Tadej Pogačar je že vodilni na dirki in seveda bo poskušal rdečo majico zadržati vse do cilja zadnje etape v soboto. Foto: RCS Sport
Tadej Pogačar je že vodilni na dirki in seveda bo poskušal rdečo majico zadržati vse do cilja zadnje etape v soboto. Foto: RCS Sport

Dirka po Emiratih je v nedeljo odprla svetovno serijo 2021. Tadej Pogačar je bil na uvodni etapi, v kateri je bočni veter številnim prekrižal načrte, na 6. mestu, po današnjem kronometru (4. mesto) pa je že oblekel rdečo majico vodilnega. Zadovoljen je tako s svojim dirkanjem kot s predstavo svoje ekipe UAE Team Emirates.

Sorodna novica Pogačar s četrtim časom kronometra že v rdeči majici

"Ekipa je fenomenalna"
"Pred današnjo etapi nisem imel nobenih pričakovanj, želel sem le dirkati po najboljših močeh. Mislim, da sem za ta kratek kronometer pokazal največ, kar sem lahko. Odpeljal sem na polno, vedel sem, da sem v dobri formi. Štela je vsaka sekunda. Zadovoljen sem tudi z včerajšnjim rezultatom. Ekipa je bila fenomenalna. Štirje smo bili spredaj, kar je super. Malo je zmanjkalo za etapno zmago. Dokazali smo, da smo močni in da lahko dobro dirkamo."

Pogačar se zaveda, da pet sekund prednosti pred Portugalcem Joaom Almeido ne pomeni veliko. "Ni veliko, a še vedno je prednost. Jaz branim, on napada, meni bo lažje. Do konca je še pet etap. Jutri nas zahteven cilj v klanec. To bo najpomembnejši dan, a tudi naslednje etape so lahko vetrovne. Nikoli ne veš, kaj te čaka."

Torkov kronometer je bil dolg 13 km in popolnoma ravninski. Pričakovano je bil najhitrejši Filippo Ganna, Tadej Pogačar pa je za svetovnim prvakom zaostal za 24 sekund. Foto: RCS Sport
Torkov kronometer je bil dolg 13 km in popolnoma ravninski. Pričakovano je bil najhitrejši Filippo Ganna, Tadej Pogačar pa je za svetovnim prvakom zaostal za 24 sekund. Foto: RCS Sport

Kot bi šel z domačega Klanca na Krvavec ...
Zmagovalec lanske Dirke po Franciji, ki tekmuje prvič po 4. oktobru, bo v torek v prednosti, saj dobro pozna teren oziroma zadnji klanec: "Džebel Hafit poznam skoraj kot Krvavec. Res mi je všeč ta klanec. Pričakujem zanimivo predstavo, treba bo braniti rdečo majico."

Danes, mimogrede, Pogačar kronometra ni vozil v majici državnega prvaka (lani je na Pokljuki ugnal Primoža Rogliča), ampak je imel na sebi belo majico. "Ker Alpecin danes ni vozil (zaradi okužbe enega izmed članov osebja mora ekipa končati dirko), so se majice premaknile za eno mesto in sem bil v beli majici namesto Almeide, ker bela majica velja več kot majica državnega prvaka. A upam, da bom lahko na naslednjih dirkah lahko pokazal tudi majico državnega prvaka. Imam pa še vedno zastavo na kolesu in čeladi. Ponosen sem, da lahko vozim s slovensko zastavo na kronometru, bi bil pa seveda še bolj vesel, če bi bili državni simboli še bolje vidni. A takšna so pravila."

Varnost na prvem mestu
Da je morala ekipa Alpecin-Fenix na takšen način končati dirko, mu je seveda žal, poudarja pa, da vlada velika pazljivost: "Organizatorji so zelo pazljivi, prav tako kolesarji. Smo v mehurčkih in se gibamo le znotraj ekipe, testirajo pa nas na dva dneva." Spomnimo, da je bila lanska Dirka po Emiratih prva, kjer se je zapletlo zaradi novega koronavirusa. Po peti etapi so dirko končali in odpovedali zadnji dve etapi.

V letošnji svetovni seriji (gre za najvišjo raven kolesarstva, kar bi lahko primerjali s svetovnim pokalom v zimskih športih) predvideva 14 etapnih dirk in 18 enodnevnih klasik.

Pogačar po kronometru že oblekel rdečo majico vodilnega