Kolesar najraje razmišlja o uspehih, ki jih je dosegel v letu 2022.
Kolesar najraje razmišlja o uspehih, ki jih je dosegel v letu 2022. "Pariz-Nica in Criterium du Dauphiné sta bili odlični dirki. Seveda je bila to moja najslabša sezona doslej, a zagotovo ni bila katastrofa. Prav tako ne smemo dramatizirati. Zdaj se veselim novih ciljev." Foto: EPA

33-letnik je v intervjuju za spletno stran wielerflits.nl odkril načrte za prihodnost. Na vprašanje, ali verjame, da lahko še kdaj premaga mlajše kolesarje na Dirki po Franciji, kjer je sam zadnja leta doživel razočaranje, je najprej razkril, koliko časa namerava kolesariti na najvišji ravni.

Sorodna novica Primož Roglič: Na srečo nisem plavalec

Nato je nadaljeval: "Valverde, Nibali ... vsi so kolesarji, ki so dosegli odlične predstave v starejši starosti. Zakaj ne bi mogel? Še vedno dovolj uživam v kolesarjenju. Trdi treningi zame ne predstavljajo težave. Še vedno uživam v trdem delu za dosego cilja. Iskra, da kar najbolje izkoristim svojo kariero, da naredim vse zanjo, je še vedno prisotna."

Kako kot 33-letnik gleda na mlado generacijo kolesarjev, kot so Remco Evenepoel (22 let), Tadej Pogačar (24 let) in Jonas Vingegaard (25 let), je zanimalo novinarja. "Mislim, da je to dober razvoj. Dvigujejo letvico in zagotavljajo, da se moramo izboljšati tudi sami. Rad imam tekmovanje, mislim, da je to v športu zdrava stvar. Ustvarja konkurenco in dviguje lestvico. Vedno so mladi kolesarji in nastaja nova generacija. Na njihov razvoj nimam vpliva in se raje osredotočam na stvari, za katere lahko sam nekaj naredim. Moram se prepričati, da se izboljšam in da lahko napredujem po najboljših močeh.”

Na vprašanje, ali se ne počuti starega v primerjavi z enajst let mlajšim Remcom Evenepoelom, pa je odgovoril: "Počutiš se starega, ko si veliko počasnejši od njih. Če sem še vedno v dobri formi, potem te starostne razlike ne opazim kaj dosti."

Spregovoril je tudi o kratkoročnem načrtu. "Pregled je pokazal, da se je vse spet zaraslo in zacelilo. To mi je dalo zeleno luč, da se decembra pridružim pripravam v Deniu. Upam, da bom na drugem trening kampu januarja dobil občutek, kako lahko organiziram svojo sezono."

Za konec je dodal še: "Kakšna bo moja sezona, je zame trenutno še uganka. Nima smisla napovedovati, ali bom vozil Giro d'Italia, Tour de France ali Vuelto."