Pogačar ima v tej sezoni že tri zmage. Foto: RCS Sport
Pogačar ima v tej sezoni že tri zmage. Foto: RCS Sport

V današnji etapi od Al Ajna do gorskega cilja na Džebel Hafitu je najprej odbil oba napada na koncu najbližjega zasledovalca Yatesa (Ineos Grenadiers), na koncu pa v tehničnem zaključku znova premagal 29-letnega Britanca za četrto etapno zmago na tej dirki.

V skupnem seštevku je imel slovenski kolesar 22 sekund prednosti pred Yatesom.

4. DIRKA PO EMIRATIH                 
                                       
7. etapa, Al-Ajn - Džabal Hafit, 148 km
  1. T. POGAČAR       SLO       3:20:24
  2. A. YATES          VB         +0:01
  3. P. BILBAO        ŠPA          0:05
  4. J. ALMEIDA       POR          0:15
  5. L. PLAPP         AVS          0:16
 ...                                   
 81. L. MEZGEC        SLO         11:26
                                       
Skupni in končni vrstni red (7/7):               
 1. T. POGAČAR       SLO       25:38:16
 2. A. YATES          VB          +0:22
 3. P. BILBAO        ŠPA           0:48
 4. A. VLASOV        RUS           0:54
 5. J. ALMEIDA       POR           0:55
 6. C. VERONA        ŠPA           1:17
89. L. MEZGEC        SLO          29:54

Tretje mesto v etapi je z zaostankom petih sekund osvojil Španec Pello Bilbao (Bahrain Victorious). S tem je Španec napredoval na tretje mesto v skupnem seštevku, za Pogačarjem pa je zaostal 48 sekund.

Drugi slovenski predstavnik na dirki Luka Mezgec je danes v cilj pripeljal kot 81. z zaostankom 11:26 minute, v skupnem seštevku pa je za Pogačarjem na 89. mestu zaostal 29:54 minute.

Kako je potekala zadnja etapa
Zadnja etapa je potekala po preverjenem receptu. Glavnina je ubežnikom dovolila določeno prednost, pred prihodom do ciljnega vzpona pa je močno navila ritem in ubežnike lovila drugega za drugim.

Na razgretem asfaltu je med favoriti prvi z napadom poskusil Pogačarjev moštveni kolega Rafal Majka. Poljak je dodatno razbil vodilno skupino, tri kilometre pred koncem pa je silovito napadel Yates in s sabo sprva odpeljal zgolj Pogačarja. Nato sta se obema priključila Bilbao in Portugalec Joao Almeida, sicer Pogačarjev moštveni kolega.

23-letnik s Klanca pri Komendi je tako kot lansko začel tudi letošnjo sezono, v kateri bo julija vnovič lovil tretjo krono na Dirki po Franciji. Pred začetkom sezone je imel nekaj težav s prebolevanjem covida-19, a vse kaže, da pravega vpliva na njegovo formo to ni imelo. Foto: RCS Sport
23-letnik s Klanca pri Komendi je tako kot lansko začel tudi letošnjo sezono, v kateri bo julija vnovič lovil tretjo krono na Dirki po Franciji. Pred začetkom sezone je imel nekaj težav s prebolevanjem covida-19, a vse kaže, da pravega vpliva na njegovo formo to ni imelo. Foto: RCS Sport

Britanec je nato znova napadel kilometer pred ciljem, sledil pa mu je le Pogačar, ki je bil v ciljnem sprintu znova boljši od zdaj že rednega tekmeca na dirki po ZAE. Yates je namreč leta 2020 v skupnem seštevku premagal takrat drugega Pogačarja, ta pa mu je lani vrnil in letos ponovil dosežek.

Pot Pogačarja do končne zmage
Zmago na uvodni dirki svetovne serije je Pogačar začel tlakovati že z dobro predstavo na kronometru v tretji etapi, ko je bil četrti, v četrti etapi pa je na zaključnem vzponu na Džebel Džajs ciljno črto prevozil kot prvi in nase nadel rdečo majico vodilnega. Nato jo je kljub nekaterim tehničnim težavam zanesljivo ohranil v dveh sprinterskih etapah, zadnji dan dirke pa je vnovič pokazal svojo moč in zanesljivo slavil drugo skupno zmago po ZAE.

To je bila Pogačarjeva 33. zmaga v karieri, od tega deveta na večdnevnih dirkah.

Dobra motivacija za nadaljevanje sezone

Sorodna novica Svetovna serija 2022

"Res sem zelo vesel, da sem tretjič zmagal na tem vzponu. Očitno mi odgovarja, saj je zelo zahteven. Sprva strm, na koncu pa ima še tehničen zaključek," je po 7. etapi povedal Pogačar.

"Taktika je bila bolj kot ne podobna kot lani, dodatnih sekund nisem potreboval, zato sem sprva le sledil. Vsi vemo, da so Adamovi napadi res močni. V nekem trenutku sem zelo trpel in na srečo je tudi on malce upočasnil, da sem lahko ostal na njegovem kolesu," je o etapi razlagal dvakratni zmagovalec Toura.

Glede na to, da glavni cilji v tej sezoni še prihajajo, pa je ta začetek dobra motivacija za nadaljevanje sezone in še posebej ponosen trenutek za njegovo ekipo. "To je velik cilj naše ekipe. To je sicer prva dirka svetovne serije, a ena najpomembnejših za naše moštvo. Zelo ponosen sem na vse, kar smo dosegli. Zahvala gre mojim moštvenim kolegom in vsem v ekipi za podporo. Vsi so bili v tem tednu izjemni."

Roglič za uvod osvojil 26. mesto

Brandon McNulty se je veselil 4. zmage v karieri. Foto: EPA
Brandon McNulty se je veselil 4. zmage v karieri. Foto: EPA

Ekipa UAE Emirates se je zmage veselila tudi na dirki Faun-Ardeche. Francosko preizkušnjo s startom in ciljem v Guilherand-Grangesu je namreč dobil Brandon McNulty. To je bila prva dirka sezone za Primoža Rogliča (Jumbo Visma), ki je osvojil 26. mesto.

32-letni Roglič je prvo preizkušnjo v sezoni končal 1:44 minute za zmagovalcem, v sprintu skupine pa ni sodeloval in je v cilj pripeljal tik za Francozom Julianom Alaphilippom (Quick Step Alpha Vinyl). Slabih 169 km dolgo francosko dirko so zaznamovali predvsem napadi najboljših v zadnjih 30 km ter njihovo poznejše spogledovanje, kar je omogočilo manjši skupini kolesarjev, da se je odlepila. Kot se je pozneje izkazalo, je bil to tudi odločilni trenutek na dirki.

Na vzponu Saint-Romain-de-Lerps je namreč McNulty pobegnil najbližjim zasledovalcem in si pred Rogličevo skupino, v kateri je bil dejaven tudi Alaphilippe, privozil dobro minuto naskoka. Rogličeva skupina je lahko obračunala zgolj za nižja mesta, v ospredju pa je 23-letni Američan, sicer moštveni kolega Tadeja Pogačarja pri UAE Team Emirates, za četrto zmago v karieri v cilj pripeljal 45 sekund pred Belgijcem Maurijem Vansevenantom (Quick Step Alpha Vinyl) in Američanom Seppom Kussom (Jumbo Visma).

Drugi slovenski predstavnik na dirki Jan Polanc (UAE Team Emirates) je preizkušnjo končal na 36. mestu, za zmagovalcem pa je zaostal 3:53 minute. V tej sezoni je bila to že 14. dirka za 29-letnega člana UAE Team Emirates. V nedeljo bo na vrsti še ena francoska enodnevna dirka, ki spada v rang 1. Pro. Na klasiki Drome na drugi strani doline bo na startu znova tudi Roglič.

Pogačar odbil napade Yatesa in se veselil zmage na Dirki po Emiratih