Anže Ravbar in Žak Eržen. Foto: Kolesarska zveza Slovenije
Anže Ravbar in Žak Eržen. Foto: Kolesarska zveza Slovenije

V Cul du Vamu se je prvič zgodilo, da sta na enem prvenstvu kar dva slovenska tekmovalca stopila na zmagovalni oder, Anže Ravbar je na cestni dirki postal evropski prvak, Žak Eržen pa je bil tretji.

Med njiju se je po 111 kilometrih kolesarjenja vrinil le Francoz Matys Grisel, ki je za zmagovalcem zaostal dve sekundi, enako kot tretji Eržen.

Ravbar je postal četrti Slovenec, ki je osvojil naslov, pred tem je to uspelo Zoranu Klemenčiču leta 1998, Blažu Bogataju leta 2010 in Janu Tratniku leta 2012. Bogataj je bil prvak v isti kategoriji, Tratnik in Klemenčič pa do 23 let.

"Res sem presrečen za današnji rezultat. Končno se je celotno delo poplačalo. Za mano sta dve težki leti, ko kar nekaj stvari ni šlo po načrtu, a verjel sem vase in danes pokazal, česa sem zmožen. Zahvalil bi se tudi celotni ekipi, ki je vseskozi verjela in oddelala super dirko. Res smo pokazali, da smo odlična reprezentanca. To je krona sezone," je povedal novi prvak Ravbar.

Eržen je dodal: "Celotno dirko so izpeljali tako, kot smo si zamislili in se dogovorili pred dirko. Erazem je pokril beg, zato nam v ozadju ni bilo treba delati. V zaključku pa smo na zadnji klanec prišli na odličnem položaju. Erazem naju je pripeljal na prvih pet mestih. Danes je bil položaj zelo pomemben in na to smo bili ves čas osredotočeni. Anže je na tlakovanem odseku pridobil nekaj metrov prednosti, jaz pa sem v ozadju lahko samo sledil in prisprintal 3. mesto."

Mischa Bredewold. Foto: EPA
Mischa Bredewold. Foto: EPA

Dvojna nizozemska zmaga, Bujak 22.
Na ženski članski preizkušnji so imele precej uspeha domačinke, ki so potrdile status prve velesile tega športa. Na 129,6 kilometra dolgi progi, ki se je končala z vzponom na Col du Vam, so namreč osvojile dvojno zmago. S samostojnim pobegom se je prvega mesta veselila Mischa Bredewold, ki je imela štiri sekunde prednosti pred prvima zasledovalkama.

Za drugo mesto sta se v sprintu udarili branilka naslova Lorena Wiebes in svetovna prvakinja, Belgijka Lotte Koecky, več moči je imela Nizozemka.

Bredewold, ki je Nizozemski priborila že 130. žensko kolesarsko zmago v zgodovini, je z dobrimi 23 leti postala najmlajša evropska prvakinja.

Zelo dobro se je znova borila Eugenia Bujak, ki je bila dolgo v skupini najboljših, na koncu je z zaostankom 44 sekund zasedla 22. mesto, Špela Kern pa je odstopila.