Primož Roglič je po predzadnji etapi prevzel vodstvo v skupnem seštevku Dirke po Dofineji.Foto: ASO/Aurélien Vialatte
Primož Roglič je po predzadnji etapi prevzel vodstvo v skupnem seštevku Dirke po Dofineji.Foto: ASO/Aurélien Vialatte

Kolesarji so etapo začeli v Saint-Chaffreyju, nato je sledilo 135 kilometrov za kar 3828 višinskih metrov, pri čemer se je vse skupaj končalo s ciljnim vzponom na Vaujany. Po uvodnem vzponu na prelaz Galibier se je oblikovala ubežna skupina, ki je na polovici etape štela 18 kolesarjev in je imela dve minuti prednosti pred glavnino z Jumbo Vismo na čelu.

Dobro je kazalo Francozu Kennyju Elisondeju (Trek-Segafredo), ki pa so mu v zaključku etape ob 9-odstotnem naklonu vzpenjanja na Vaujany pošle moči, Verona (Movistar) se mu je odpeljal naprej.

Že predtem je majico vodilnega v skupnem seštevku izgubil Wout van Aert (Jumbo-Visma), ki je (pričakovano) popustil, tako da sta vajeti ekipe v roke vzela Roglič in Jonas Vingegaard. Približno 3 km pred ciljem je prav slednji zapeljal na čelo zasledovalne skupine in začel topiti zaostanek za ubežnikoma, ki je prvič po dolgem času padel pod minuto.

Prednost Verone je začela silovito padati, 1,5 km pred ciljem je etapno zmago z izjemnim pospeševanjem napadel še Roglič, ki je Španca silovito lovil na krajšem spustu pred ciljem, a zaman. 29-letnik je imel še dovolj prednosti, da je zadržal vodstvo. Roglič je na koncu zaostal za 13 sekund.

Kljub temu, da se je Kisovčanu etapna zmaga izmuznila, pa je z drugim mestom, s katerim si je zagotovil še 6 bonifikacijskih sekund, prevzel vodstvo v skupnem seštevku, kjer ima zdaj 44 sekund naskoka pred moštvenim kolegom Vingegaardom, tretji je Avstralec Ben O'Connor (AG2R Citroën Team), ki zaostaja za slabo minuto in pol (+1:24).

Roglič pred zadnjo etapo kriterija Dauphine oblekel rumeno majico

Roglič: Zelo sem vesel
"Carlos Verona je bil zelo močan in si je zaslužil zmago na etapi. Res je, da nismo šli na etapno zmago. Bolj sem iskal lastne občutke, počutil sem se res dobro in zato sem na koncu lahko napadel. Zelo sem vesel. Sem sem prišel s trening kampa, na katerem nismo trenirali intenzivnosti. A z nastopi napredujem in počasi se mi vračajo noge," spletna stran Cyclingnews povzema Rogliča.

Froome odstopil pred začetkom etape
Z dirke je sicer že pred etapo odstopil Britanec Chris Froome. 37-letnik je na etapnem štartu izostal zaradi bolezni. "Razočaran sem, a tukaj sem pokazal lep napredek in v tem pomembnem obdobju v sezoni ne želim tvegati. Zjutraj nisem bil 100-odstoten, zato sem nastop odpovedal," je povedal štirikratni zmagovalec Dirke po Franciji.

Galibier, Croix de Fer, za konec pa Vaujany

Sedma etapa je bila dejanska kopija 12. kraljevske etape poletnega Toura, ko se je na francoski državni praznik 14. julija prav tako povzpelo na slovita prelaza Galibier in Croix de Fer (Železni križ), po osvajanju dveh krepko več kot dva tisoč metrov visokih cest je bil drugačen le zaključek.

14. julija bo ciljni vzpon na slovitem Alpe d'Huezu, tokrat pa je bil na gori Vaujany, ki je na papirju 5,7-kilometrski klanec s povprečnim naklonom 7,2 odstotka. A v resnici je šlo za zahrbten in netipični vzpon za francoske Alpe, kar lepo razkrije priloženi prerez zaključka 7. etape.