Tadej Pogačar se je že navadil slavljenj ob koncu etap. Foto: EPA
Tadej Pogačar se je že navadil slavljenj ob koncu etap. Foto: EPA

Napadel tri kilometre pred ciljem
Pogačar je dobil tudi drugo etapo. Tokratna kraljevska etapa se je končala s petkilometrskim vzponom na Sierra de Bernia (5 km vzpona s povprečno 12-odstotnim naklonom). Za ključni napad se je odločil približno tri kilometre pred ciljem, ko je ušel s svojim tempom.

Polanc pripravil napad na najstrmejšem delu
"Danes je bil res težek dan, zaradi česar smo se odločili, da delamo vse z namenom, da me pripeljejo do začetka ciljnega vzpona v idealnem položaju. Jan je res močno potegnil na zadnji klanec, ko je končal, pa sem pospešil in šel s polnim plinom vse do konca,"
je Pogačar opisal zmagovito taktiko ekipe UAE Emirates, pri čemer je ključno vlogo zadnjega pomočnika opravil drugi Slovenec v moštvu Jan Polanc. "Napadel sem na najstrmejšem delu vzpona, saj sem se tam dobro počutil," je volk s Klanca potrdil, da se na španskih nečloveških klančinah počuti izvrstno – na mestu napada je naklon cestišča presegal 20 odstotkov.

Kot doma na Iberskem polotoku

Tadej Pogačar pred skupno zmago v Valencii

"Res nekaj posebnega in izjemen občutek zadovoljstva po vsem opravljenem delu pozimi," je še dodal 21-letnik iz Komende, ki je pred tretjo zmago na etapnih dirkah med profesionalci. Na Iberskem polotoku je Tamau Pogi slavil kar 7 od 10 zmag! Etapo in Dirko po Algarvi, kar tri – in to vse gorske – etape na Dirki po Španiji in zdaj še dve etapi Dirke po Valencii.

Bežala šesterica
Predtem je bila v begu šesterica kolesarjev, ki je bila v prednosti do začetka zadnjega vzpona, najdlje je v begu vztrajal olimpijski prvak Greg Van Avermaet. Ko ga je glavnina ujela, pa se je iz nje izstreli Pogačar. Hitro si je nabral 100 metrov prednosti, tekmeci njegovega napada niso odbili. Se pa je za njim nato pognal njegov lanski kolega v ekipi Dan Martin, ki pa se mu ni priključil, na koncu sta ga prehitela še dva tekmovalca, Wout Poels (Bahrain McLaren) in Tao Geoghegan Hart, a Slovenca, ta je na vrhu vendarle nekoliko popustil, nista ujela.

Nastopili še trije Slovenci
Jan Polanc
je osvojil 18. mesto, Matej Mohorič je bil 28., Luka Mezgec pa 87. Pogačar se je tako v zelo kratki karieri veselil že desete zmage med profesionalci. V nedeljo je na sporedu zadnja, peta etapa, ki bo postregla s 97,7-kilometrsko ravnino med Paterno in Valencio.

Nova dirka, nova zmaga za slovenskega mladeniča. Foto: EPA
Nova dirka, nova zmaga za slovenskega mladeniča. Foto: EPA
Calpe - Altea, 156 km:                 
  1. T. POGAČAR        SLO     4:22:03 
  2. W. POELS          NIZ       +0:06 
  3. T. GEOGHEGAN      VB          vsi 
  4. D. MARTIN         IRS        isti 
  5. J. HAIG           AVS         čas 
 18. J. POLANC         SLO        1:31 
 28. M. MOHORIČ        SLO        3:21 
 87. L. MEZGEC         SLO       13:12 
                                       
Skupni vrstni red:                     
  1. T. POGAČAR        SLO    16:38:28 
  2. J. HAIG           AVS       +0:06 
  3. T. GEOGHEGAN      VB         0:06 
  4. D. MARTIN         IRS        0:13 
  5. D. TEUNS          BEL        0:23 
 14. J. POLANC         SLO        1:36 
 24. M. MOHORIČ        SLO        3:23 
 77. L. MEZGEC         SLO       17:42