V Trentu bo od srede do nedelje potekalo evropsko prvenstvo v kolesarstvu. Prvo ime slovenske izbrane vrste v Italiji bo Tadej Pogačar, zmagovalec Dirke po Franciji in bronasti s cestne dirke na olimpijskih igrah v Tokiu. Foto: EPA
V Trentu bo od srede do nedelje potekalo evropsko prvenstvo v kolesarstvu. Prvo ime slovenske izbrane vrste v Italiji bo Tadej Pogačar, zmagovalec Dirke po Franciji in bronasti s cestne dirke na olimpijskih igrah v Tokiu. Foto: EPA

Evropsko prvenstvo bo potekalo od srede do nedelje. Slovenija bo (v vseh kategorijah) nastopala s 24 kolesarji, med katerimi ne bo nikogar od četverice, ki je v nedeljo končala tritedenski maraton po Španiji. Tudi Primož Roglič si bo vzel nekaj dni premora, prav lahko se zgodi, da bo izpustil tudi svetovno prvenstvo v Flandriji.

V sredo prvenstvo odpirajo mladinci
EP bodo odprli mladinci in mladinke v vožnji na čas. Ob 9.15 bosta slovenske barve zastopali Nika Bobnar in Pija Galof, uro in pol pozneje pa pri mladincih Jaka Špoljar.

Ob 14.30 bo sledila mešana ekipna vožnja na čas v članski kategoriji. Po zadnjih informacijah Slovenije ne bo na štartu. Sprva je bilo mišljeno, da bodo tekmovali Tadej Pogačar, Anže Skok, Nik Čemažar, Eugenia Bujak, Urša Pintar in Urška Žigart. Tako moški kot ženski del ekipe bo moral prevoziti ravninsko 22,4 km dolgo traso okoli Trenta.

V četrtek še posamični kronometer
Dan pozneje bodo na vrsti še preostale preizkušnje v kronometru. Med mlajšimi članicami (9.15) slovenskih predstavnic ne bo, v članski konkurenci pa bo nastopila Eugenia Bujak (10.45). Med mlajšimi člani bosta nastopila Anže Skok in Nik Čemažar (14.15), med člani pa Tadej Pogačar (16.00). V vseh kategorijah se bodo merili na 22,4 km dolgi trasi.

Slovenska olimpijka Eugenia Bujak bo na EP-ju tekmovala tako v kronometru kot na cestni dirki. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska olimpijka Eugenia Bujak bo na EP-ju tekmovala tako v kronometru kot na cestni dirki. Foto: www.alesfevzer.com

Od petka do nedelje cestne dirke
V petek bodo tekmovanja na cestnih dirkah ob 9. uri odprli mladinci, med katerimi bodo poleg Špoljarja na 107,2 km (8 krogov) dolgi trasi nastopili še trije Slovenci, Fabijan Kralj, Vid Jeromel in Aljaž Turk. Ob 13.50 se bodo v petih krogih s skupno dolžino 67,6 km merile mladinke. Ob Bobnarjevi in Galofovi bo startala še Nuša Moroz.

Ob 16.30 bodo prav tako v petek s cestno dirko opravile še mlajše članice (80,8 km/6 krogov). Od Slovenk bosta na startu Tjaša Sušnik in Lara Rajterič.

V soboto bodo ob 9. uri zjutraj na vrsti mlajši člani (133,6 km/10 krogov), med katerimi bodo tudi Skok, Čemažar, Kristjan Hočevar, Matevž Govekar, Gal Glivar in Aljaž Jarc. Ob 14.15 se bodo na pot podale članice. Poleg Bujakove se bodo s 107,2 km (osem krogov) dolgo traso spopadle Urša Pintar, Urška Žigart in Urška Bravec.

Člane čaka 3765 višinskih metrov
Zadnji dan prvenstva bodo nastopali le še člani, ki jih čaka 179,2 km dolga trasa. Najprej bo na vrsti 72 km dolg razgiban del z vzponom na Candriai (4,8 km/8,9 %) okoli 118 km pred ciljem. Nato pa bo sledil spust in osem krogov po isti trasi, kot jo bodo odpeljali v preostalih kategorijah.

Krog bo dolg 13,2 km, v enem krogu pa bo treba premagati natanko 250 višinskih metrov. Člani bodo v nedeljo opravili s 3765 višinskimi metri, kar bi utegnil biti prevelik zalogaj za klasične sprinterje. Pogačar se je na tovrstnih trasah že večkrat izkazal, potem ko je v sprintu manjših skupin znal ogrožati tudi največja imena enodnevnih klasik.

Na EP-ju bo 22-letnik s Klanca pri Komendi lovil drugo kolajno. Eno je v mladinski konkurenci osvojil pred petimi leti v francoskem Plumelecu na cesti dirki.

Kakšna bo konkurenca?
Vseh najboljših kolesarjev v Trentu ne bo, znano je že, da bosta Belgijce zastopala Remco Evenepoel in Philippe Gilbert, pri Italijanih bo cela vrsta odličnih kolesarjev, kot so Andrea Bagioli, Matteo Trentin, Diego Ulissi, Sonny Colbrelli in Filippo Ganna.

Pri Francozih bo na startu Benoit Cosnefroy, zmagovalec klasike po Bretanji in eden od favoritov za naslov. Slovaške barve bo zastopal Peter Sagan, pri Nizozemcih pa bo veliko odvisno od Baukeja Molleme in Nikija Terpstre. Pri Portugalcih bo glavni adut Joao Almeida. Močna bo tudi švicarska zasedba z Marcom Hirschijem in Ginom Mäderjem, pri Nemcih pa bo nastopil Simon Geschke.

Slovensko člansko reprezentanco bodo v Trentu vodili Marko Polanc, Gorazd Štangelj in Andrej Cimprič, potem ko Andrej Hauptman ni podaljšal selektorske pogodbe s kolesarsko zvezo.

Hauptman je delo selektorja opravljal od leta 2016, ko je zamenjal prav Štanglja. V tem času je dosegel veliko uspehov, nazadnje je nad izbrano vrsto bedel ob Rogličevem naslovu olimpijskega prvaka v kronometru in Pogačarjevem bronu na cestni dirki.

Slovenija bo lovila 12. kolajno na EP-jih

Na EP-jih člani nastopajo od leta 2016, pred tem pa so bila prvenstva namenjena le mlajšim selekcijam. Doslej so zlato kolajno na EP-jih osvojili Zoran Klemenčič (1998) med mlajšimi člani v Uppsali na cestni dirki, Blaž Bogataj med mlajšimi člani na cestni dirki v Ankari 2010 ter Jan Tratnik na cestni dirki v Goesu na Nizozemskem pred devetimi leti. Zadnjo kolajno na prvenstvih stare celine je osvojil Izidor Penko med mlajšimi člani v kronometru v Brnu na Češkem pred tremi leti. Slovensko kolesarstvo ima z EP-jev 11 medalj.