Tadej Pogačar je lani blestel na Vuelti, kjer je zasedel končno tretje mesto. Foto: EPA
Tadej Pogačar je lani blestel na Vuelti, kjer je zasedel končno tretje mesto. Foto: EPA

21-letni Pogačar je imel na sklepnem dvokilometrskem vzponu več moči od Španca Alejandra Valverdeja, tretji je bil Belgijec Dylan Teuns.

Druga etapa je kolesarje popeljala od Torrenta do Cullere v dolžini 181 km. Ciljni klanec nad obalnim mestom je imel povprečni naklon devet odstotkov, na nekaterih delih je bila strmina 21-odstotna. Prvi je napadel Gonzalo Serrano, a so favoriti ostali potrpežljivi in ga 600 metrov pred ciljem ujeli.

Sledil je poskus še enega Slovenca pri ekipi UAE Emirates Jana Polanca. Odgovoril je Gianni Moscon, a odnehal, ko je v ospredje prišel Valverde. Kazalo je, da bo trikratni zmagovalec te dirke (2004, 2007, 2018) v zadnjih 150 metrih zadržal vodstvo, toda tik pred ciljno črto je 39-letnega veterana in pred začetkom dirke prvega favorita za končno slavje prehitel Pogačar in se veselil velike zmage.

Ključen dan za obrambo majice vodilnega bo za Pogačarja sobota. Foto: EPA
Ključen dan za obrambo majice vodilnega bo za Pogačarja sobota. Foto: EPA

Presenetil samega sebe
"V bistvu sem danes presenetil samega sebe. Bila je dobra etapa zame, tudi ciljni vzpon je bil primeren zame, toda zmage nisem pričakoval, saj po dolgem premoru nikoli ne vem, v kakšni formi sem. Gotovo bomo naredili vse, da bi zadržali majico vodilnega do konca dirke,"
je povedal Pogačar.

Polanc je na 11. mestu zaostal pet sekund, mesto za njim je v cilj z istim časom pripeljal Matej Mohorič. Luka Mezgec je bil z zaostankom štirih minut in pol 83.

V petek bo na sporedu 175 km dolga, pretežno ravninska etapa z le enim vzponom druge kategorije. Ključen za skupno zmago bi utegnil biti petkilometrski vzpon v sobotni četrti etapi s povprečnim naklonom dobrih 11 odstotkov (posamezni odseki dosežejo 24 odstotkov), ki mu bo sledil spust do cilja v Altei. Prvo šprintersko etapo je v sredo dobil Nizozemec Dylan Groenewegen.

Bauhaus novi vodilni v Savdski Arabiji

Nemec Phil Bauhaus je zmagal na tretji etapi Dirke po Savdski Arabiji. V ciljnem šprintu je prehitel Južnoafričana Reinardta Janseja van Rensburga in Alžirca Youcefa Reguiguija. Bauhausova kolega pri ekipi Bahrain McLaren Grega Bole in Jan Tratnik sta bila 73. (+3:32) in 99. (+7:36). Skupno ima Bauhaus tri sekunde prednosti pred do zdaj vodilnim Portugalcem Ruijem Costo. Do konca dirke sta še dve etapi.

2. etapa, Torrente-Cullera, 181 km:   
  1. T. POGAČAR    SLO/UAE     4:14:26
  2. A. VALVERDE   ŠPA/MOV            
  3. D. TEUNS      BEL/TBM         vsi
  4. D. MARTIN     IRS/ISN        isti
  5. J. HAIG       AVS/MTS         čas
 ...                                  
 11. J. POLANC     SLO/UAE       +0:05
 12. M. MOHORIČ    SLO/TBM    isti čas
 83. L. MEZGEC     SLO/MTS        4:33
Vrstni red po drugi etapi:            
  1. T. POGAČAR    SLO/UAE     8:22:09
  2. J. HAIG       AVS/MTS            
  3. A. VALVERDE   ŠPA/MOV         vsi
  4. R. FERNANDEZ  ŠPA/FOR        isti
  5. D. TEUNS      BEL/TBM         čas
 ...                                  
 10. M. MOHORIČ    SLO/TBM       +0:02
 11. J. POLANC     SLO/UAE        0:05
 77. L. MEZGEC     SLO/MTS        4:30