Znova s prestavo več – Tadej Pogačar! Foto: Reuters
Znova s prestavo več – Tadej Pogačar! Foto: Reuters

164,7 km dolga preizkušnja v občasno deževnem vremenu, kar je vsekakor ustrezalo Pogačarju, se je končala s 6,7 kilometra dolgim vzponom prve kategorije. Kolesarska javnost se je spraševala, kdo bo močnejši, Pogačar ali Jonas Vingegaard, saj je šlo za njuno prvo merjenje moči na vzponu po lanskem Touru. Na koncu je Pogačarja bolj kot lanski zmagovalec Dirke po Franciji izzval David Gaudu, a tudi on je bil ob zadnjem pospeševanju gorenjskega volka nemočen.

Vingegaard napadel, nato pa kmalu omagal
Vingegaard je na šestem mestu zaostal za zajetnih 43 sekund. Danec je dobre štiri kilometre pred ciljem napadel, edini je odgovoril "Pogi", nato je (3,6 km pod vrhom) poskušal srečo Gaudu (Groupama FDJ), a se je Pogačar pravočasno pognal za njim in ga na koncu strl.

Dan je otežil še bočni veter
"Nervozen dan. Zaradi bočnega vetra je bilo že na ravnini kaotično. V ciljnem klancu je Felix (Grossschartner) opravil veliko delo, bil sem v idealnem položaju, imel sem močne noge. Vedel sem, da ne sme Gaudu pobegniti predaleč, odločil sem se, da grem do konca, sicer bi ostal brez zmage," je organizatorjem takoj po etapi povedal Pogačar.

Rumeni majici se ne odrečeš kar tako
Na vprašanje, kako komentira predstavo Vingegaarda (očitno je šel ob svojem napadu prek svojih skrajnih meja in imel potem pretežke noge), je prvi kolesar sveta odgovoril: "Ko je sprožil napad, je bil videti zelo močan. Nisem odgovoril, čakal sem druge. Na koncu je bilo res težko, očitno pa je zamudil moj skok in se ni mogel priključiti, tako da je zaostal." Da bo danes vodilni, si pred etapo ni mislil. "Nisem imel v mislih, da bi oblekel rumeno majico, a ko imaš priložnost, se temu seveda ne odrečeš kar tako."

Pogačar v deževnem vremenu za razred boljši od Vingegaarda
Profil četrte etape. Foto: Organizator
Profil četrte etape. Foto: Organizator

Skupno 44 sekund pred Vingegaardom
Za ogrevanje pred ciljnim vzponom je Pogačar (na Col de Beaulouis) uspešno sodeloval v letečem sprintu, osvojil je tretje mesto, s tem pa še dve odbitni sekundi. V skupnem seštevku je zdaj deset sekund pred Gaudujem, 44 pred Vingegaardom in 56 pred Yatesom.

V soboto ključna etapa
Vingegaardov pomočnik pri Jumbu Vismi Jan Tratnik je ritem najboljših držal le na začetku zadnjega klanca, dobrih pet kilometrov pred ciljem je omagal. Ob trenutnem razmerju moči je seveda Pogačar gladko prvi favorit za končno zmago. Še drugi ciljni vzpon na tej dirki bo na sporedu v predzadnji etapi v soboto.

Domen Novak - tudi po njegovi zaslugi zmaguje Pogačar
Saint-Amand-Montrond-La Loge des Gardes:
  1. T. POGAČAR        SLO     4:01:17 
  2. D. GAUDU          FRA       +0:01 
  3. G. MÄDER          ŠVI        0:34 
  4. A. PARET-PEINTRE  FRA        0:42 
  5. K. VAUQUELIN      FRA        0:43 
  6. J. VINGEGAARD     DAN        0:43 
 32. J. TRATNIK        SLO        2:59 
 58. D. NOVAK          SLO        9:09 
                                       
Skupni vrstni red po 3. etapi:         
  1. T. POGAČAR        SLO    11:55:00 
  2. D. GAUDU          FRA       +0:10 
  3. J. VINGEGAARD     DAN        0:44 
  4. S. YATES           VB        0:56 
  5. G. MÄDER          ŠVI        1:19 
 ...                                   
 23. J. TRATNIK        SLO        3:00 
 77. D. NOVAK          SLO       18:40