Julian Alaphilippe je presenetljivo dobil šprinterski zaključek 6. etape. Letos je v izjemni formi, ima že šest zmag. Enotedenska dirka Tirreno‒Adriatico se bo v torek končala s kronometrom. Foto: EPA
Julian Alaphilippe je presenetljivo dobil šprinterski zaključek 6. etape. Letos je v izjemni formi, ima že šest zmag. Enotedenska dirka Tirreno‒Adriatico se bo v torek končala s kronometrom. Foto: EPA

Primož Roglič je na cilj prišel v času zmagovalca, prav tako nosilec modre majice Adam Yates, kar pomeni, da bo Roglič torkov 10-kilometrski kronometer, tradicionalno zadnje dejanje dirke Tirreno‒Adriatico, začel s 25 sekundami zaostanka za Yatesom. Veliko za tako kratek kronometer, tako da ima Britanec boljše karte.

Alaphilippe presenetil šprinterje

Šprint šeste etape (trasa je bila precej ravninska) v Jesiju je, kot rečeno, najbolje unovčil Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) "Prilepil" se je na kolo moštvenega kolega Maximiliana Richezeja (prej bi pričakovali, da bo to storil Viviani) in v zadnjih sto metrih po šolsko izpeljal sklepno akcijo. Drugi je bil Davide Cimolai, šele tretji pa Elia Viviani.

"Nisem šprinter," je na cilju vztrajal Alaphilippe, na katerega bo treba v soboto računati tudi na klasiki Milano-San Remo, "toda vedel sem, da mi lahko uspe dober šprint. Narediti smo želeli dober šprinterski vlak za Vivianija, vendar mi je v zadnjem krogu rekel, da če želim, lahko tudi jaz poskusim. Richeze je opravil izjemno delo, 200 metrov pred seboj sem videl ciljno črto in do konca pohodil pedala. Neverjetno."

Sedmerico ubežnikov je glavnina zanesljivo nadzirala, najdlje sta vztrajala Španec Jose Joaquin Rojas in Italijan Davide Ballerini, ki so ga ujeli 3,5 kilometra pred ciljem.

TIRRENO-ADRIATICO, 6. etapa           
Matelica-Jesi, 195 km:                
  1. J. ALAPHILIPPE    FRA     4:42:11
  2. D. CIMOLAI        ITA         vsi
  3. E. VIVIANI        ITA            
  4. C. VENTURINI      ITA            
  5. P. SAGAN          SLK        isti
 ...                                  
 13. J. POLANC         SLO            
 15. M. MOHORIČ        SLO         čas
 26. P. ROGLIČ         SLO            
102. J. TRATNIK        SLO       +2:02
                                      
Skupni vrstni red po 6. etapi:        
  1. A. YATES           VB    25:15:59
  2. P. ROGLIČ         SLO       +0:25
  3. J. FUGLSANG       DAN        0:35
  4. T. DUMOULIN       NIZ        1:55
  5. J. ALAPHILIPPE    FRA        2:34
 ...                                  
 14. J. POLANC         SLO        4:18
 19. M. MOHORIČ        SLO        5:11
 76. J. TRATNIK        SLO       38:46