Alberta Contadorja so, kot vse najboljše kolesarje, večkrat obtoževali jemanja nedovoljenih poživil. Foto: Reuters
Alberta Contadorja so, kot vse najboljše kolesarje, večkrat obtoževali jemanja nedovoljenih poživil. Foto: Reuters
Alberto Contador
Condator je s tretjo zmago na Touru potrdil španskih primat v zadnjih letih. Foto: Reuters

B-test je v vzorcu urina, ki so ga Špancu odvzeli med letošnjim Tour de Franceom, pokazal vsebnost anabolika klenbuterola. Mednarodna kolesarska zveza je Contadorja, ki je sezono končal še pred svetovnim prvenstvom v Avstraliji, že suspendirala.

Alberto Contador je peti kolesar v zgodovini, ki mu je uspelo zmagati na vseh treh največjih dirkah na svetu. 27-letni "El Pistolero" je trikrat slavil na Touru (2007, 2009, 2010), po enkrat pa na Giru (2008) in Vuelti (2008).

Vsebnost anabolika izjemno majhna
"Vsebnost klenbuterola v vzorcu A je bila 400-krat manjša, kot bi jo antidopinški laboratoriji morali zaznati. Zaradi tako majhne koncentracije in v dogovoru z Wado (svetovno protidopinško komisijo) je Mednarodna kolesarska zveza izvedla poglobljeno analizo, ki je tudi pri B-vzorcu potrdila prvi rezultat," so zapisali pri Mednarodni kolesarski zvezi in dodali, da bi "morali izvesti posebne znanstvene raziskave, preden bi lahko končali primer, kar bo lahko trajalo nekaj časa."

Contador trdi, da gre za okužbo s hrano
Contadorjev tiskovni predstavnik je v sporočilu za javnost dejal, da je bil trikratni prvak najprestižnejše kolesarske dirke na svetu žrtev okužbe s hrano. "Že ko je 24. avgusta prvič izvedel za izvid testa, je bila edina možna razlaga okužba s hrano. Problem je rešljiv. Strokovnjaki, ki jih je poklical, so potrdili, da je izvor vsega lahko v zastrupitvi s hrano. Še posebej pri vseh testih, ki jih je med Tourom opravil Contador, vsi razen enega pa so bili negativni. To dokazuje tudi tako majhna količina, ki so jo odkrili v njegovem urinu," je zapisano v sporočilu.

Anabolik, ki je bil usoden za vrsto športnikov
Klenbutarol se uporablja pri težavah z dihanjem in za zniževanje krvnega tlaka. Zaradi tega anabolika je bilo kaznovanih že veliko športnikov, veliko pa se jih je izgovarjalo prav na zastrupitev s hrano.

Povezan z afero Fuentes
Še v torek je Contador trdil, da ima dovolj debat o dopingu in da se morajo ljudje in mediji vnovič osredotočiti na šport. Sam je bil namreč ves čas tudi med dopinškimi osumljenci, saj so ga povezovali z razvpito kolesarsko dopinško afero okrog španskega zdravnika Eufemiana Fuentesa izpred štirih let.

Sledi zdaj usoda Landisa?
Pozitivni vzorec je nov udarec za kolesarstvo, ki se nikakor ne more znebiti slovesa "najbolj dopingiranega športa". Če se bo potrdil sum, bo Contador drugi kolesar po Američanu Floydu Landisu 2006, ki bi mu zaradi dopinga odvzeli naslov zmagovalca na Touru. Naknadno bi zmagovalec postal Luksemburžan Andy Schleck, ki je zasedel drugo mesto, za Špancem pa je po treh tednih zaostal za 39 sekund.