koncu pa je zanesljivo zmagal.

"Vse mi je šlo kot po maslu. Ekipa je poskrbela, da se do vzpona nisem 'trošil', nato pa sem izkoristil svoje noge. Ni bilo lahko, saj so bile razmere izredno slabe, toda tudi mraz in dež me nista mogla zaustaviti. Dirke še ni konec. Tudi na zadnjo etapo se bomo morali temeljito pripraviti, se v njej potruditi, šele v Novem mestu se bomo lahko veselili zmage," ostaja previden Nibali, ki je bil leta 2007 drugi v skupnem seštevku.

Takrat ga je premagal Tomaž Nose, ki pa tokrat ni bil posebej razpoložen. Noge ga niso ubogale, tako da se ni uvrstil med najboljših deset.

Bole se je boril do konca
Čeprav ni zadržal rumene majice, je junak letošnje dirke Bole tudi z vzponom dokazal, da je v odlični formi. Čeprav je dan predtem zatrjeval, da je utrujen in da se v kraljevski etapi ne bo pretirano trudil, je vseeno poskušal nemogoče: "Nisem tip kolesarja za vzpone, a sem vseeno poskušal biti čim višje. Čim dlje sem se poskušal držati najboljših, a jim vseeno nisem mogel slediti. Na klancu, ki sem ga prevozil že neštetokrat, sem bil motiviran, dal sem res vse od sebe, tako da sem lahko povsem zadovoljen," ob izgubi skupnega vodstva ni bil razočaran Gorenjec, ki bo v zadnji etapi od Brežic do Novega mesta napadal še tretjo etapno zmago: "Šprint v Novem mestu je specifičen, veliko bo odvisno tudi od vremena. Če bo deževalo, bo najboljši tisti, ki bo največ tvegal."

Mugerli drugi na dirki po Srbiji
Kolesar Perutnine Ptuj Matej Mugerli je na dirki po Srbiji zasedel 2. mesto. Zmagal je Italijan Luca Ascani. Robert Vrečer je bil 13.

 

3. etapa, Bled-Krvavec, 171 km:
1. V. NIBALI ITA 4:15:14
2. G. VISCONTI ITA +0:43
3. C.-A. SÖRENSEN DAN 0:45
4. J.-S. TUNARROSA KOL isti
5. A. NOE ITA čas
6. A. LUND DAN 0:58
7. M. GARCIA ŠPA isti čas
8. R. RICCO ITA 1:25
9. G. ŠVAB SLO 1:48
10. M. MAHORIČ SLO 1:58
11. G. BOLE SLO 2:16
12. B. FURDI SLO isti čas
...
18. T. NOSE SLO 3:05
25. K. KOREN SLO 3:48

Skupni vrstni red po 3. etapi:
1. V. NIBALI ITA 12:31:28
2. G. VISCONTI ITA +0:47
3. C.-A. SÖRENSEN DAN 0:51
4. A. NOE ITA 0:55
5. J.-S. TUNARROSA KOL isti čas
6. A. LUND DAN 1:08
7. M. GARCIA ŠPA isti čas
8. G. ŠVAB SLO 1:58
9. G. BOLE SLO 2:06
10. M. MAHORIČ SLO 2:08
11. B. FURDI SLO 2:26
...
17. T. NOSE SLO 3:15
22. K. KOREN SLO 3:37
Nibali prvi na Krvavcu