Giro tudi letos uvodoma gostoval na tujih tleh, od torka pa bodo kolesarji že vozili po italijanskih cestah. Foto: EPA
Giro tudi letos uvodoma gostoval na tujih tleh, od torka pa bodo kolesarji že vozili po italijanskih cestah. Foto: EPA
Marcel Kittel
Marcel Kittel je po nedeljski etapi oblekel rožnato majico. Foto: EPA

Udeleženci 99. Gira so se v Amsterdamu vkrcali na dve letali, vodstvo dirke, pokrovitelji in medijski predstavniki so napolnili enega, tekmovalci in člani ekip pa so zasedli 396 sedežev na drugem letalu. Že prej so morali do letališča Lamezia Terme na jugu Italije spraviti tudi opremo, za kar so potrebovali dve tovorni letali.

Tritedenski italijanski krog se bo v torek nadaljeval na jugu italijanskega škornja, v mestu Catanzaro, trasa četrte etape (191 km) pa pelje ob Tirenskem morju do Praie a Mare. V rožnati majici je Marcel Kittel, ki bo očitno šprinterski kralj letošnjega Gira, saj je zanesljivo dobil šprint glavnine v drugi in tretji etapi.

"Izjemno sem zadovoljen. Zdaj lahko rečem, da sem nosil majico vodilnega tako na Touru (2014) kot na Giru. To je nekaj edinstvenega, na kar sem ponosen," je povedal Kittel.

Roglič spoznal obe plati spektakularne dirke
Od četverice slovenskih kolesarjev na letošnji dirki sta na Nizozemskem izstopala Primož Roglič z neverjetnim drugim mestom na uvodnem kronometru in Matej Mohorič, ki je nedeljsko etapo končal na desetem mestu. Roglič je na petkovem kronometru rožnato majico (noben Slovenec je še ni nosil) zgrešil le za stotinko.

"Niti sam nisem pričakoval, da bom tako dober. Škoda, na nekaterih delih trase bi lahko tvegal še več," nam je povedal Zasavec, ki se je iz obetavnega smučarskega skakalca ekspresno prelevil v vrhunskega kolesarja.

Žal je Roglič na svojem debiju na tritedenskih dirkah kmalu tudi spoznal, kako hitro si lahko na tleh. Na nedeljski etapi je namreč padel in še čuti posledice. "Padel sem z veliko hitrostjo, nič nisem mogel storiti, udaril sem ob robnik in me bolijo rebra in boki. Komaj sem se pripeljal do cilja, a je k sreči danes bolje."

Prva želja je torej, da si pozdravi poškodbo, potem pa bo iskal priložnost za kakšen odmeven etapni uspeh. Ima v mislih kakšno določeno etapo? "Ne, grem iz dneva v dan, vsekakor pa bom poskušal biti v ospredju na kakšni gorski etapi."

Skupni vrstni red po 3. etapi:        
  1. M. KITTEL         NEM     9:13:10
  2. T. DUMOULIN       NIZ       +0:09
  3. A. AMADOR         KOS        0:15
  4. T. LUDVIGSSON     ŠVE        0:17
  5. M. MOSER          ITA        0:21
  6. B. JUNGELS        LUK        0:22
  7. M. BRÄNDLE        AVT        0:23
  8. R. KLUGE          NEM        0:25
  9. C. HAGA           ZDA    isti čas
 10. G. PREIDLER       AVT        0:26
 11. V. NIBALI         ITA        0:28
 ...                                  
 72. M. MOHORIČ        SLO        1:10
 96. L. MEZGEC         SLO        1:45
165. P. ROGLIČ         SLO        7:48
195. G. BOLE           SLO       11:01