Tadej Pogačar je na brutalni etapi, ko so imeli številni njegovi največji tekmeci velike težave, napadel etapno zmago, ki se mu je izmuznila za kakšnih sto metrov vzpona. 22-letnik je v skupnem seštevku le še povečal prednost pred najbližjimi zasledovalci. Foto: EPA
Tadej Pogačar je na brutalni etapi, ko so imeli številni njegovi največji tekmeci velike težave, napadel etapno zmago, ki se mu je izmuznila za kakšnih sto metrov vzpona. 22-letnik je v skupnem seštevku le še povečal prednost pred najbližjimi zasledovalci. Foto: EPA
Castellalto-Castelfidardo, 205 km:    
  1. M. VAN DER POEL  NIZ      4:48:17
  2. T. POGAČAR       SLO        +0:10
  3. W. VAN AERT      BEL         0:49
  4. F. FELLINE       ITA         1:26
  5. E. BERNAL        KOL         2:07
  6. D. FORMOLO       ITA     isti čas
  7. T. WELLENS       BEL         2:18
  8. A. DE MARCHI     ITA     isti čas
  9. M. LANDA         ŠPA         2:25
 10. M. FABBRO        ITA         2:45
 ...                                  
 46. L. MEZGEC        SLO        13:49
117. J. TRATNIK       SLO        24:56
129. J. POLANC        SLO     isti čas
                                      
Skupni vrstni red (5/7):              
  1. T. POGAČAR       SLO     22:41:41
  2. W. VAN AERT      BEL        +1:15
  3. M. LANDA         ŠPA         3:00
  4. E. BERNAL        KOL         3:30
  5. M. FABBRO        ITA         3:54
  6. T. WELLENS       BEL         4:30
  7. J. ALMEIDA       POR         4:42
  8. R. BARDET        FRA         5:03
  9. V. NIBALI        ITA         5:54
 10. S. YATES         VB          6:58
 ...                                  
 81. J. POLANC        SLO        43:49
 95. L. MEZGEC        SLO        47:48
140. J. TRATNIK       SLO      1:05:17

Pogačar je napadel ob pravem trenutku dobrih 17 km pred ciljem in pobegnil najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku. Začel je lov na vodilnega van der Poela (Alpecin-Fenix), ki se mu je nasmihala lahka zmaga, a v zaključku etape se je moral zelo potruditi, da je slovenskega asa zadržal za seboj. Tretje mesto je osvojil Wout van Aert (Team Jumbo Visma), ki za vodilnim Pogačarjem v skupnem seštevku zdaj zaostaja za minuto in 15 sekund, Mikel Landa (Team Bahrain) na tretjem mestu zaostaja že za tri minute.

"Ko sem videl, da je van Aert v težavah, sem se pognal naprej in upal, da bom pridobil še nekaj dodatnih sekund prednosti v skupnem seštevku. Nikoli si pa ne bi mislil, da bom etapo končal tako blizu van der Poela. Zelo sem zadovoljen s prednostjo, ki sem si jo nabral pred kronometrom," je po drugem mestu na etapi v prvem odzivu dejal Pogačar.

Van der Poel oddrvel v vodstvo
Večina prvega dela etape je minila v lovu glavnine na ubežnike, ki so vendarle morali priznati premoč po približno 140 km kolesarjenja. Nekaj časa je skupina kolesarjev pedale poganjala skupaj, nato je prvi napadel Egan Bernal (Ineos Grenadiers), a je glavnina po veliki zaslugi van der Poela napad Kolumbijca (ta je imel pozneje velike težave s kolesom) ob tretjem vzpenjanju na Castelfidardo hitro nevtralizirala. Na spustu je Nizozemec potem napadel in oddrvel v vodstvo, ki ga je v naslednjih kilometrih pridno večal. Prvi so ga začeli loviti Fabio Felline (Astana Premier Tech), Alessandro de Marchi (Israel Start Up Nation) in Marc Soler (Movistar Team), v drugi zasledovalni skupini je bilo 18 kolesarjev, med njimi tudi van Aert in Pogačar.

Pogačarjev napad 17,4 km pred ciljem
Lanski zmagovalec francoske pentlje je imel 50 km pred ciljem tudi nekaj smole s kolesom, zataknilo se mu je pri prestavljanju prestav, tako da je moral sestopiti, a krajši 'odmor' ni imel pretirano velikega učinka. Hitro se je priključil preostalim in nadaljeval etapo. 17,4 km pred ciljem pa je pri Acquavivi silovito pospešil in za seboj pustil največjega tekmeca van Aerta. Moštveni kolega Primoža Rogliča je le s pogledom lahko pospremil napad 22-letnika s Klanca pri Komendi, ki se je odpeljal v daljavo in je imel že po nekaj kilometrih 25 sekund naskoka. Pri pobegu sta mu pomagala tudi Felline in Soler, ki ju je hitro ujel, medtem ko je van Aertu v ozadju pomagal zgolj De Marchi.

Lov na etapno zmago za las neuspešen
Pogačarju omenjena dvojica kolesarjev ni bila kaj prida v pomoč, zato se je proti cilju pognal sam. Pridno je topil prednost vodilnega van der Poela, tri kilometre pred ciljem je ta znašala manj kot minuto (-0:55). Sledil je izjemen Pogačarjev lov na vodilnega Nizozemca, ki je na ciljnem vzponu 'trčil ob zid', medtem ko je slovenski as le še pospeševal. Vseeno je bil van der Poel predaleč, da bi prišlo do presenečenja. Na koncu se je moral Pogačar zadovoljiti z drugim mestom, Nizozemec je etapo v zelo neugodnih vremenskih razmerah po 4 urah, 48 minutah in 17 sekundah vendarle končal kot prvi, Pogačar je ciljno črto prečkal 10 sekund pozneje.

Mathieu van der Poel se je po prečkanju ciljne črte sesedel od izmučenosti. Pogačar ga je gnal do roba zmogljivosti. Foto: EPA
Mathieu van der Poel se je po prečkanju ciljne črte sesedel od izmučenosti. Pogačar ga je gnal do roba zmogljivosti. Foto: EPA
Izjemni Pogačar ima ogromno prednost dve etapi pred koncem
Profil 5. etape: Ko se zaletiš v zid ... 14-krat!

Za dirko dveh morij je tradicionalna 'Tappa dei Muri' oziroma etapa zidov, ki se kosajo s težkimi klanci flamskih klasik. Izstopa zid na Castelfidardo iz Via Valle Oscure (1,8-kilometrski vzpon, pri čemer je povprečni naklon osrednjega kilometra kar 15 odstotkov, maksimalni odstotek pa je 19 odstotkov!). Po 205 kilometrih se etapa konča s petim vzponom na Castelfidardo iz vie Geatano Donizetti, kjer se klančina dvakrat dvigne do 12 odstotkov, tudi tik pred ciljem.

Pogačar v mrazu skoraj ujel ubežnika van der Poela