Omar Fraile, ki je bil dolgo tudi med ubežnjiki, je dobil peto etapo, Primož Roglič pa je z drugim mestom močno povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem. Foto: EPA
Omar Fraile, ki je bil dolgo tudi med ubežnjiki, je dobil peto etapo, Primož Roglič pa je z drugim mestom močno povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem. Foto: EPA
Profil zadnje etape je pisan na kožo ljubiteljem klancev, kot je Primož Roglič. Foto: MMC RTV SLO

Zmagal je član Astane Omar Fraile. Šestouvrščeni Mikel Landa, ki je želeli z menjavo ritma utrujati Rogliča, se je prebil na skupno drugo mesto, za slovenskim kolesarjem zaostaja minuto in 57 sekund.

Gorska etapa, dolga 165 km, je v drugi polovici ponudila tri resne vzpone (Elosua, Endoia, Azurki), Roglič pa se ni vznemirjal, ker je bilo pred njim 13 ubežnikov, saj niso bili nevarni v boju za skupno vodstvo.

.

Alaphilippe izgubil stik z Rogličem
V skupini favoritov se je boj razplamtel predvsem po ozkih in slikovitih cestah v predzadnji klanec. Movistar je navil ritem, a Roglič je imel vedno odgovor na pospeševanje Mikela Lande, trpel pa je Julien Alaphilippe, ki je precej zaostal.

Ubežniki, med katerimi je bil tudi Fraile, so bili ujeti, sledil je divji spust do Eiberja, kjer je bila hitrost nad 90 km/h. Roglič je ostal v vodilni skupini (obkrožen s pol ducata španskih kolesarjev), ki je obračunala o etapni zmagi.

27-letni Španec Omar Freile, ki je na Vuelti že dvakrat osvojil majico za najboljšega gorskega kolesarja, je bil v finišu daleč najmočnejši, Roglič pa je z drugim mestom dobil bonus sekunde in še dodatno povišal vodstvo v skupnem seštevku.

Alaphilippa je pobralo, verjetno se je preveč iztrošil na četrtkovem kronometru. Na koncu si je nabral več kot dve minuti zaostanka, tako da je v skupnem seštevku z 2. padel na 4. mesto.

Zadnja etapa kratka, a zelo zahtevna
Kolesarje v soboto čaka še zadnja etapa (Eibar–Arrate), dolga le 122 kilometrov, a izjemno zahtevna, saj prinaša kar osem vzponov, dva najvišje kategorije. Rogličeve predstave na letošnji Dirki po Baskiji so izjemne, v četrtek je dobil kronometer, trikrat pa je etapo končal na drugem mestu.

Lani je to cenjeno etapno preizkušnjo dobil Alejandro Valverde, drugi je bil Alberto Contador, Primož Roglič pa je bil s petim mestom najboljši Nešpanec.


5. ETAPA, Gasteiz - Eibar, 165 km:               
  1. O. FRAILE          ŠPA    3:53:59 
  2. P. ROGLIČ          SLO            
  3. J. IZAGIRRE        ŠPA        vsi 
  4. C. VERONA          ŠPA       isti 
  5. J. HERRADA         ŠPA        čas 
  6. M. LANDA           ŠPA            
  7. M. PADUN           UKR      +0:15 
  8. P. BILBAO          ŠPA        vsi 
  9. R. COSTA           POR       isti 
 10. J. HINDLEY         AVS        čas 
 ...                                   
 50. J. POLANC          SLO       7:14 
 86. S. ŠPILAK          SLO      19:15 
                                       
Skupni vrstni red po 5. etapi:        
  1. P. ROGLIČ          SLO   17:35:19
  2. M. LANDA           ŠPA      +1:57
  3. G. IZAGIRRE        ŠPA       2:13
  4. J. ALAPHILIPPE     FRA       2:55
  5. B. MOLLEMA         NIZ       3:06
  6. E. BUCHMANN        NEM       3:21
  7. P. BILBAO          ŠPA       3:30
  8. N. QUINTANA        KOL       3:41
  9. D. DE LA CRUZ      ŠPA       3:49
 10. R. URAN            KOL       3:57
 ...                                  
 41. J. POLANC          SLO      13:39
 61. S. ŠPILAK          SLO      22:39