Miha Koncilija s športnim direktorjem ekipe UAE Andrejem Hauptmanom na dirki Strade Bianche. Foto: Osebni arhiv Mihe Koncilije
Miha Koncilija s športnim direktorjem ekipe UAE Andrejem Hauptmanom na dirki Strade Bianche. Foto: Osebni arhiv Mihe Koncilije

Sama zmaga v Toskani, sploh če govorimo o Pogačarju, ni presenečenje, način, kako se je že 80 kilometrov odlepil od konkurentov in v samostojnem pobegu povečeval prednost, pa je spet nekaj posebnega v sodobnem kolesarstvu. Gotovo gre za eno največjih Tadejevih zmag.

"Še ena izjemna dirka, a tega smo že kar navajeni. Vsakič znova naredi nekaj takšnega, kar se zdi nemogoče. Te zmage vseeno ne bi ocenil kot največjo, lanska Dirka po Flandriji pomeni več. Ampak – verjetno imate v mislih način, kako je zmagal. Pred dvema letoma smo rekli, kako je mogoče, da je na Strade Bianche pobegnil 50 km pred ciljem in zdržal, tokrat je to storil še precej prej, kar pa ni tako nelogično," nam je povedal Miha Koncilija, prvi Pogačarjev trener.

Kdo lahko sledi Pogačarju? Nihče!

Tadej Pogačar je veličastno zmagal na dirki Strade Bianche in bo očitno tudi to pomlad kraljeval na enodnevnih klasikah. Foto: AP
Tadej Pogačar je veličastno zmagal na dirki Strade Bianche in bo očitno tudi to pomlad kraljeval na enodnevnih klasikah. Foto: AP

In razložil, kaj je imel v mislih: "Po navadi je na takšnih dirkah en beg, ki ga pomembnejša ekipa zadaj nadzira. Tokrat je šlo od starta zelo hitro, pravega bega sploh ni bilo. UAE se je postavil spredaj in narekoval brutalen tempo. Mi smo se vzdolž trase postavili na več mestih, tako da smo Tadeja videli petkrat. 100 km pred ciljem je kolesarje ujela ploha in tam jih spredaj ostalo le še približno 25. To je bila velika selekcija za tako zgodnjo fazo dirke. Tadej je v svojem slogu spet odlično bral dirko in vse izvedel fantastično. Tam, kjer je naredil odločilen skok, je bila skupina že razredčena, nobena ekipa ni mogla več nadzirati dirke. In nihče od kolesarjev mu preprosto ni mogel slediti. Če bi, bi to storil."

Spremljevalni avtomobil ves čas blizu

Pogačar po 81 km dolgem napadu ugnal tekmece za skoraj tri minute

"Če gledamo z vidika športnega direktorja, je bila Tadejeva poteza pravzaprav logična. Ko vodilna skupina takole razpada, komisar dirke spremljevalnih avtomobilov ne spusti takoj za vodilnimi. To pomeni, da je lahko, če je kakšen makadamski odsek dolg več kilometrov, razlika od prvega do zadnjega kolesarja v skupini tudi do dve minuti. Strade Bianche je zaradi teh makadamskih odsekov zelo nepredvidljiva dirka, tehnične težave so pogoste. Tadej je po napadu v manj kot petih kilometrih ustvaril minuto prednosti in je bil s tega vidika varen, spremljevalni avtomobil je bil takoj za njim, težave z morebitnim defektom bi lahko odpravil v pol minute."

Nov trener prinesel svežino

V Toskani je bilo zelo veliko slovenskih zastav, Miha Koncilija pa bo za Pogačarja ob trasi naslednjič navijal na majski Dirki po Italiji. Foto: Osebni arhiv
V Toskani je bilo zelo veliko slovenskih zastav, Miha Koncilija pa bo za Pogačarja ob trasi naslednjič navijal na majski Dirki po Italiji. Foto: Osebni arhiv

Da je najboljši kolesar na svetu konkurenci že takoj nagnal strah v kosti, bi lahko napeljevalo tudi na misel, da je prezgodaj v tako izjemni formi, saj je jasno, da je glavni cilj julijska Dirka po Franciji.

"Že v mladih letih se mi je zdelo, da je Tadej boljši spomladi in jeseni, morda tudi zato, ker mu vroče poletje ne ustreza. V zgodovini je bil spomladi vedno zelo dober. A kakor koli trenira ali načrtuje formo, bo spomladi tako. Pred novo sezono je zamenjal tudi trenerja, imel drugačen način treninga, kar mu očitno ustreza. Verjamem, da trenutno še ni to njegova najboljša forma, ampak bo ta še prišla. Je pa tako, da danes ne potrebuješ več pripravljalnih dirk, da si v takšni formi, tudi Jonas Vingegaard je prejšnji teden za uvod v sezono slavil tri etapne zmage, podobno je začel tudi Evenepoel."

Spontan pozdrav Pogačarja in Koncilije

Kamere so na sobotni galapredstavi Pogačarja ujele tudi trenutek, ko se je malo pred ciljem pozdravil z našim sogovornikom. "Na to dirko smo šli tretje leto zapored v družinskem krogu, zraven pa tudi Pogačarjev oče in njegova sestra. Zelo vznemirljivo je bilo spremljati dirko, tudi naporno, saj smo poskušali kolesarje ujeti čim večkrat, kar ob vsej gneči ni preprosto. Predzadnjič smo Tadeja videli 30 km pred ciljem, ko je bilo že jasno, da bo zmagal. Odločili smo se, da se ob traso postavimo še dober kilometer pred ciljem, kjer še ni ograj. Videl me je in mi dal petko. Vse se je zgodilo spontano. Prednosti je imel dovolj, če bi je imel le 20 ali 30 sekund, tega ne bi storil, saj je bil v zadnjih 500 metrih še vzpon, tudi cesta je bila mokra in bi moral ostati osredotočen na dirko."

Giro ogrevanje za Tour, obe dirki bi lahko Tadej dobil

Ker je Miha Koncilija zelo vpet v delo ekipe Pogi Team, kjer vzgajajo nove talente, bo naslednjič lahko na sami dirki za svojega nekdanjega varovanca navijal šele na Dirki po Italiji. "Natančnega načrta še nimamo, a gotovo bomo šli za kakšne tri dni navijat." Seveda nas je zanimalo, ali po mnenju Koncilije Pogačar lahko ponovi Pantanijev podvig iz leta 1998 in zmaga tako na Dirki po Italiji kot na Dirki po Franciji? "Mislim, da lahko. Giro bo najboljša mogoča priprava na Tour, moral pa bo dirkati z glavo. Vsako etapo seveda ne bo smel tako na vso moč, kot je šel na dirki Strade Bianche. Pomembno bo, da bo lahko zgodaj naredil veliko razliko in potem nadziral dogajanje. Trasa je za takšno taktiko primerna."

Sobotni podvig pomemben tudi z vidika Toura 2024

Pogačar z novim trenerjem udarno začel sezono v Sieni

In še o Dirki po Franciji. Ta bo letos za številne slovenske športne navdušence kar vrhunec leta, saj bosta na njej rumeno majico lovila tako Pogačar kot Primož Roglič. Trasa obeta zanimivo dogajanje, pravi Miha Koncilija: "Letošnji Tour bo zunaj okvirov, verjetno pa bodo ključni zadnji trije dnevi. Tadej tam dobro pozna terene, saj stanuje v Monaku. Zato je ob predstavitvi dirke tudi rekel, da mu trasa prikliče nasmeh na obraz. Že prvi teden je nenavaden, kolesarje čaka tudi 33 kilometrov makadamskih odsekov, ki lahko številnim prekrižajo načrte. A v soboto je Tadej znova dokazal, kako vrhunski je tudi na makadamu. Vsekakor mu trasa letošnjega Toura ustreza!"