Richard Carapaz je bil izjemen na vseh gorskih etapah. Tudi dvakratnemu zmagovalcu Gira Vincenzu Nibaliju ga ni uspelo streti. Ekvadorec, ki je lani končal na četrtem mestu, bo v nedeljo v Veroni branil ogromno prednost.  Foto: EPA
Richard Carapaz je bil izjemen na vseh gorskih etapah. Tudi dvakratnemu zmagovalcu Gira Vincenzu Nibaliju ga ni uspelo streti. Ekvadorec, ki je lani končal na četrtem mestu, bo v nedeljo v Veroni branil ogromno prednost. Foto: EPA

6,9 kilometra dolg vzpon na Monte Aveno s povprečnim naklonom 7,3 odstotka je bil zadnja priložnost za hribolazce na letošnjem Giru. Rogliču ni uspelo slediti Carapazu, Mikelu Landi in Vincenzu Nibaliju, ki so silovito pospešili in se tudi menjavali v narekovanju ritma. Ujeli so ubežniško skupino, a se jim ni uspelo oddaljiti, Pello Bilbao je imel največ moči v šprintu.

Pallo Bilbao se je veselil druge etapne zmage na letošnjem Giru in s tem rešil dirko za Astano. Foto: EPA
Pallo Bilbao se je veselil druge etapne zmage na letošnjem Giru in s tem rešil dirko za Astano. Foto: EPA

Kazen zaradi velike neumnosti navijačev
Landa je prehitro začel ciljni šprint in na koncu zasedel drugo mesto z dvema sekundama zaostanka. Carapaz in Nibali sta zaostala štiri sekunde. Roglič je bil ves čas brez pomočnikov in na zadnjem vzponu je moral sam narekovati ritem zasledovalne skupine. Končal je na 14. mestu s 54 sekundami zaostanka. Na cilju je prejel še deset kazenskih sekund, saj so ga na zadnjem vzponu potiskali navijači.

Landa 23 sekund pred Rogličem
Rožnato majico vodilnega bo v nedeljo na sklepnem kronometru v Veroni (17 km) nosil Carapaz. Nibali zaostaja minuto in 54 sekund in bo zelo verjetno končal na drugem mestu. Roglič je v dobrem položaju v boju za tretje mesto, saj za Lando zaostaja 23 sekund. Zasavec je dobil uvodna kronometra, Španec pa je obakrat močno zaostal.

Bilbao je že pomislil, da je vsega konec
Bilbao je zmagal drugič na letošnji dirki, najboljši je bil že na 7. etapi v L'Aquili. "Prva zmaga je bila posebna, današnja pa povsem drugačna. Ko so me ujeli Nibali, Landa in Carapaz, sem mislil, da je zame konec, a so bili enako utrujeni kot jaz. Skušal sem zbrati nekaj moči in jim slediti. Vedel sem, da bo Carapaz etapno zmago predal Landi, zato sem sledil njemu in iskal priložnost v sprintu, v zadnjih metrih mi ga je uspelo prehiteti," je v cilju povedal 29-letni Španec.

Nibali in Roglič ujela Carapaza na spustu z Manghena
Zadnja gorska etapa je vsebovala kar pet vzponov in akcija se je začela že na poti na najvišjo točko Gira (Cima Coppi) – 2047 m visoki Manghen. Nekaj kilometrov pred vrhom 18,9 km dolgega klanca prve kategorije so silovito pospešili Landa, Miguel Angel Lopez in Carapaz. Roglič in Nibali ritma trojice nista mogla držati. Skupaj z njima je bil tudi Pavel Sivakov. Na vrh Manghena so prišli z zaostankom 16 sekund, a jim je v spustu uspelo ujeti priključek. V vodstvu je bil Fausto Masnada, ki je sam prikolesaril na vrh prelaza. Pred trojko z rožnato majico je imel dobro minuto prednosti, ki pa se je na spustu popolnoma stopila.

Brez napadov na prelazu Rolle
Pred začetkom vzpona na prelaz Rolle se je izoblikovala nova vodilna skupina. Na vrh je nato prišlo sedem kolesarjev, med njimi je bil tudi Giulio Ciccone, ki je le še povišal prednost v točkovanju za najboljšega hribolazca letošnje dirke. Junak torkove etape prek Moritola bo v nedeljo v Veroni oblekel modro majico. V skupini favoritov je ekipa Movistar ves čas nadzorovala ritem in napadov ni bilo.

Landa napadel na predzadnjem vzponu
Na vzponu na Croce D'Aune, ki je bil dolg 11,1 kilometra in s povprečnim naklonom 5,5 %, je napadel Landa, ki je želel pridobiti nekaj sekund v boju za zmagovalni oder. Roglič je nekaj časa narekoval ritem v skupini favoritov, nato pa je prepustil delo ekipi Bahrain Merida.

Slovenski navijači "zakuhali" dva incidenta
Na čelo se je postavil Nibalijev pomočnik Domenico Pozzovivo in zmanjšal razliko do Lande. Tik pod vrhom prelaza Croce d'Aune so Rogliču nešportno pomagali slovenski navijači, ki so ga v teku kar nekaj sekund potiskali naprej proti čelu skupine. Komisarji dirke so Rogliču zaradi tega prisodili kazen desetih sekund.

Lopez "primazal" nekaj klofut navijaču
Za še večji incident je nekaj kilometrov pozneje poskrbel nov slovenski navijač, ki je tekel tesno ob Lopezu in ga zbil na tla. Kolumbijec, ki se bori za belo majico najboljšega mladega kolesarja, je popolnoma izgubil živce, ko se je znašel na tleh. Navijaču je "primazal" nekaj klofut in zagotovo ga čaka kazen. Lopezu, ki je šesti v skupni razvrstitvi, je s to neumnostjo odvzel možnost, da bi na petem mestu napadel Nizozemca Baukeja Mollemo, ki je takrat bil še blizu.

Roglič izgubil eno mesto, Carapaz pred skupno zmago

Landa v Bologni in San Marinu daleč za Rogličem
Dirka po Italiji se bo končala v nedeljo s 17-kilometrsko vožnjo na čas v Veroni. Roglič je favorit za etapno zmago in za končno tretje mesto. Landa je na uvodnem kronometru v Bologni, ki je bil dolg le osem kilometrov, izgubil kar minuto in sedem sekund. V San Marinu je na 34,8 km dolgi progi zaostal kar tri minute in tri sekunde.

20. etapa, Feltre-Monte Avena, 194 km:          
  1. P. BILBAO          ŠPA    5:46:02
  2. M. LANDA           ŠPA   isti čas
  3. G. CICCONE         ITA       0:02
  4. R. CARAPAZ         EKV       0:04
  5. V. NIBALI          BEL       0:04
  6. T. KANGERT         EST       0:15
  7. M. I. NIEVE        ŠPA       0:15
  8. V. MADOUAS         FRA       0:25
  9. R. MAJKA           POL       0:44
 10. D. POZZOVIVO       ITA       0:44
...                                 
 14. P. ROGLIČ          SLO       0:54
 34. J. POLANC          SLO      12:50 
 76. G. BOLE            SLO      38:04
Skupni vrstni red po 20. etapi:
  1. R. CARAPAZ        EKV    89:38:28
  2. V. NIBALI         ITA       +1:54
  3. M. LANDA          ŠPA        2:53
  4. P. ROGLIČ         SLO        3:16
  5. B. MOLLEMA        NIZ        5:51
  6. M. A. LOPEZ       KOL        7:18
  7. R. MAJKA          POL        7:28
  8. S. YATES          VB         8:01
  9. P. SIVAKOV        RUS        9:11
 10. I. ZAKARIN        RUS       12:50
...                                 
 15. J. POLANC         SLO       23:13
...                                 
110. G. BOLE           SLO     4:20:57
20. etapa je vsebovala kar pet vzponov. Foto: Giro
20. etapa je vsebovala kar pet vzponov. Foto: Giro