Primož Roglič bo v nedeljo nastopil še na kronometru narodov v Franciji, kjer je eden izmed glavnih favoritov za končno zmago. Foto: EPA
Primož Roglič bo v nedeljo nastopil še na kronometru narodov v Franciji, kjer je eden izmed glavnih favoritov za končno zmago. Foto: EPA

V nedeljo bosta v okolici Les Herbiersa v Franciji nastopila še na kronometru narodov (Chrono des Nations), kjer bo Roglič med favoriti za končno zmago.

Preizkušnja bo dolga 46 km, za zdaj pa je prijavljenih 31 kolesarjev. Prvi kolesar se bo na progo podal ob 14.31, štart Tratnika je predviden ob 15.15, Rogliča pa 15.29.

Lani slavil Toft Madsen
Poleg Rogliča v ožji krog favoritov za končno zmago na kronometru, ki je bil prvič organiziran leta 1982, spada tudi Italijan Filippo Ganna (Ineos), bronasti s svetovnega prvenstva v Yorkshiru. Lani in predlani je preizkušnjo dobil Danec Martin Toft Madsen (BHS Almeborg Bornholm), med letoma 2011 in 2013 pa je bil najboljši Nemec Tony Martin, najprej v dresu HTC-Highroada, potem pa kot kolesar Quick Stepa.

Zlato kolo bodo podelili konec novembra
Roglič je sezono svetovne serije sklenil s sedmim mestom na Dirki po Lombardiji in kot prvi kolesar svetovne lestvice. 29-letnik, ki je v letu 2019 zbral 13 zmag, od tega dve na enodnevnih dirkah, osvojil je tudi Dirko po Španiji, je med glavnimi kandidati za prestižno nagrado zlato kolo, ki naj bi jo po najnovejših informacijah podelili konec novembra.

Vodilnemu Ackermannu 3. etapa Guanšija

Tretjo etapo kolesarske dirke po Guangšiju na Kitajskem, ki je zadnja izmed 38 dirk elitne svetovne serije v sezoni 2019, je v šprintu dobil Nemec Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe), ki je tako še utrdil vodilno mesto v skupnem seštevku. Drugo mesto je na 143 km dolgi etapi od Nanninga do Nanninga zasedel Belorus Aleksandr Riabušenko (UAE Team Emirates), tretje pa Italijan Matteo Trentin (Mitchelton-Scott). To je 12. zmaga v sezoni za Nemca, ki je bil na uvodnih dveh etapah na Kitajskem drugi.V skupnem seštevku ima Ackermann pred drugim Trentinom sedem sekund prednosti, pred tretjim Riabušenko pa 16.


Kako bo šlo Špilaku za slovo na kraljevi etapi?
Edinega slovenskega predstavnika na Kitajskem Simona Špilaka, ki sicer končuje profesionalno športno pot, tudi tokrat ni bilo v ospredju, zasedel je 92. mesto. Priložnost za odmevnejši rezultat bo imel v četrti, kraljevski etapi. V seštevku po treh etapah je 89. (+ 4:30).

Pibernik in Novak na Pokalu Japonske

V nedeljo bo v Ucinomiji potekal 28. Pokal Japonske, ki sodi med dirke visoke kategorije (HC), nastopili pa bodo štirje Slovenci. V dresu ekipe Bahrain - Merida nastopila državni prvak Domen Novak in Luka Pibernik. Na najpomembnejši japonski dirki nastopa tudi Ljubljana Gusto Santic, kjer sta med šesterico Rok Korošec in Matic Grošelj.


Vseeno je malo verjetno, da bi Slovenija z dirkami zadnjega konca tedna sezone še uspela nadoknaditi 216 UCI-točk zaostanka za Španijo v boju za petega olimpijca na cestni dirki Tokia 2020.