Roglič je bil v zadnjem vzponu spet razred zase. Foto: AP
Roglič je bil v zadnjem vzponu spet razred zase. Foto: AP

Na začetku septembra je še tretjič postal gospodar Vuelte, nato si je vzel krajši premor. Na svetovnem prvenstvu v Belgiji še ni prišel do izraza, blesti pa na italijanskih cestah. Z Jumbom Vismo si je izbral tiste dirke, ki so imele podobno traso, najprej torej dolg ravninski uvod, dirka pa se konča s strmim vzponom. V soboto je bil prepričljiv na petkratnem vzponu na San Luco, v sredo pa na mitsko Supergo.

Sorodna novica Izjemni Roglič dobil najstarejšo klasiko na svetu

Veter zapletel predvideni scenarij
Čeprav je bilo na dirki Milano−Torino uvodnih 150 kilometrov bolj ali manj ravninskih, je bila dirka vseeno naporna. Pihal je relativno močen veter, ki je razbil glavnino. Spredaj se je znašlo približno 30 kolesarjev, med katerimi je bila tudi večina favoritov. Primož Roglič je razložil: "To je pomenilo, da se je vse skupaj začelo zares že precej pred finalnim krogom. Na srečo smo bili v dobrem položaju, saj smo se trije iz ekipe znašli spredaj. V resnici nikoli ne veš, kaj je boljše – da si spredaj v prvi skupini in na polno opravljaš menjave ali pa si v glavnini, varčuješ z močmi in se ob koncu preseliš naprej. Mi spredaj smo bili zelo utrujeni."

Colbrelli po izjemni zmago v Roubaixu postal ljubljenec navijačev

Yates navijal na polno
To drugo taktiko je ubral Adam Yates, ki se je ubežnikom pridružil pred drugim (in ciljnim) vzponom na Supergo. Britanec je vlekel na polno in hitro razbil vodilno skupino najprej na šest, potem na štiri, ob koncu pa je bil z njim le še Roglič. Kolesar Ineosa se je odlepil dva kilometra pred ciljem, zasavski orel je zaostal − zdelo se je, da v resnici preverja položaj in moč Tadeja Pogačarja. Ko pa je bilo jasno, da dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji ne vozi na enakih obratih, se je Roglič hitro odlepil od rojaka in se preselil k Yatesu.

Yates je z divjim ritmom razbil vodilno skupino. Foto: AP
Yates je z divjim ritmom razbil vodilno skupino. Foto: AP

Borba do zadnjih metrov
Olimpijski prvak je ob koncu enakopravno opravljal tudi menjave, 400 metrov pred ciljem pa je Yates poskusil še zadnjič in si nabral celo nekaj metrov prednosti. Roglič je vklopil turbopogon, švignil mimo Yatesa, ki je le nemočno odmajal z glavo. "Yates je bil super močen, od samega starta klanca je narekoval težek ritem, na srečo sem imel dovolj moči, da sem mu lahko sledil in odgovoril na njegov napad.
Bilo je zelo težko, nikoli ne veš v zadnjem trenutku, koliko moči ti je še ostalo v nogah. Danes sem jo očitno še nekaj imel, lepa zmaga, super! Vedno se je treba boriti do zadnjih metrov. Ponovno se je izteklo v naš prid."

Jubilejna 60. zmaga
Mimogrede, to je Rogličeva zmaga številka 60. Samo letos jih je nabral 13 in s tem izenačil rekordno bero iz leta 2019.

Naslov infografike: Rogličeve zmage

Pogumno tudi v soboto
Rekord lahko popravi v soboto, ko bo na sporedu Dirka po Lombardiji, ki je daleč najpomembnejša v tem italijanskem tednu. Ne nazadnje je to spomenik, torej ena od petih največjih enodnevnih klasik na svetu. Rogličev položaj je podoben kot leta 2019, ko je dobil obe generalki pred Lombardijo, nato pa so na dirki padajočega listja vsi dirkali proti njemu, na koncu je bil sedmi. Roglič je realen: "Nikoli ne pričakujem, da mi bodo preostali tekmovalci pomagali, trasa je tokrat drugačna, saj bomo dirkali proti Bergamu. Šel bom pogumno, dal bom vse od sebe, po prečkanju ciljne črte pa bomo videli, kaj to v resnici pomeni."

Pogačar je v dveh dneh opravil dve dirki, zdaj pa je vesel dveh dni počitka pred Lombardijo. Foto: Twitter/Organizator dirke
Pogačar je v dveh dneh opravil dve dirki, zdaj pa je vesel dveh dni počitka pred Lombardijo. Foto: Twitter/Organizator dirke

Pogačar zadovoljen
Odličen slovenski dan je s četrtim mestom dopolnil Tadej Pogačar, ki je čutil davek tega, da je dirkal že v torek, a v splošni oceni je bil s svojo predstavo zadovoljen: "Noge so bile dobro, cel dan smo bili v dobrem položaju, nato se je začel veter, ki je marsikaj premešal. Na zadnjem klancu sem bil zraven, malo me je zmanjkalo, a to je po torkovi dirki popolnoma normalno. Osvojil sem četrto mesto, dobro se počutim za Lombardijo. Dva dneva počitka mi bosta gotovo pomagala. Dobro bomo dirkali, sem v dobri formi."

Naporni dnevi za Polanca
Nastopil je tudi Jan Polanc, ki je z zaostankom slabih petih minut pristal na 52. mestu: "Vse je šlo zelo hitro. Dirka se je vmes strgala zaradi vetra, šlo je res hitro. To je bila moja prva dirka po svetovnem prvenstvu, zato mi ni bilo najlažje, upam, da bo Lombardija boljše." A Polanca do tja čaka še en test, saj bo v četrtek nastopil še na dirki Gran Piemonte, od Rocca Canaveseja do Borgosesie, kjer bo nastopilo kar nekaj zvenečih imen, med katerimi bodo tudi Sonny Colbrelli, Giacomo Nizzolo, Matteo Trentin, Sepp Kuss, Dylan Teuns ...

Roglič v zaključku strl Yatesa za prestižno zmago na najstarejši klasiki
Roglič: Bilo je zelo težko, a imel sem še dovolj moči v zaključku
Športna zgodba Dareta Ruparja