Primož Roglič je pot k uspehu tlakoval na sobotni etapi, ko je bil najboljši na vzponu na Tri Kralje. Foto: MMC RTV SLO
Primož Roglič je pot k uspehu tlakoval na sobotni etapi, ko je bil najboljši na vzponu na Tri Kralje. Foto: MMC RTV SLO
Marko Kump
Marko Kump je bil najmočnejši v sprintu zadnje etape. Foto: MMC RTV SLO
Roglič Dirko po Sloveniji sklenil v rumenem
Dirka po Sloveniji v znamenju Adrie Mobila

Nekdanji smučarski skakalec Roglič, letos že zmagovalec dirke po Azerbajdžanu, je rumeno majico prevzel v soboto v kraljevski etapi s ciljnim vzponom na Tri Kralje, v sklepni pa je s pomočjo moštvenih kolegov prednost pred tekmeci v skupnem seštevku brez težav ubranil. Od domačinov je pred Rogličem dirko po Sloveniji leta 2012 nazadnje dobil Janez Brajkovič. Leta 2008 in 2006 je bil najboljši Jure Golčer, leta 2007 Tomaž Nose, leta 2003 in 2004 Mitja Mahorič, leta 2000 Martin Derganc, leta 1998 Branko Filip, leta 1995 Valter Bonča in leta 1993 Boris Premužič, ki je tudi prvi zmagovalec slovenske pentlje.

Na zadnji etapi je sicer s pobegom poskusilo sedem kolesarjev, vendar jih je glavnina 26 km pred ciljem ujela. Na ulicah Novega mesta se je začel boj za čim boljši položaj. Kump zaključnega sprinta ni začel povsem v ospredju, toda Dolenjska puščica, kot je vzdevek zmagovalca četrte etape, je v zadnjih metrih ob navdušenju navijačev švignil mimo konkurentov. "Cela etapa je potekala dokaj mirno. Z ekipo smo nadzirali potek dirke, držali rumeno majico na varni razdalji. V drugi polovici nam je na pomoč priskočila ekipa Lampreja, ki je imela v svojih vrstah sprinterje. Nato pa krogi v Novem mestu in kaotičen sprint glavnine. Ampak za ta zaključek je to normalno," je etapo podoživel Kump.

"Rumena majica ni bila ogrožena"
"Ne, ni bila. Malce je bila etapa nelagodna, ni šel takoj beg. Prva ura je hitro minila. Nismo se vozili počasi, je pa zato vsaj hitro minil dan. Ves čas sem razmišljal, da bom čim bolj varen. V Novem mestu poletiš ob množici navijačev,"
je na vprašanje, ali je bila rumena majica danes kdaj ogrožena, odgovoril Roglič.

"Poizkušam uživati v teh trenutkih," je dejal Roglič, ki je največje uspehe v kratki karieri nanizal letos. Dirko po Hrvaškem je končal na drugem mestu, dobil dirko po Azerbajdžanu, zdaj pa še domačo pentljo. "Ves čas predvsem to, da ostanem čim bolj varen in izven težav," je na vprašanje, kaj se mu je mudilo po glavi v zadnji etapi, odgovoril 25-letnik in o zadnjem dnevu dodal: "Težje sem zaspal, ker sem bil 'prekurjen' od vsega. Malo težje sem se umiril. Je odgovornost, ne smeš si privoščiti napake. Treba je oddirkati čim boljše."

Tudi bela majica v lasti Adrie Mobila
Poleg Rogliča, ki med profesionalci dirka od leta 2013, vsa leta je član Adrie Mobila, sta na odru stala še Španec Mikel Nieve iz ekipe Sky na drugem in Golčer iz ekipe Felbermayer na tretjem mestu. Novomeška ekipa je imela v deseterici še enega člana, Hrvat Radoslav Rogina je bil šesti. Adria Mobil je osvojila še belo majico za najboljšega mladega kolesarja - to je osvojil Domen Novak, ki je bil skupno na 16. mestu. Novomeščani so bili tudi najboljša ekipa, za 31 sekund so premagali sloviti Sky.

Rdečo majico za najboljšega kolesarja po številu točk je domov odnesel Italijan Davide Appollonio, pikčasto majico za najboljšega hribolazca si je prikolesaril Italijan Mauro Finetto, za njim sta končala dva člana Adrie Mobila, Roglič na drugem in Klemen Štimulak na tretjem mestu, oba z 12 točkami. V zadnji etapi je drugo mesto osvojil Argentinec Maximiliano Ariel Richeze, tretje pa Britanec Christopher Sutton.

4. etapa, Rogaška Slatina-Novo mesto, 165,5 km: 
 1. M. KUMP      SLO   3:47:10 
 2. M. RICHEZE    ARG     vsi 
 3. C. SUTTON     AVS       
 4. D. APPOLLONIO   ITA       
 5. J. SALOMEIN    BEL       
 6. A. PIECHELE    ITA       
 7. R. FÖRSTER    NEM       
 8. R. ANDRIATO    ITA    isti 
 9. E. FAVILLI    ITA       
 10. P. DE NEGRI    ITA       
 ...                  
 14. M. OTONIČAR    SLO       
 17. G. KATRAŠNIK   SLO       
 20. J. MIŠKULIN    SLO       
 25. M. VEBER     SLO       
 27. J. POLANC     SLO     čas 

Končni vrstni red:          
 1. P. ROGLIČ     SLO  13:42:16
 2. M. NIEVE     ŠPA    +0:05
 3. J. GOLČER     SLO    0:08
 4. M. FINETTO    ITA  isti čas
 5. D. ULISSI     ITA    0:14
 6. R. ROGINA     HRV    0:15
 7. S. PUCCIO     ITA    0:32
 8. J. POLANC     SLO    0:44
 9. S. STORTINI    ITA    0:51
 10. A. FOLIFOROV   RUS    0:53
 ...                 
 16. D. NOVAK     SLO    1:40
 29. K. FAJT      SLO    7:34
 32. M. PAVLIČ     SLO    9:26
 39. Ž. GROŠELJ    SLO    18:16
 46. J. BRAJKOVIČ   SLO    21:17
Roglič Dirko po Sloveniji sklenil v rumenem
Dirka po Sloveniji v znamenju Adrie Mobila