Do zdaj sta Roglič in Vingegaard vedno tekmovala v istem dresu. Kakšno razmerje moči bo med njima tokrat? Foto: EPA
Do zdaj sta Roglič in Vingegaard vedno tekmovala v istem dresu. Kakšno razmerje moči bo med njima tokrat? Foto: EPA

Dirka po Baskiji bo trajala šest dni, na njej pa bodo nastopili kar trije člani t. i. velike četverice (ki je sposobna zmag na tritedenskih dirkah). Primož Roglič se bo drugič predstavil v dresu Bore hansgroheja. Na debiju na dirki Pariz–Nica mu ni šlo najbolje od nog, na koncu je sicer osvojil deseto mesto, sam pa je poudaril, da ga čaka še precej uigravanja z novimi sotekmovalci.

Sorodna novica Od Baskije 2018 do Baskije 2022: Roglič skoraj vedno v majici vodilnega

Roglič vsako leto dobil kronometer
To dirko je dobil že dvakrat (2018, 2021). Nastopil je tudi v letih 2017 in 2022 in prav na vsaki izvedbi je dobil kronometer, skupaj ima pet etapnih zmag. Dirka se bo tako začela po njegovem okusu, saj bo v ponedeljek na sporedu kratka vožnja na čas, v Irunu bo potekala zgolj deset kilometrov, na katerih bo treba premagati 179 metrov.

Vingegaard tu prvič na zmagovalnem odru
Roglič se posebej rad spominja dirke leta 2021, ki jo je dobil in takrat zadnjič na etapni dirki premagal rojaka Tadeja Pogačarja. To je bila dirka, na kateri se je mednarodni konkurenci odlično predstavil Jonas Vingegaard. Sloviti Danec je bil takrat v vlogi Rogličevega pomočnika, ki se je uspešno prilepil na Pogačarjevo kolo in do popolnosti izpeljal načrt (takrat še) Jumba Visme. Vingegaard je končal na drugem mestu, s čimer se je sploh prvič prebil na zmagovalni oder. Drugo je zgodovina, v katero se je vpisal z dvema osvojenima Dirkama po Franciji. Roglič in Vingegaard bosta zdaj prvič nastopila v različnih ekipah.

Sorodna novica Roglič in Pogačar gospodarja enotedenskih dirk

Remcove priprave na prvi Tour
Tretji član velike četverice je Remco Evenepoel, ki je na dirki Pariz–Nica osvojil drugo mesto, zdaj pa želi preveriti, kam lahko poseže predvsem na Touru.

Najtežja etapa prav za konec
Kaj kolesarje torej čaka v Baskiji? V primerjavi s Katalonijo je ena etapa manj na sporedu, vse se bo začelo s kronometrom, niti ena etapa pa se ne bo končala s ciljem na vzpon. V torek bo na sporedu sprinterska etapa, v sredo bo šest kategoriziranih klancev, a zadnjih 19 km bo šlo po ravnem, četrtek in petek tudi ponujata "le" dobrih 2000 višincev, največ oči pa bo uprtih v soboto, ko se bo etapa začela in končala v Eibarju. To bo prava "žaga", etapa je dolga le 138 km, kjer bo sedem kategoriziranih vzponov, kjer bo treba premagati skoraj 3500 višincev.

Profil šeste etape. Foto: Organizator
Profil šeste etape. Foto: Organizator

Roglič šele v tretji vrsti favoritov
Kaj pravijo stavnice? Daleč prvi favorit je Vingegaard (1,9), v drugi vrsti sta Evenepoel (4) in Juan Ayuso (6), medtem ko Roglič (10) stavničarjev še ni prepričal. Omeniti velja še Mattiasa Skjelmosa (17).