Tadej Pogačar je glede na lansko leto stopil še stopničko višje. Foto: ASO/Pauline Ballet
Tadej Pogačar je glede na lansko leto stopil še stopničko višje. Foto: ASO/Pauline Ballet

Na stopničkah so isti kolesarji kot lani, le da sta Pogačar in Roglič zamenjala mesti. Čerti v glasovanju kolesarskih strokovnjakov z vsega sveta je bil svetovni prvak, Francoz Julian Alaphilippe.

Zlato kolo podeljuje francoski kolesarski mesečnik Velo, ki je del iste medijske družbe kot L'Equipe.

Pogačar je osvojil Dirko po Franciji, bronasto medaljo v cestni dirki na olimpijskih igrah in še dva spomenika – Liege–Bastogne–Liege in Dirko po Lombardiji.

Roglič je postal olimpijski prvak v kronometru, dobil je Dirko po Baskiji in tretjič zapored Dirko po Španiji.

Poleg Pogačarja, Rogliča in van Aerta so bili v konkurenci še Francoz Julian Alaphilippe, Danec Kasper Asgreen, Kolumbijec Egan Bernal, Ekvadorec Richard Carapaz, Britanec Mark Cavendish, Italijan Sonny Colbrelli, Nizozemca Harrie Lavreysen in Mathieu van der Poel ter Nizozemka Annemiek van Vleuten.

Največ nagrad Velo d'Or je prvotno prejel Američan Lance Armstrong, petkrat (1999, 2000, 2001, 2003, 2004), vendar so bili njegovi rezultati odstranjeni, potem ko so mu odvzeli zmage na Dirki po Franciji zaradi kršitev protidopinških pravil.

Španec Alberto Contador je osvojil štiri zlata kolesa v letih 2007, 2008, 2009 in 2014. Britanec Chris Froome je lastnik treh zlatih koles, in sicer za dosežke v letih 2013, 2015 in 2017.