Množica navijačev in ljubiteljev kolesarstva se je za dober namen zbrala na Kongresnem trgu. Foto: www.alesfevzer.com
Množica navijačev in ljubiteljev kolesarstva se je za dober namen zbrala na Kongresnem trgu. Foto: www.alesfevzer.com

Zmagovalec najprestižnejše večetapne kolesarske preizkušnje na svetu, Dirke po Franciji, v letih 2020 in 2021 ter številnih najuglednejših enodnevnih dirk na svetu in trenutno vodilni na jakostni lestvici Mednarodne kolesarske zveze (Uci) se je v Ljubljani fotografiral s kolesarskimi in športnimi navdušenci ter delil avtograme. V središču Ljubljane se je na dvournem dogodku vila kolona njegovih navdušencev, ki so se posamično in skupinsko slikali s svojim športnim idolom.

Pogačar bo za prizadete v poplavah doniral 30 tisoč evrov

Pogačar je pred dogodkom v središču Ljubljane napovedal, da bo za vsako fotografijo in podpis ob svoji začetni donaciji 10.000 evrov v dobrodelne namene prispeval 10 evrov za odpravljanje posledic naravne nesreče.

Kot so sporočili iz njegove ekipe, je Pogačar oddal kar 1793 avtogramov, ob tem je s kolesarskimi navdušenci in njegovimi navijači naredil še 1214 selfijev oziroma sebkov. Po podatkih njegove ekipe se je vsega skupaj na Kongresnem trgu zbralo 4500 ljudi.

Pogačar se je odločil, da bo za pomoč prizadetim namenil 30.007 evrov, torej bo potrojil začetni znesek donacije.

"V slovenskem kolesarstvu enotni in sočutni do vseh žrtev naravne nesreče"
"Zaradi obveznosti sem le malokrat v Sloveniji, tako da sem se odločil za srečanje s svojimi privrženci v upanju, da skupaj zberemo čim več denarnih sredstev za žrtve katastrofalnih poplav. Upam, da bomo zbrali veliko podpisov, moja roka je 'natrenirana' za današnji dogodek," je v uvodu dejal Pogačar, ki je naravnost s treninga prišel v središče Ljubljane.

"To je prvič, da smo se kolesarji povezali na takšen način in se odločili za pomoč prizadetim v ujmi. Sloveniji želimo pokazati, da smo v slovenskem kolesarstvu enotni in sočutni do vseh žrtev naravne nesreče," je v povezavi s tem dodal 24-letni kolesar moštva UAE Team Emirates.

Za pomoč prizadetim v poplavah so se namreč odločili vsi slovenski kolesarji v svetovni seriji. Pogačarjev reprezentančni kolega Matej Mohorič je vso denarno nagrado v znesku 24.495 evrov, ki jo je osvojil po skupni zmagi na nedavni Dirki po Poljski, namenil žrtvam poplav. Pogačar, Mohorič, Primož Roglič, Luka Mezgec, Jan Tratnik, Domen Novak in Matevž Govekar so se tudi odločili, da s spletno dražbo svojih podpisanih dresov pomagajo žrtvam naravne nesreče.

Pogačar osrečil številne otroke in zbral veliko denarja

Pogačar je na dobrodelnem dogodku priznal še, da sta ga Dirka po Franciji in nastop na svetovnem prvenstvu v Glasgowu – na prvi je osvojil skupno drugo mesto, na drugem pa bronasto odličje na cestni dirki – močno utrudila, a je nato nekoliko "skrivnostno" pripomnil: "Moja želja je, da nastopim še na kakšni dirki v tej sezoni in še malce 'raztegnem' noge, po drugi strani pa ni enostavno biti celotno sezono v polnem pogonu." "Bomo videli, kaj bo prinesel konec sezone, a lahko potrdim, da treniram na polno," je še dodal Pogačar, ki se najbrž "spogleduje" z eno od septembrskih dirk v Kanadi in oktobrsko kolesarsko klasiko po Lombardiji.

Pogačar zbira denar za žrtve poplav