Mikel Nieve je ekipi Sky zagotovil prvo etapno zmago na letošnjem Giru. Foto: EPA
Mikel Nieve je ekipi Sky zagotovil prvo etapno zmago na letošnjem Giru. Foto: EPA
Andrey Amador
Andrey Amador je prevzel rožnato majico, že v soboto pa ga čaka izjemno težka naloga. Foto: EPA
Matajur
Spektakel v vasi Matajur. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Dirka po Italiji zavila v Beneško Slovenijo
Roglič se je po pol leta srečal z domačimi

31-letni Španec si je nabral 43 sekund naskoka pred Italijanom Giovannnijem Viscontijem. Skupina z glavnimi favoriti je v cilj prišla minuto in 17 sekund za zmagovalcem. Tretje mesto je zasedel Vincenzo Nibali, ki je pokazal zobe pred kraljevsko etapo v Dolomitih v soboto.

Jungels rožnato majico predal Amadorju
Majico vodilnega na dirki je oblekel Kostaričan Andrey Amador. Ekipa Movistar je pred ključnimi etapami v odličnem položaju, saj je med najboljšimi tudi izkušeni Alejandro Valverde. Povsem v ospredju ni bilo vodilnega Boba Jungelsa, ki je v cilj prišel kot 17. Zaostal je dve minuti in sedem sekund. V skupnem seštevku je zdaj na drugem mestu, zaostaja 26 sekund za Kostaričanom Amadorjem. Nibalija do rožnate majice loči 41 sekund, dve sekundi več zaostaja Valverde.

Ekipa Movistar bo zelo nevarna v Dolomitih
"To je bila prva gorska etapa na Giru. Na zadnjem vzponu sem imel veliko težav, toda uspelo se mi je vrniti in zelo sem zadovoljen, da sem oblekel rožnato majico. V zelo dobrem položaju je tudi Valverde, tako da imamo v prihodnjih gorskih etapah, ki bodo izredno naporne, dobre možnosti, da ohranimo majico vodilnega," je dejal 29-letni Amador, ki je lanski Giro končal na četrtem mestu.

Po odstopu Lande dobil proste roke
Do etapne zmage je drugič na Giru, prvič mu je to uspelo leta 2011, prikolesaril Nieve, ki se je za napad odločil na vzponu prve kategorije na Porčinj, v samostojni vožnji pa mu je uspelo ohraniti prednost pred drugouvrščenim Viscontijem.

"V torek je odstopil Mikel Landa, razpoloženje v naši ekipi ni bilo najboljše, saj so se z njegovim odstopom naše možnosti za visoko uvrstitev v skupnem seštevku zdaj manjše. Toda po drugi strani je to priložnost za druge, da v posameznih etapah skušamo poseči po najvišjih mestih. Na vzponih sem se dobro počutil, bal sem se le spustov, ki niso bili enostavni. Na srečo do cilja nisem naredil nobene napake. Jutri je pred nami izredno težka etapa, tudi na njej bomo skušali priti čim više," je poudaril Nieve, ki je na 40. mestu v skupnem seštevku in ni nevaren za favorite. Ekipa Sky se je veselila prve etapne zmage na letošnji Dirki po Italiji.

Mohorič in Bole zelo aktivna
Etapa, katere štart v Palmanovi je bil ob 12.15, je vsebovala kar štiri vzpone na gorske prelaze Beneške Slovenije. Med njimi sta izstopala vzpon iz Špetra Slovenov do vasi Matajur (povprečni naklon 9,3 odstotka), nato pa so kolesarji ob meji nadaljevali do Kraja (Crai, 813 m) pod Kolovratom. Odločilen je bil vzpon v Porčinj (Cima Porzus, 910 m) 31,5 km pred ciljem z 8,2-odstotnim povprečnim naklonom. Skupno so morali "preplezati" kar 3.400 metrov nadmorske višine.

S številnimi slovenskimi zastavami so ob progi številni navijači bodrili tudi Mateja Mohoriča (Lampre-Merida) in Grego Boleta (Nippo Vini-Fantini), ki sta bila člana ubežne skupine. Predvsem Mohorič, nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani, je dolgo narekoval ritem na čelu skupine.

V Čedadu slovenski kolesarji niso bili v ospredju. S 53. mestom je bil najviše uvrščen Bole (+18:53), Mohorič je etapo končal kot 71. (+21:42), z enakim zaostankom je cilj prečkal na 78. mestu Primož Roglič (LottoNL-Jumbo), medtem ko je bil Luka Mezgec (Orica GreenEdge) stoti (+32:43).

V soboto kraljevska etapa v Dolomitih
V soboto bo na sporedu kraljevska etapa letošnjega Gira, prva v Dolomitih. Dolga bo 210 km s startom v Farri, cilj pa bo v Alta Badii, karavana kolesarjev pa bo morala premagati tudi prelaza Pordoi (2239 m) in Giau (2236 m).

13. etapa, Palmanova-Čedad, 170 km:
  1. M. NIEVE          ŠPA     4:31:49 
  2. G. VISCONTI       ITA       +0:43 
  3. V. NIBALI         ITA        1:17 
  4. A. VALVERDE       ŠPA         vsi 
  5. R. MAJKA          POL             
  6. S. DENIFL         AVT             
  7. S. KRUIJSWIJK     NIZ        isti 
  8. R. URAN           KOL             
  9. M. MONTAGUTI      ITA             
 10. D. POZZOVIVO      ITA         čas 
 ...                                   
 17. B. JUNGELS        LUKS       2:07 
 53. G. BOLE           SLO       18:38 
 71. M. MOHORIČ        SLO       21:42 
 78. P. ROGLIČ         SLO    isti čas 
100. L. MEZGEC         SLO       32:43 

Skupni vrstni red po 13. etapi:        
  1. A. AMADOR         KOS    54:05:50 
  2. B. JUNGELS        LUKS      +0:26 
  3. V. NIBALI         ITA        0:41 
  4. A. VALVERDE       ŠPA        0:43 
  5. S. KRUIJSWIJK     NIZ        0:43 
  6. R. MAJKA          POL        1:37 
  7. I. ZAKARIN        RUS        2:01 
  8. E. CHAVES         KOL        2:19 
  9. R. URAN           KOL        2:48 
 10. J. FUGLSANG       ITA        3:15 
 ...                                   
 74. P. ROGLIČ         SLO     1:27:33 
 97. M. MOHORIČ        SLO     1:36:05 
137. G. BOLE           SLO     2:01:35 
142. L. MEZGEC         SLO     2:05:46 
Dirka po Italiji zavila v Beneško Slovenijo
Roglič se je po pol leta srečal z domačimi