Tretje srebro za Luko Mezgca, prvo zlato za Tadeja Pogačarja in tretji bron za Mateja Mohoriča na cestnih dirkah za državno prvenstvo Slovenije. Foto: Sportida
Tretje srebro za Luko Mezgca, prvo zlato za Tadeja Pogačarja in tretji bron za Mateja Mohoriča na cestnih dirkah za državno prvenstvo Slovenije. Foto: Sportida

Drugo mesto je zasedel Luka Mezgec (Jayco AlUla), ki je tako rekoč vse do konca 156 kilometrov dolge preizkušnje – kolesarji so prevozili osem krogov po Radovljici in okolici – s Pogačarjem vozil v tandemu. Na koncu je zaostal 38 sekund. Tretji je bil Matej Mohorič, četrti pa njegov moštveni kolega pri Bahrain Victoriousu Matevž Govekar. V cilj sta prikolesarila štiri minute in 56 sekund za novim državnim prvakom.

Člani, končni vrstni red, 156 km:     
 1. T. POGAČAR  UAE Emirates   3:51:12
 2. L. MEZGEC   Jayco-AlUla      +0:38
 3. M. MOHORIČ  Bahrain Vic.      4:56
 4. M. GOVEKAR  Bahrain Vic.  isti čas
 5. A. JARC     Adria Mobil       8:07
 6. Ž. HORVAT   Hrinkow Advarics  8:21
 7. D. NOVAK    UAE Emirates      8:42
 8. J. PRIMOŽIČ Hrinkow Advarics 10:05
 9. T. FINKŠT   Adria Mobil      11:06
10. A. SKOK     Lj. Gusto Santic 11:08

"Z ekipo smo se odločili, da naredimo manjšo selekcijo že takoj po startu. Izkazalo se je, da je bila že v prvem krogu tudi končna selekcija. Ni bilo ves čas idealno. Z Lukom sva se spraševala, ali je to pametno. Uspelo nama je in sem vesel, da sem lahko zaključil. Informacij ni bilo veliko, od ena do dve na krog. Ves čas sva tako morala razmišljati, da naju lahko zmanjka, da naju lahko ujamejo, a sva do zadnjega kroga zelo dobro sodelovala," je za TV Slovenija dejal Pogačar.

V soboto se bo začel vrhunec sezone in glavni cilj Pogačarja, Dirka po Franciji, ki jo je 24-letni kolesarski zvezdnik že dvakrat dobil. Načrt priprav mu je spremenila poškodba zapestja. Na kolo se je po dveh mesecih vrnil prav na državnem prvenstvu in izpolnil zadani cilj, da združi obe majici, kar je do zdaj uspelo le Sašu Svibnu pred 26 leti: "To sem si želel. Nisem vedel, da se toliko časa to ni zgodilo. Moral sem izpustiti pripravljalno dirko pred Tourom, zato sem se osredotočil na osvojitev obeh majic. Vesel sem, da je uspelo. Dirka je bila dober test pred Tourom, noge so bile zelo solidne. Zdaj se moram samo še spočiti in potem start v Bilbau."

Pogačar zaokrožil dvojno krono na državnem prvenstvu

Ključen napad že v prvem krogu

Pogačar in Mezgec sta nekoliko presenetljivo napadla že po le nekaj kilometrih in na prvem klancu pobegnila konkurentom. Že po prvem krogu sta si priborila minuto in 40 sekund. V nadaljevanju sta stopnjevala ritem in konkretno prednost še povišala.

Tako rekoč vso dirko sta ju lovila Mohorič in Govekar. Vmes sta se člana Bahrain Victoriousa približala na dobri dve minuti, toda kolesarja na čelu sta hitro odgovorila. Prednost se je potem nekako ustalila pri dobrih treh minutah in pol.

Vodilna sta vozila skupaj od prvega do zadnjega kroga. Ko sta predzadnjič opravila s strmim klancem na Kolodvorski v Radovljici, je Mezgec malce zaostal, toda Pogačar ga je počakal in mu zatem tudi dal svoje okrepčilo. Tedaj sta zasledovalca zaostajala že štiri minute.

Z ramo ob rami sta vstopila v zadnja dva kilometra, na zadnjem vzponu ob vstopu v Radovljico dober kilometer pred ciljem pa je potem Pogačar le pospešil, tudi hitro strl Mezgeca in se sam odpeljal proti cilju.

Mohorič: Tadeja je težko premagati

"Vedel sem, da bom prekratek po takšni dirki na zadnjem klancu. On je v drugih conah, ko vozimo takole. Nič, pogovarjala sva se, kako bo na Touru, nič o tej dirki. Že prej sem mu rekel, da morava počasi na klance in lahko vlečem po ravnem. Če bi on ventile odprl na klance že prej, bi bila hitro vsak sam," povedal Mezgec.

"Nisem razočaran, vedel sem, da bo Tadeja težko premagati, sploh če mu še drugi pomagajo. V Luki je imel močnega zaveznika, tako da mi je bilo samemu težko narediti razliko. V bistvu sem naredil napako sam, saj je vzpon Luka začel s kar precejšnjo prednostjo v prvi skupini, od zadaj pa sva prišla midva s Tadejem," je dodal Mohorič.

Vrhunci cestne dirke za DP v Radovljici
Pogačar po skoraj 140 km bega z Mezgecem osvojil prvi državni naslov

Urša Pintar slavila pred Urško Žigart

V ženski konkurenci je državna prvakinja postala Urša Pintar (BTC City Ljubljana Scott). Po petih krogih in skupno 97,5 km je ugnala Urško Žigart (Jayco AlUla) in Špelo Kern (Cofidis). Preizkušnja je bila zanimiva, saj so se za naslov pomerile vse trenutno najboljše tekmovalke – Žigart, Pintar, Kern in Eugenia Bujak (UAE Team ADQ). Premagati so morale pet krogov in 1650 višinskih metrov.

Članice, končni vrstni red, 97,5 km:  
 1. U. PINTAR    BTC City      2:39:16
 2. U. ŽIGART    Jayco-AlUla     +1:24
 3. Š. KERN      Cofidis          1:41
 4. E. BUJAK     UAE Team ADQ     3:12
 5. N. BOBNAR    BTC City         3:34
 6. P. GALOF     BTC City       1 krog

"Trasa mi je bila pisana na kožo. Startale smo s starejšimi mladinci, kar je bilo nekoliko stresno, a se je to zame pokazalo kot dobro. V predzadnjem krogu na zadnjem vzponu sem se zagnala za njimi, uspelo mi jih je držati, tako da smo v cilj prišli z veliko prednostjo pred drugimi," je povedala 37-letna Pintar, za katero je bil to drugi naslov državne prvakinje po letu 2020. Žigart je na drugem mestu ostala brez dvojne krone, potem ko je v četrtek slavila v vožnji na čas na Pokljuki.

Za zmagovalko je zaostala 1:24 minute, Kern pa 1:41. Bujak je kot četrta ciljno črto prečkala z zaostankom 3:12 minute. Tudi tokrat je bilo na startu le 13 žensk, ki so tekmovale skupaj s starejšimi mladinci. To je na koncu ustvarilo razliko, je dejala državna prvakinja: "Mogoče je vsako leto lažje dirkati z njimi, tudi razvoj ženskega kolesarstva gre vsekakor v pozitivno smer. Nisem imela večjih težav z držanjem ritma, z izjemo tistih prvih, ki so seveda še korak naprej."

Urša Pintar državna prvakinja na cestni dirki
Posnetek cestne dirke za DP v Radovljici