Tadej Pogačar je vodstvo prevzel v ponedeljek v drugi etapi. Foto: RCS Sport
Tadej Pogačar je vodstvo prevzel v ponedeljek v drugi etapi. Foto: RCS Sport

Pogačar ima zdaj 45 sekund prednosti pred Adamom Yatesom. Britanec je v cilj na 1489 metrov visoki planoti Džabel Džajs, najvišji gori v ZAE, prišel na tretjem mestu, s Pogijem sta zaostala tri sekunde za zmagovalcem.

Zaradi bonifikacijskih sekund je prednost Pogačarja zdaj dve sekundi večja kot včeraj. Tretjeuvrščeni Joao Almeida (tokrat peti; +0:06) zaostaja minuto in 12 sekund.

Do konca dirke sta še dve ravninski etapi, ki ne bi smeli vplivati na vrstni red na vrhu, tako da je Pogačar zelo blizu skupni zmagi. Najboljši bodo morali paziti zgolj še na morebitni bočni veter, da ne bi nastale večje razlike.

Danes sem bil bolj osredinjen na tekmece v skupnem seštevku kot na etapno zmago. Že tako smo navkreber večino časa vozili z vetrom v prsi, zato je bilo težko slediti vsem napadom. Vingegaard je bil v zaključku odličen, sam pa sem vesel, da sem obdržal rdečo majico. Vseeno moramo ostati osredinjeni v naslednjih dveh dneh. Sicer ni več vzponov, a še zdaleč nisem osvojil dirke.

Tadej Pogačar

Dobro načrtoval napad

24-letni Vingegaard ni bil nevaren v skupnem seštevku, tako da so ga favoriti v sklepnem delu etape spustili naprej. Med seboj so nato obračunali v ciljnem šprintu po 21,5 kilometra dolgem vzponu, najboljši med njimi pa je bil znova Pogačar.

"Mislim, da sem dobro načrtoval napad. Glavnina je nekoliko upočasnila in rekel sem si, da moram vsaj poskusiti. Na srečo mi je uspelo dohiteti zadnjega ubežnika in ga premagati v šprintu. Zame je to velika zmaga. Je prva v sezoni tudi za ekipo. Ponosen sem na ta uspeh, saj vem, da lahko dirkam z najboljšimi," je dejal Vingegaard, sicer zvest pomočnik Primoža Rogliča.

Kolesarji med vožnjo v peti etapi. Foto: AP
Kolesarji med vožnjo v peti etapi. Foto: AP

Lucenka ujeli tik pred ciljem

V zadnjem delu etape je ves čas ritem narekovalo Yatesovo moštvo Ineos Grenadiers. Britanci so nadzorovali prednost osmih ubežnikov, ki so imeli pred začetkom ciljnega klanca dve minuti naskoka. Zadnjega med njimi, Kazahstanca Alekseja Lucenka, so ujeli tik pred ciljem.

Z močnim ritmom so želeli streti Pogačarja, a jim to ni uspelo, moči ni imel niti Yates. Napadi najboljših so se sicer začeli dobre štiri kilometre pred ciljem, prvi pa je poskusil Almeida, a si ni mogel privoziti prednosti.

5. etapa               
Fudžajra-Džabel Džajs, 170 km:    
 1. J. VINGEGAARD  DAN   4:19:08
 2. T. POGAČAR    SLO    +0:03
 3. A. YATES     VB   isti čas
 4. S. HIGUITA    KOL     0:05
 5. J. ALMEIDA    POR     0:06
 6. N. SCHULTZ    AVS   isti čas
 7. S. KUSS     ZDA     0:08
 35. J. POLANC    SLO     1:22
 82. L. MEZGEC    SLO    13:52
Vrstni red po 5. etapi:        
 1. T. POGAČAR    SLO   17:09:26
 2. A. YATES     VB    +0:45
 3. J. ALMEIDA    POR     1:12
 4. C. HARPER    AVS     1:54
 5. N. POWLESS    ZDA     1:56
 36. J. POLANC    SLO    15:31
 96. L. MEZGEC    SLO    39:57