Primož Roglič je osvojil tretjo zmago na dirkah svetovne serije UCI-ja: lani je bil najboljši Po Baskiji in Po Romandiji, zdaj pa je slavil že na prvi dirki sezone. Foto: Twitter/@JumboVismaRoad
Primož Roglič je osvojil tretjo zmago na dirkah svetovne serije UCI-ja: lani je bil najboljši Po Baskiji in Po Romandiji, zdaj pa je slavil že na prvi dirki sezone. Foto: Twitter/@JumboVismaRoad

Premierna Dirka po Združenih arabskih emiratih, ki sodi med dirke svetovne serije mednarodne kolesarske zveze (UCI), je pripadla Primožu Rogliču in njegovemu dobro uigranemu moštvu Jumbo Visma, ki je prevzelo rdečo majico vodilnega že na uvodnem ekipnem kronometru.

Kolesar Primož Roglič pred skupno zmago v ZAE

Vse od začetka etape so fantje v ekipi garali zame in me ščitili pred vetrom. Vlekli so me vse do zadnjega vzpona, 500 m pred ciljem. Res so bili odlični.

Primož Roglič

Roglič je v zadnjem tednu uspešno branil in postopoma povečeval prednost, a pred kraljevsko, 6., etapo je jasno napovedal naskok tudi na etapno zmago. 180-km petkova preizkušnja se je začela v Ajmanu, do zadnjih 20 km je večinoma potekala po ravnini, a nato je zavila v gore proti najvišjemu vrhu ZAE Džebel džaisu (1934 m), kjer se cesta na prelazu konča na 1458 metrih. Na začetku vzpona je za skorajda slovensko moštvo Bahrain Merido vidno vlogo odkolesaril Jan Tratnik, ki je poskušal z begom, a so mu pošle moči.

Ekipna taktika Jumba iz učbenika
Rogličevo moštvo je v zaključku narekovalo oster ritem, kot strojevodja s prehudim tempom je blestel Laurens De Plus, ki je razredčil konkurenco. A svojo računico sta imela zlasti domači Team UAE z Danom Martinom in močni Sunweb s Tomom Dumoulinom.

Zaradi široke in moderne gorske ceste je kljub dolgemu vzponu sledil gorski šprint najmočnejših, kjer je prvi napadel Martin, nato je skočil Dumoulin. A v zadnjih metrih je vso svojo moč in taktično mojstrstvo pokazal Roglič, ki je v velikem slogu prišel mimo Nizozemca in do zmage na vrhu Dirke po ZAE. Vsi najboljši na dirki so končali v ospredju: tretji je bil Francoz David Gaudu, četrti Martin, peti pa svetovni prvak Alejandro Valverde.

Na koncu niti ni bilo obračuna z Valverdejem
V soboto sicer sledi še zadnja, 7. etapa, a po mestnih ulicah Dubaja, kjer se pričakujeta šprinterski šov in potrditev skupne zmage Primoža Rogliča, ki ima pred Valverdejem 31 sekund prednosti, pred Gaudujem pa 44 sekund.

"Danes smo spet pokazali, kako močna ekipa smo. Zelo sem vesel, da sem lahko etapo kronal z zmago," je dejal Roglič po zmagi. "Na koncu sicer ni bilo neposrednega spopada z Valverdejem. Vse od začetka etape so fantje v ekipi garali zame in me ščitili pred vetrom. Vlekli so me vse do zadnjega vzpona, 500 m pred ciljem. Res so bili odlični. Delo za danes smo dobro opravili, a moramo ostati osredotočeni še na jutrišnjo zadnjo etapo."


UCI WORLD TOUR

DIRKA PO ZDRUŽENIH ARABSKIH EMIRATIH

6. etapa, Ajman-Džabel Džais, 180 km:

  1. P. ROGLIČ         SLO     4:15,39
  2. T. DUMOULIN       NIZ            
  3. D. GAUDU          FRA         vsi
  4. D. MARTIN         IRS        isti
  5. A. VALVERDE       ŠPA         čas
 ...                                  
 46. J. TRATNIK        SLO       +4:12
100. L. MEZGEC         SLO       17:49

Vrstni red po 6. etapi:

  1. P. ROGLIČ         SLO    23:09:38
  2. A. VALVERDE       ŠPA       +0:31
  3. D. GAUDU          FRA        0:44
  4. E. BUCHMANN       NEM        0:56
  5. W. KELDERMAN      NIZ        1:04
  6. T. DUMOULIN       NIZ        1:08
 ...                                  
 63. J. TRATNIK        SLO       24:18
 76. L. MEZGEC         SLO       29:54