Za edino člansko medaljo na SP-jih je pred desetimi leti poskrbel Andrej Hauptman. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Za edino člansko medaljo na SP-jih je pred desetimi leti poskrbel Andrej Hauptman. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Robert Vrečer, Jani Brajkovič in Kristijan Koren
Robert Vrečer (levo) je na državnem prvenstvu v kronometru zaostal le za Janijem Brajkovičem. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Po nekaj sezonah pa bo prvenstvo pod enim dežnikom, ki je tu dobesedno potreben ves čas, združilo nastope v vseh disciplinah, tako v ženski kot moški kategoriji. V slovenski odpravi je tako kar 19 predstavnikov, ki si želijo čim boljših dosežkov.

Žensko reprezentanco vodi Gorazd Penko
Veliko je tudi novincev na tekmovanju, kar seveda velja za večji del ženske reprezentance, ki jo vodi selektor Gorazd Penko, ki je prav pred desetimi leti z Andrejem Hauptmanom osvojil za zdaj edino člansko odličje na največjih tekmah, bron na prvenstvu v Lizboni na Portugalskem.

V primerjavi z lanskim letom manjka le Simon Špilak
Novinci so tudi vsi v mladinski kategoriji (vodil jih bo selektor Andrej Cimprič), pa tudi vsi, ki bodo poskušali nadaljevati tradicijo odličnih nastopov slovenskih mlajših članov do 23 let. Podobno kot najboljše v kategoriji elit bo tudi prihajajoče zvezdnike vodil Martin Hvastija. Nekdanji reprezentant bo v vlogi selektorja že na šestem svetovnem prvenstvu, v kategoriji elit pa je na prvenstvo na skrajno vzhodnem otoku Danske povabil šesterico, ki nas je že lani zastopala v Melbournu v Avstraliji (tu ni le Simona Špilaka, saj ima Slovenija na cestni dirki tokrat možnost nastopa s tekmovalcem manj kot lani).

Začetek že v ponedeljek ob 10.00
Vse skupaj se bo, kot je navada, začelo z vožnjo na čas - zaradi zgoščenega programa tokrat že v ponedeljek, ko bodo ob 10.00 na startu mladinke. Ura resnice pa se izteče z nastopom najboljših v sredo ob 12.30. Na prizorišču, v zelo prijetnem hotelu ob morju in s pogledom na švedsko obalo, je že večji del reprezentance, ki bo nastopila v vožnji na čas.

Brajkovič na pot dva dni pozneje
V zadnjem trenutku se je Jani Brajkovič odločil, da bo prihod na Dansko prestavil za dva dni. Glede na to, da mu mrzlo in vetrovno vreme na ustreza preveč, je ta odločitev več kot dobra, saj je reprezentanco tu na severu pričakalo največ 14 stopinj Celzija. Dobesedno v času poleta med Ljubljano in Köbenhavnom je tako osmerica, ki je prispela v nedeljo, zamenjala dva letna časa.

Proga na videz ni zahtevna
Vsi so po prihodu že opravili trening na trasi cestne vožnje, ki bo v predmestju milijonskega mesta, ki ne daje takega vtisa. Rudersdal ponuja zares prijetno okolico za kolesarjenje, vsaj z zadnjega sedeža spremljevalnega avtomobila selektorja Hvastije pa proga zares ne deluje preveč zahtevno. Zagotovo ni tako, ko sediš na ozkem sedežu in so obrati odvisni od vsakega posameznika.

Vrečer opozarja na pobege
Že med treningom so nekateri opozarjali prav na to, še najodločnejši je bil državni podprvak v kronometru Robert Vrečer, ki je med vožnjo razmišljal: "Tole ne bo tako lahko, kot se zdi, sploh ker je vse skupaj zelo tehnično zahtevno. Vsekakor bo v nogah tudi 266 km in ves čas bo treba pozabiti na morebitne pobege. Veter bi bil lahko tudi zelo pomemben, kar nekaj pa je točk, kjer bi se dalo uprizoriti tudi resen pobeg."

Junijska forma je obetala veliko
Ko je mlajši del končal trening, ki ga je na kolesu opravil tudi "abraham" Penko, so "Vrečka" ter oba mlajša člana Klemen Štimulak in Jan Polanc opravili še dodatne kilometre v zavetrju avtomobila ob obali, kjer so v kajtanju uživali domači mojstri adrenalina. Robert Vrečer bo svoj krstni nastop na svetovnem prvenstvu doživel v sredo v vožnji na čas. Junijska forma je zares veliko obetala, ura resnice bo pokazala, kam sodi med največjimi mojstri bitke z uro. Med treningom je Celjan zgolj še pomenljivo dodal: "Škoda, da ni kronometer na tej progi, ki je zares zelo prijetna v izjemno lepem okolju." Danes bo vse skupaj preizkusil tudi na trasi kronometra v središču mesta s startom in ciljem med mestno hišo in zabaviščnim parkom Tivoli, ki je eden najstarejših tovrstnih parkov na stari celini.

Kronometer elit v sredo
V slovenski odpravi bo prva nastopila Urška Kalan, sledita že omenjena mlajša člana. V torek bosta na progi najprej mladinca Matej Mohorič in Doron Hekič, popoldne še državna prvakinja v kronometru Tjaša Rutar in Alenka Novak. V sredo sledi prvi višek prvenstva, kronometer elit (46,4 km) z Janijem Brajkovičem in Robertom Vrečerjem.