Primož Roglič, ki je v izjemni lanski sezoni med drugim dobil tudi Dirko po Španiji, bo sezono 2020 začel na dirki Pariz–Nica, kjer bo zmago branil Egan Bernal, ki je tudi lanski zmagovalec Toura. Foto: EPA
Primož Roglič, ki je v izjemni lanski sezoni med drugim dobil tudi Dirko po Španiji, bo sezono 2020 začel na dirki Pariz–Nica, kjer bo zmago branil Egan Bernal, ki je tudi lanski zmagovalec Toura. Foto: EPA

Dirko po Emiratih so zaradi dveh primerov novega koronavirusa pri dveh Italijanih, ki sta bila člana ene izmed sodelujočih ekip (pozneje se je izkazalo, da bolezni sploh nista imela!) prekinili dve etapi pred koncem, karavana je morala v karanteno. Večina je v nedeljo lahko zapustila hotel v Abu Dabiju, ne pa tudi ekipe, ki so bivale v četrtem nadstropju. Gre za ekipe Cofidis, Groupama-FDJ in Gazprom.

"Ne pozabite nas v tej nesreči"
Športni direktor Cofidisa Roberto Damiani je imel že včeraj vsega dovolj in je zagrozil z gladovno stavko. Vse člane ekipe so testirali v petek zjutraj, sobotni rezultati so pokazali negativen rezultat. Ker so imeli nekateri vročino, so celotno ekipo še enkrat testirali v nedeljo.

Danes, peti dan izolacije v hotelu, se je oglasil predsednik moštva Cofidis Thierry Vittu, ki zahteva, naj jih končno izpustijo iz hotela. Uradna fotografinja ekipe Mathilde L'Azou je medtem medijem povedala:

"Vsi smo v hotelskih sobah, ko slišimo kakšen pogovor na hodniku, takoj pogledamo, kaj se dogaja. Čudno je vse skupaj. Dobivamo sicer hrano, vendar sem od četrtka izgubila tri kilograme. Zaradi hrane in stresa. Smo povezani, in to nas rešuje pred depresijo, sprašujem pa se, kako dolgo še. Kolesarji ne morejo trenirati, nimamo dovolj oblačil, nimamo nobenih informacij. Ne pozabite na nas v tej nesreči."

Sorodna novica Dobra stran novega koronavirusa: več časa za trening

Ekipa UAE Emirates je v prvem nadstropju hotela, za izolacijo pa se odločila prostovoljno, saj bi lahko – tako kot večina ekip – Emirate zapustili v nedeljo. To je, denimo, storil Luka Mezgec z ekipo Michelton Scott. Za MMC je povedal, da je vladala precejšnja zmeda: "Najprej smo se lahko prosto gibali po hotelu, potem smo dobili navodilo, da so skupni prostori zaprti in naj ostanemo v sobah, potem je spet prišla informacija, da je vse odprto. Tudi za evakuacijo so bila navodila vsaj trikrat spremenjena, tudi obvestilo, da lahko zapustimo hotel, je prišlo skoraj sredi noči, ekipe pa so potem lovile svoje originalne polete domov."

Dirka Pariz–Nica ni ogrožena
Iz Italije medtem sporočajo, da bodo izpeljali dirke Strade Bianche (7. marec), Tirreno–Adriatico (11.–17. marec) in Milano–San Remo (21. marec). Organizatorji dirke Pariz–Nica, ki se bo začela v nedeljo, so prav tako sporočili, da ta cenjena enotedenska dirka za zdaj ni ogrožena, čeprav so v Franciji zaradi novega koronavirusa odpovedali kar nekaj prireditev, je pa še vedno mogoče, da bodo lokalne oblasti prepovedale obisk gledalcev.

"Gre za mednarodni dogodek, člani ekip so večinoma testirani. Ob progi ni prav velike množice gledalcev, v Nici pričakujejo največ tri tisoč ljudi, trasa ne gre skozi nekatera ogrožena območja v Franciji," je povedala ministrica za šport Roxana Maracineanu.

Lani je dirko dobil Egan Bernal, ki bo tudi letos na štartu. To bo tudi prva letošnja dirka za Primoža Rogliča, ki se te dni pripravlja na Tenerifu, glavni cilj sezone pa je Tour de France.

Umrl Nicolas Portal
Ekipo Ineosa je šokirala tragedija njihovega športnega direktorja Nicolasa Portala. 40-letni Francoz je danes zaradi srčnega zastoja umrl na svojem domu v Andori. Portal je vodil Chrisa Frooma in Egana Bernala do zmag na Dirki po Franciji. Bil je glavni operativec ekipe in desna roka vodje Ineosa Dava Brailsforda. Portal je kot kolesar šestkrat nastopil na Dirki po Franciji, leta 2010 pa je končal kariero zaradi srčne aritmije.