Nairo Quintana bo letos skušal priti do dvojčka, ki je nazadnje uspel Marcu Pantaniju leta 1998. Foto: EPA
Nairo Quintana bo letos skušal priti do dvojčka, ki je nazadnje uspel Marcu Pantaniju leta 1998. Foto: EPA
Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali je lani v zadnjem tednu nadomestil velik zaostanek, ko je še dirkal za Astano. V letošnji sezoni je celotne priprave usmeril na Giro. Foto: EPA
Steven Kruijswijk
Steven Kruijswijk je bil lani že tik pred zmago na Giru. V 19. etapi je izgubil rožnato majico, potem ko je padel pri spustu z najvišjega vrha Gira na 2744 metrov visoki Colle dell'Agnello. Foto: EPA
Jan Polanc
Jan Polanc se je pred dvema letoma veselil uspeha kariere, ko je dobil peto etapo s ciljem na Abetoneju. Foto: Reuters
Mezgec in Polanc dobro pripravljena na Giro
Quintana: Favorit za zmago je Nibali

Jubilejni italijanski krog se bo začel v petek v Algheru, ko bo na sporedu 206 km dolga etapa. Po treh tednih in 3.572 km dirkanja bo zmagovalec znan po posamičnem kronometru v Milanu 28. maja. Še posebej bo naporen zadnji teden, ko je na sporedu kar pet gorskih etap.

Na sporedu bo šest etap z zaključnim vzponom. Prvi bo že v četrti etapi na Etno, naslednji bo v deveti etapi, ko jih cilj čaka po 30 kilometrov dolgem vzponu na Blockhaus. V 14. etapi bo cilj na Oropi, v 17. Canazei. V 18. etapi bodo na sporedu prelazi Pordoi, Valparola, Gardena, di Pinei Panidersattel in Pontives, v 19. pa sledi vzpon do Piancavalla.

Kraljevska etapa prek Mortirola in Stelvia do Bormia
16. etapa bo kraljevska, saj je na sporedu izjemno strmi prelaz Mortirolo (1854 m), ki je že večkrat odločil skupnega zmagovalca Gira. Dvakrat se bodo kolesarji povzpeli čez prelaz Stelvio in za konec še Umbrail, temu bo sledil še spust v Bormio. Gorska etapa bo tudi 20., ko bodo morali kolesarji prečkati Monte Grappo in Fozo.

Šprinterji bodo imeli priložnost za slavo v osmih etapah, na sporedu sta še dva posamična kronometra.

Nairo Quintana letos poleg zmage na Giru lovi še zmago na Dirki po Franciji. Član Movistarja opozarja, da bo njegov glavni tekmec za rožnato majico Vincenzo Nibali, ki v letošnji sezoni še ni zablestel, lani pa je v zadnjem tednu Gira nadomestil skoraj pet minut zaostanka.

"Najverjetneje bo zmagal Nibali, saj je na domačih tleh. Vsekakor bo moj največji tekmec na Giru. Na jubilejno dirko bo zagotovo prišel dobro pripravljen. Prvo leto tekmuje s to ekipo in vsi se bodo hoteli izkazati. Ideja in želja sta, da grem po dvojček Giro-Tour. Ne vem, ali se bo izšlo, toda poskusili bomo. V Italijo grem z navdušenjem, da bom lahko sodeloval na 100. dirki kot nekdanji zmagovalec," je še povedal Kolumbijec, ki je dobil Giro leta 2014.

"Zelo sem vesel, da sem na štartu Gira ob tako posebni priložnosti. Dirka bo na dveh glavnih otokih, Sardiniji in Siciliji, kar ni običajno za Giro. Vesel sem, ker se bo peta etapa končala v mojem mestu, Messini. Moj cilj je, da dirkam najbolje, cesta pa bo odločala," ostaja skrivnosten Nibali.

Aru poškodovan
Kapetan Astane Fabio Aru je ostal brez Gira zaradi poškodbe kolena. Kazahstanska ekipa je namesto njega za kapetana imenovala rojaka Micheleja Scarponija, ki pa je pred kratkim tragično umrl med treningom. V krogu favoritov so tudi Nizozemci Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Britanca Adam Yates in Geraint Thomas, Rus Ilnur Zakarin in Španec Mikel Landa.

Polanc si želi ponoviti etapno zmago izpred dveh let
Slovenski kolesarji so v zadnjih treh letih na Giru vedno prišli do etapne zmage. Jan Polanc in Matej Mohorič, oba člana UAE Team Emirates, bosta na Giru v pomoč kapetanu Portugalcu Ruiju Costi, vendar oba upata, da bosta dobila tudi priložnost. Polanc je dobil etapo leta 2015. Mohorič je na Giru debitiral lani in ima do zdaj najboljšo uvrstitev 10. mesto.

Polanc je dobro pripravljenost potrdil pred tedni na Dirki po Hrvaški, ko je bil zelo dejaven, na koncu pa peti v skupnem seštevku ter drugi, peti in osmi v etapah. "Lepo bi bilo ponoviti zmago izpred dveh let. Vse bom naredil za to," si je zaželel Polanc.

Mezgec bo pomočnik Ewana
Etapno zmago ima tudi Luka Mezgec, ki je leta 2014 postal prvi Slovenec z etapnim prvim mestom na prvi tritedenski dirki sezone. Takrat še kot član Giant-Shimana je vse premagal v zadnji etapi v šprintu v Trstu. Letos bo v Italiji kot najtesnejši pomočnik prvega sprinterja ekipe Orica-Scott, Avstralca Caleba Ewana, če mladi zvezdnik ne bo prišel do zaključka, potem bo skušal rezultat narediti Mezgec.

Koren končno dobil priložnost tudi na Giru
Na Giru bo prvič v karieri vozil Kristijan Koren, ki je zadnjih sedem let končal Dirko po Franciji. Nastop so mu v ekipi Cannondale obljubili že lani, a si tik pred zdajci premislili ter ga poslali na Tour. Letos se je želja Primorcu le uresničila.

"To je zame prvi Giro, na dirki imamo dva kapetana, naloge so razdeljene. Moja je, da ju čim večkrat pripeljem v ospredju do klancev. V prvih etapah pa bodo zagotovo priložnosti za kakšen beg. Tako da nimam rok povsem zvezanih. Italijo sem si zmeraj želel, oddelal bom po najboljših močeh," je poudaril izkušeni Koren.

Pibernik: Cilj ekipe je pripeljati Nibalija do zmage
Luka Pibernik bo edini izmed slovenske šesterice v Bahrain-Meridi, ki bo nastopil na Giru, na njem bo kolesaril prvič. Prostih rok zagotovo ne bo dobil, moral bo delati za kapetana in enega glavnih favoritov za končno zmago Nibalija.

"Pred kakšnimi tremi tedni so me obvestili, da bi lahko vozil Giro. Seveda sem nad tem zadovoljen, zdaj moram upravičiti zaupanje. Žal mi je, ker se nisem posebej pripravljal na Giro, nisem ga imel v načrtu, imel sem Tour. Mogoče je tako celo bolje, prvi del sezone sem namreč dobro oddirkal," je razložil Pibernik, ki jasno ve, kaj ga čaka v treh majskih tednih: "Cilj ekipe je pripeljati Nibalija do zmage. Ne bo priložnosti za bege in samostojne akcije."

Tratnik debitant na tritedenskih dirkah
Tretji debitant na Giru bo Jan Tratnik, kolesar CCC Sprandi Polkowic, ki bo tudi debitant na tritedenskih dirkah. Poljska ekipa meni, da je slovenski prvak v cestni vožnji spomladi pokazal solidno formo, glavni cilj CCC-ja bo etapna zmaga.

Spored etap:                        km 
 5. 5.: Alghero-Olbia              206 
 6. 5.: Olbia-Tortoli              221 
 7. 5.: Tortoli-Cagliari           148 
 8. 5.: prost dan                      
 9. 5.: Cefalu-Etna                181 
10. 5.: Pedara-Messina             159 
11. 5.: Reggio Calabria-Terme Luigiane 
                                   217 
12. 5.: Castrovillari-Alberobello  224 
13. 5.: Molfetta-Peschici          189 
14. 5.: Montenero di Bisaccia-Blockhaus
                                   149 
15. 5.: prost dan                      
16. 5.: Foligno-Montefalco,       39,8 
        kronometer                     
17. 5.: Firence-Bagno di Romagna   161 
18. 5.: Forli-Reggio Emilia        229 
19. 5.: Reggio Emilia-Tortona      167 
20. 5.: Castellania-Oropa          131 
21. 5.: Valdengo-Bergamo           199 
22. 5.: prost dan                                                             
23. 5.: Rovetta-Bormio             222 
24. 5.: Tirano-Canazei             219 
25. 5.: Moena-Ortisei              137 
26. 5.: San Candido-Piancavallo    191 
27. 5.: Pordenone-Asiago           190 
28. 5.: Monza-Milano, kronometer  29,3 
Mezgec in Polanc dobro pripravljena na Giro
Quintana: Favorit za zmago je Nibali