Neptunov trizob za zmago na dirki dveh morij je Primož Roglič dobil leta 2019. Foto: EPA
Neptunov trizob za zmago na dirki dveh morij je Primož Roglič dobil leta 2019. Foto: EPA

"Naš načrt je bil, da danes dirkamo na zmago, sam pa nisem bil v prvem planu. Ob normalnem poteku smo imeli pripravljen načrt za van Aerta, ampak na žalost je padel. Sam sem imel v tistem trenutku srečo, ker sem bil bolj na strani in sem se padcu izognil. Hitro smo spremenili načrt in se vseeno podali na zmago," je v prvi izjavi dejal slovenski as. Približno štiri kilometre pred ciljem je padel Rogličev moštveni kolega Wout van Aert, ki je ob tem podrl še Toma Pidcocka (Ineos Grenadiers).

"Vedno je lepo zmagati, res je fantastično videti, kako sem okreval. Trdo smo garali za to in veliko žrtvovali, vsi okoli mene in v družini. Vesel sem, da sem nazaj in uživam v kolesarjenju," je dodal. Drugo mesto je zasedel Francoz Julian Alaphilippe (Quick Step), tretje pa Adam Yates (UAE Emirates).

Roglič zmagal prvič po lanskem septembru

66. zmaga v karieri

Na četrti etapi dirke med dvema morjema je trasa karavano popeljala na 218-kilometrsko pot od Greccia do Tortorete. V zadnjem delu trase, ko so morali kolesarji premagati tri krajše kroge s končnim vzponom, je ritem hitro narasel. 33-letni Zasavec se je sprva še držal v ozadju, na zadnjem prečkanju klanca do Tortoreta pa je ves čas sledil najboljšim.

500 m pred ciljem je pospešil, a sta ga nato prehitela Yates in Alaphilippe. Toda Kisovčan je potrpežljivo čakal na pravi trenutek, še enkrat napadel in se odpeljal proti 66. zmagi kariere. Zmagal je prvič po četrti etapi lanske Dirke po Španiji.

V skupnem seštevku Roglič že drugi

V skupnem seštevku je Roglič z enajstega mesta napredoval na drugo. Za vodilnim Nemcem Lennardom Kämno (Bora Hansgrohe) zaostaja še šest sekund. Tretji je Portugalec Joao Almeida (UAE Team Emirates), ki zaostaja osem sekund. Prva deseterica je sicer strnjena v vsega 27 sekund.

V petek bo na Tirreno–Adriaticu na vrsti peta, kraljevska etapa med Morro d'Orom in Sassotettom (168 km). Ob koncu etape, v kateri bodo morali kolesarji premagati 3800 višinskih metrov, sledi 13,1 km dolg zaključni vzpon s povprečnim naklonom 7,4 odstotka.

Results powered by FirstCycling.com

Kooij Jumbu Vismi priboril zmago tudi v Franciji

Prednost Pogačarja malenkost skopnela

Jumbo Visma je slavil tudi na peti etapi Dirke Pariz–Nica. V zaključnem sprintu je po 212,4 km preizkušnje Nizozemec Olav Kooij, ki je zmagal 16. v karieri in prvič letos, ugnal Danca Madsa Pedersena in Belgijca Tima Merlierja.

V etapi glavnina ni imela prevelikega dela z edinim ubežnikom. Pred zahtevnejšimi zadnjimi 60 km je bilo jasno, da bodo skušale ekipe s sprinterji nadzorovati dogajanje na cesti in etapo končati v sprintu. Ekipe sprinterjev, ki se dobro znajdejo na krajših vzponih, so na zadnjem klancu narekovale močan ritem, a se niso znebile nikogar. V zaključku pa je imel po več kot petih urah največ moči mladi Kooij.

Prednost Pogačarja skopnela na šest sekund

Skupno vodstvo je še naprej v rokah tokrat 21. Tadeja Pogačarja, a je prednost nekoliko manjša. Francoz David Gaudu (Groupama FDJ) je z zmago na vmesnem cilju v primerjavi s kapetanom moštva UAE Emirates nadoknadil štiri sekunde na vmesnem sprintu približno 50 km pred ciljem.

Pogačarja je Gaudujev moštveni kolega Arnaud Demare izrinil na desno stran cestišča, zaradi česar dvakratni zmagovalec Toura ni mogel mimo francoskega dvojca. Vseeno je vzel dve bonifikacijski sekundi in ima pred Gaudujem šest sekund naskoka. Tretji je Švicar Gino Mäder (Bahrain Victorious), ki zaostaja 46 sekund.

Zadnja etapa Pogačarju dobro znana

Res je lepo. Lani sem sicer zmagal na nekaj dirkah, a ta je največja do zdaj. Še kilometer pred ciljem sem bil malenkost preveč v ozadju, potem pa sem očitno izbral pravo stran v krožnem prometu in ven prišel v dobrem položaju. Bil sem na Pedersenovem kolesu in tokrat prišel mimo njega.

Olav Kooij

"Napetost je rasla pred vzponom in vedeli smo, da bodo skušali številni kolesarji priti do bonifikacijskih sekund. Naredil sem napako, poskusil prehiteti po desni strani, a ni bilo prostora. Dobil sem samo dve sekundi, a vseeno ni slabo," je povedal Pogačar, o naslednjih etapah pa dodal: "Zadnja etapa mi je zelo dobro poznana, saj gre za mojo domačo traso za trening. Preostalih cest v naslednjih dveh dneh pa niti ne poznam. Prepozno so jih objavili, da bi jih odpeljal in si jih ogledal."

Preostala Slovenca na dirki, Jan Tratnik (Jumbo Visma) in Domen Novak (UAE Team Emirates) sta bila vnovič v službi svojih kapetanov. Tratnik je v cilj pripeljal v času glavnine na 92. mestu, medtem ko je Novak na 146. mestu zaostal 1:25 minute. V skupnem seštevku je Tratnik ostal na 23. mestu (+3:02), Novak pa na 77. (+20:07).

V petek bo na sporedu šesta etapa od Tourvesa do La Colle-sur-Loupa (197,5 km). Gre za dokaj razgibano etapo s številnimi krajšimi vzponi, ki bi lahko razbili glavnino na manjše skupine.

Results powered by FirstCycling.com