Tadej Pogačar je na začetku letošnje sezone v izjemni formi. Foto: EPA
Tadej Pogačar je na začetku letošnje sezone v izjemni formi. Foto: EPA

V skupnem seštevku ima junak lanskega Toura 35 sekund naskoka pred najbližjima zasledovalcema, Belgijcem Woutom van Aertom (Jumbo Visma) in Higuito (EF Education Nippo). Četrti je Španec Mikel Landa (Bahrain Victorious) z zaostankom 38 sekund.

Primož Roglič in Tadej Pogačar šolala nasprotnike

Etapo je pričakovano odločil 14,7 km dolg vzpon s povprečnim naklonom sedem odstotkov. Ritem je v prvem delu narekovala ekipa Ineos Grenadiers, sledil pa jim je Pogačar v beli majici najboljšega mladega kolesarja na dirki. Že slabih deset kilometrov pred ciljno črto je ostal brez pomočnikov.

Osem kilometrov pred vrhom je napadel Egan Bernal (Ineos Grenadiers), po nekaj 100 metrih pa je napad nadaljeval tudi Pogačar. S Kolumbijcem sta ostala sama, a nista sodelovala, zaradi česar so se lahko preostali najboljši hribolazci – vključno z do tedaj vodilnim v seštevku van Aertom – priključili.

Yates se je nevarno približal
Napadi so si sledili drug za drugim, Pogačar pa se je po poskusu Gerainta Thomasa (Ineos Grenadiers) odločil za samostojen napad šest km pred ciljem in zadnjega ubežnika Danca Madsa Würtza Schmidta (Israel Start Up Nation) ujel pet kilometrov pred koncem. Nato se je odpeljal tudi zmagovalcu Toura leta 2018 in nadaljeval pot proti veliki zmagi.

Pogačar ostaja previden pred torkovim kronometrom. Foto: EPA
Pogačar ostaja previden pred torkovim kronometrom. Foto: EPA

V ozadju je napadel Simon Yates, ki je zlomil preostale tekmece in se približeval Pogačarju. Ujeti pa mu ga ni uspelo. Na cilju je kolesar s Klanca pri Komendi ohranil šest sekund naskoka pred Britancem in 29 pred Higuito in Lando ter tri etape pred koncem prevzel skupno vodstvo.

Pogačar opozoril na torkov kronometer
"Etapa je bila zelo zahtevna. Naša ekipa je opravila odlično delo, da je zmanjšala zaostanek za ubežniki, sam pa sem nato na zadnjem vzponu dal vse od sebe. Zelo sem zadovoljen. Trenutno vodim v skupnem seštevku, ampak že jutri nas čaka nova zelo zahtevna etapa. Vključno z zadnjim kronometrom se lahko zgodi še marsikaj," je povedal Pogačar.

Dolg in zavit ciljni vzpon na smučišče Prati di Tivo v Apeninih. Na sredini klanca – na najstrmejšem 12-odstotnem delu v Pietracamela je bil leteči šprint za dodatne odbitne sekunde. Foto: RCS Sport
Dolg in zavit ciljni vzpon na smučišče Prati di Tivo v Apeninih. Na sredini klanca – na najstrmejšem 12-odstotnem delu v Pietracamela je bil leteči šprint za dodatne odbitne sekunde. Foto: RCS Sport

Četrta etapa je predstavljala prvi pravi preizkus za veliko trojico z enodnevnih dirk. Van Aert je deloval najbolje med njimi in celo ohranil drugo mesto v skupnem seštevku ter ostaja v boju za končno zmago. Nedeljska etapa mu je pisana na kožo, obenem pa velja tudi za odličnega kolesarja v vožnji na čas, ki bo na sporedu v torek.

Svetovni prvak Francoz Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick Step), zmagovalec druge etape, je popustil v drugi polovici vzpona. Nizozemec Mathieu van der Poel, najboljši v petkovi etapi, ni sodeloval v boju za skupno zmago.

Preostali trije Slovenci niso bili v ospredju. Jan Polanc je opravljal vlogo pomočnika v Pogačarjevem moštvu, etapo pa sklenil na 73. mestu (+15:46). Luka Mezgec (Team Bike Exchange) in Jan Tratnik (Bahrain Victorious) sta z zaostankom 22:53 minute zasedla 146. oz. 147. mesto.

14 kratkih vzponov v nedeljo
V nedeljo bo na vrsti zelo zahtevna in razgibana etapa od Castellalta do Castelfidarda (205 km). Gre za klasično preizkušnjo na dirki med dvema morjema, profil pa je podoben spomladanskim klasikam v Ardenih. V drugi polovici etape kolesarje čaka kar 14 kratkih vzponov, s čimer bo trasa pisana na kožo van Aertu, Alaphilippu in spočitemu van der Poelu.


4. etapa, Terni-Prati di Tivo, 148 km: 
 1. T. POGAČAR    SLO   3:51:24 
 2. S. YATES     VB    +0:06 
 3. S. HIGUITA    KOL     0:29 
 4. M. LANDA     ŠPA   isti čas 
 5. N. QUINTANA   KOL     0:31 
 6. J. ALMEIDA    POR     0:35 
 7. M. FABBRO    ITA     0:42 
 8. S. CARR      VB   isti čas 
 9. W. VAN AERT   BEL     0:45 
 10. J. FUGLSANG   DAN   isti čas 
 11. E. BERNAL    KOL     0:58 
 12. G. THOMAS     VB   isti čas 
 ...                  
 73. J. POLANC    SLO    15:46 
146. L. MEZGEC    SLO    22:53 
147. J. TRATNIK    SLO   isti čas 

Skupni vrstni red (4/7):        
 1. T. POGAČAR    SLO   17:53:21 
 2. W. VAN AERT   BEL    +0:35 
 3. S. HIGUITA    KOL   isti čas 
 4. M. LANDA     ŠPA     0:38 
 5. N. QUINTANA   KOL     0:41 
 6. J. ALMEIDA    POR     0:45 
 7. J. FUGLSANG   DAN     0:55 
 8. S. CARR      VB     1:03 
 9. M. FABBRO    ITA     1:12 
 10. G. THOMAS     VB     1:25 
 11. E. BERNAL    KOL     1:26 
 12. R. BARDET    FRA     1:27 
 13. V. NIBALI    ITA     1:37 
 14. J. ALAPHILIPPE  FRA     1:44 
 ...                  
 60. J. POLANC    SLO    18:56 
118. L. MEZGEC    SLO    34:02 
139. J. TRATNIK    SLO    40:24