Primož Roglič ostaja del Jumbo Visme, sporoča tako nizozemska ekipa kot njegov menedžer. Foto: MMC RTV SLO/Team Jumbo Visma
Primož Roglič ostaja del Jumbo Visme, sporoča tako nizozemska ekipa kot njegov menedžer. Foto: MMC RTV SLO/Team Jumbo Visma

Ob vseh padcih in odstopih ter smoli Primoža Rogliča se zadnje mesece vztrajno pojavljajo govorice, da je Ineos Grenadiers več kot samo enkrat povprašal vodstvo Jumbo Visme, ali je mogoče slovenski šampion na voljo za zamenjavo kluba. Zlasti potem, ko je julija Jonas Vingegaard izpolnil veliki cilj Nizozemcev in zmagal na Dirki po Franciji.

Vztrajna britanska ekipa je pred dnevi razburkala ozračje, ko je vodja in milijarder Dave Braislford po SMS-u povprašal Patricka Lefevra, ali bi mogoče bil pripravljen prodati novopečenega svetovnega prvaka Remca Evenepoela. Ob vsem pojasnjevanju, da QuickStep ni pripravljen niti pomisliti na kaj takega, so v belgijskih medijih med drugim navedli, da grenadirji sočasno še niso obupali nad možnostjo, da bi v svoje vrste zvabili Rogliča.

Se bosta Evenepoel in Roglič drugo leto soočila na Giru? Takšna je velika želja v Italiji, hkrati je bil to prvotni Belgijčev načrt, sočasno pa je kolesarska
Se bosta Evenepoel in Roglič drugo leto soočila na Giru? Takšna je velika želja v Italiji, hkrati je bil to prvotni Belgijčev načrt, sočasno pa je kolesarska "ulica" prepričana, da bi se moral Slovenec vrniti na italijansko dirko. Foto: EPA

Pogodba s čebelami do leta 2025

Pred dobrim tednom je vodstvo Jumba Visme govorice iz Francije zavrnilo, da bo zasavski orel zagotovo del ekipe za sezono 2023, kar pa je spet podžgalo ugibanja, saj ima s čebelami sklenjeno pogodbo do konca sezone 2025.

Posledično se je moral zdaj končno oglasiti tudi Rogličev tabor oziroma natančneje njegov zastopnik Matti Galli. Za prvo kolesarsko pero Gazzette dello Sport je Galli dejal: "Ostaja v ekipi Jumbo-Visma, kjer ima veljavno pogodbo do leta 2025," je v tvitu zapisal Ciro Scognamiglio, kolesarska avtoriteta v Italiji.

Sam Primož Roglič je vse od klubske objave po odstopu z La Vuelte 21 zavit v molk, se bo pa v nedeljo v Sloveniji na kolesu podružil z vsemi, ki so se pripravljeni z njim podati na zlati kolesarski krog po Podravju, s startom in ciljem v Mariboru.

Flamec Evenepoel se od sezone, v kateri je slavil kar 15 zmag, poslavlja z dirko v Valoniji. Foto: EPA
Flamec Evenepoel se od sezone, v kateri je slavil kar 15 zmag, poslavlja z dirko v Valoniji. Foto: EPA

Evenepoel nikoli ni niti razmišljal o odhodu

Ob veličastnem sprejemu za svetovnega prvaka in zmagovalca Dirke po Španiji se je tudi Evenepoel moral še sam javno dotakniti vprašanja nespodobne Ineosove ponudbe.

"Predvsem je žalostno, da je govorica skorajda postala dejstvo, pa še zdaleč ni tako. Nikoli nisem govoril o odhodu, ne s Patrickom Lefevrom ne s svojim spremstvom. O odhodu iz Quick-Stepa se nikoli ni niti razmišljajo," je bil zelo jasen Evenepoel, ki ga po zabavi v Bruslju zdaj v torek čaka še zadnja dirka v zanj sanjski sezoni 2022.

Belgijski čudežni deček se bo prvič v mavrični majici svetovnega prvaka predstavil na enodnevni dirki Binche–Chimay–Binche, ki je hkrati spominska dirka Franka Vandenbroucka, nekoč velikega belgijskega talenta s konca 90. let, ki pa je tragično končal svoje življenje leta 2009.


Roglič zdrsnil na 15. mesto, Mohorič pridobil devet mest

Na najnovejši UCI-lestvici vodstvo ohranja Tadej Pogačar, ki ga čaka pomemben teden, saj brani kopico točk zaradi zmage na lanskem spomeniku Po Lombardiji. Prvi zasledovalec je sicer znova Wout van Aert, saj je Remco Evenepoel nekaj lanskih točk tudi izgubil.

Največja pričakovana sprememba je zdrs Primoža Rogliča, ki je že sklenil s sezono, s čimer bo izgubil vse izide z lanskih jesenskih italijanskih klasik. Zasavski orel je z 8. mesta zdrsnil na 15. mesto.

Z zmago na Dirki po Hrvaški je nasprotno devet mest pridobil Matej Mohorič, ki se je tako povzpel na 27. mesto.

 SVETOVNA LESTVICA UCI, 4. oktobra  
 1. T. POGAČAR    SLO/UAE  4.971
 2. W. VAN AERT    BEL/TJV  4.565
 3. R. EVENEPOEL   BEL/QST  4.482
 4. J. VINGEGAARD   DAN/TJV  3.179
 5. A. VLASOV      /BOH  2.459
 6. A. DE LIE     BEL/LTS  2.236
 7. S. KUENG     ŠVI/GFC  2.200
 8. A. KRISTOFF    NOR/IWG  2.059
 9. M. VAN DER POEL  NIZ/AFE  2.029
 10. M. MATTHEWS    AVS/BEX  2.021
 11. B. GIRMAY     ERI/IWG  1.985
 15. P. ROGLIČ     SLO/TJV  1.910
 27. M. MOHORIČ    SLO/TBM  1.369
139. J. TRATNIK    SLO/TBM   495
176. J. POLANC     SLO/UAE   428
257. L. MEZGEC     SLO/BEX   291
289. M. GOVEKAR    SLO/TBV   254
269. D. NOVAK     SLO/TBV   243