Domen Novak se je pridružil šesterici s po dvema naslovoma državnega prvaka. To so Matej Mohorič, Luka Pibernik, Borut Božič, Tadej Valjavec in Gorazd Štangelj. Foto: www.alesfevzer.com
Domen Novak se je pridružil šesterici s po dvema naslovoma državnega prvaka. To so Matej Mohorič, Luka Pibernik, Borut Božič, Tadej Valjavec in Gorazd Štangelj. Foto: www.alesfevzer.com

Pričakovano je v 21,5 km dolgem krogu največjo selekcijo napravil klanec na Grmado (1,7 km/10,6 %). Novak in Glivar, ki je na drugem mestu postal državni prvak med mlajšimi člani, sta odlično sodelovala. Mladenič, ki dirka za razvojno ekipo UAE-ja, je v cilj prišel 21 sekund za zmagovalcem, predtem pa je z napadi med ubežno trojico izmučil Mohoriča, ki je pred dnevi v Trebnjem postal državni prvak v vožnji na čas. Kolesar Bahrain Victoriousa je zaostal dve minuti in 51 sekund in četrtič v karieri na državnem prvenstvu zasedel tretje mesto.

Pogovor z Domnom Novakom po naslovu državnega prvaka

V zadnjem krogu je Glivar pripravil teren za napad Novaka, ki je s tem sklenil prvi del sezone, v katerem je veliko dela opravil na Dirki po Italiji ob slavju Tadeja Pogačarja. Najboljši kolesar na svetu ni branil lanskega naslova, a je majica slovenskega prvaka ostala v lasti moštva UAE. 28-letni kolesar iz Dolenje vasi je drugič postal državni prvak. Najboljši je bil že pred petimi leti.

Že v prvem krogu, ko so se kolesarji prvič povzpeli na Grmado, se je naredila selekcija. Napad je sprožil Glivar, sledil je njegov moštveni kolega Novak, za njima pa sta se podala Mohorič in Jaka Primožič. Kvartet si je hitro priboril lepo prednost in kmalu je bilo jasno, da bo zmagovalec preizkušnje eden izmed njih. Dva kroga pred koncem, ko so se vzpenjali na Grmado, je Primožič popustil in na čelu je ostala trojica.

Glivar je v predzadnjem krogu napadel na istem klancu, toda Mohorič je njegov poskus nevtraliziral in pred vrhom ujel 22-letnega mladeniča. Novak je sledil kolesarju moštva Bahrain Victorious. 17 kilometrov pred ciljem je Glivar na manjšem klancu znova napadel, a se je Mohorič hitro priključil. Mlajši izmed obeh članov UAE-ja je še enkrat poskusil na vzponu na Grmado. Napadel je na najstrmejšem odseku klanca, takoj mu je sledil Novak, ki je še pospešil in se slabih deset kilometrov pred ciljem otresel tako Glivarja kot predvsem Mohoriča, ki mu ni uspelo slediti visokemu ritmu. Do vrha si je priboril lepo prednost, ki jo je na poti do cilja v Trebnjem zanesljivo ohranil.

"Glivar mi je pripravil teren, že ko smo šli prvič na klanec, nato sem na vrh prišel sam. A tako bi bilo nemogoče nadaljevati ves dan na čelu. Zato sem počakal, potem pa smo šli v vsak krog skupaj štirje. Vmes se nisem ravno najboljše počutil, potem pa sem se v naslednjih treh krogih počutil vse bolje. Galu sem rekel, naj narekuje ritem na klanec, sam pa bom šel na vse ali nič. A že takrat se Matej očitno ni počutil najbolje, nastala je luknja, sam pa sem le nadaljeval tempo do vrha in prišel solo do cilja. Vemo, da je državno prvenstvo nekakšna tombola. Majica državnega prvaka tako ostaja pri UAE-ju od Tadejevega naslova. To je pika na i in zdaj me čaka nekaj počitka in priprave na zadnji del sezone," je za TV Slovenija dejal Novak.

Urška Žigart prvič najboljša na cestni dirki

Pogovor z Urško Žigart po naslovu državne prvakinje

Urška Žigart (Liv AlUla Jayco) je prvič postala državna prvakinja na cestni dirki. Po petih krogih oziroma 107,5 km je za 10:47 minute ugnala drugouvrščeno Uršo Pintar (BTC Ljubljana Zhiraf Ambedo), ki je bila najboljša lani. Žigart je že v četrtek slavila v vožnji na čas, s čimer se iz Trebnjega proti novim izzivom, naslednji bo Dirka po Italiji, odpravlja z dvojno državno krono. Tokrat po dobre tri ure dolgi vožnji ni imela prave tekmice, na koncu pa je slavila s prednostjo 10 minut in 47 sekund pred Pintar, bron pa je osvojila Špela Kern (Cofidis) z zaostankom dobrih 11 minut.

"Dirka je bila zelo težka. Že na prvem vzponu na Grmado se je videlo, da so starejši mladinci zelo močni. Takrat sem ostala edina od žensk zraven. Ampak tudi sama sem bila robu in sem vedela, da če bo naslednji vzpon enako težek, me ne bo več zraven. In potem bi se lahko zgodilo kot v preteklih letih, da dekleta ostanemo skupaj in sledi sprint na koncu, kar pa mi najbolj ne ustreza. Zato sem se, ko so začeli mladinci poskušati s pobegi, enemu priključila, tako da smo si nabrali minuto prednosti pred drugim vzponom na Grmado. Ko so boljši od zadaj začeli skakati, smo se združili in uspelo mi je ostati v vodilni skupini. Taktično dobro odpeljana dirka. Zelo sem vesela, da sem si končno privozila naslov na cesti," je dirko za Val 202 opisala Žigart.

Članice so sicer dirkale skupaj s starejšimi mladinci in mlajšimi članicami na 107,5 km dolgi trasi s skupaj 1870 višinskimi metri.

Dvojna krona za Žigart, Novak prvak v cestni dirki