Primož Roglič je imel danes v Bilbau nekaj navdušenih navijačev. Tudi sicer je bilo ob trasi skoraj 14 kilometrov dolgega kronometra opaziti številne privržence kolesarstva, ki so na vzponu kot v dobrih starih časih poskrbeli za večji spektakel. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Primož Roglič je imel danes v Bilbau nekaj navdušenih navijačev. Tudi sicer je bilo ob trasi skoraj 14 kilometrov dolgega kronometra opaziti številne privržence kolesarstva, ki so na vzponu kot v dobrih starih časih poskrbeli za večji spektakel. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Težko pričakovan prvi obračun sezone med Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem, superšampionoma z vrha kolesarske lestvice, je za uvod "Itzulie" pripadel prvemu. 1:0 za Rogliča, bi lahko rekli, a zasavski orel ima že kar malo dovolj, da ga vsi sprašujejo le o rivalstvu s Tadejem Pogačarjem. "Smešno se mi zdi, ker me vsi sprašujejo le o tekmi s Tadejem. Nisva le midva tu, veliko dobrih tekmovalcev je, ki so zmagovali že velike dirke. Pričakujem zanimivo dirkanje vsak dan. Za nami je dober dan, zdaj moramo ostati osredotočeni tudi v preostalih etapah."

Roglič: Nisva samo midva s Tadejem na dirki

Danes dirkal prvič po nesrečnem 14. marcu
Če kdo, potem prav Roglič ve, kako hitro se lahko razblinijo sanje. Lani je predzadnji dan na Touru izgubil rumeno majico, letos ga je na dirki Pariz–Nica zadnji dan uničil splet nesrečnih okoliščin, predvsem dva padca in izpah rame. Priprave na Dirko po Baskiji, ki se je začela z današnjim kronometrom, so bile tako drugačne, morda mu je celo koristilo, da je malce več počival.

Tudi zabaval se je
Na novo kronometrsko zmago je čakal 153 dni, od 13. etape Vuelte. Danes je užival na kronometrskem kolesu: "Specifičen kronometer, kot je vedno v Baskiji. Izziv je bil zelo zanimiv z začetnim vzponom, spustom in strmim zaključkom. Kar zabavno. Vse je štelo na koncu. Nobenih težav nisem imel, šel sem tako hitro, kot je šlo. Čudovito se je bilo vrniti, zelo sem zadovoljen s svojo predstavo," je po 51. zmagi med profesionalci povedal Roglič.

Tadej Pogačar je bil prav tako zadovoljen s 5. mestom (+0:28). Foto: EPA
Tadej Pogačar je bil prav tako zadovoljen s 5. mestom (+0:28). Foto: EPA

Prej štartaš, prej končaš
Na vseh zadnjih 12 etapnih dirkah, na katerih je štartal, je Roglič vedno oblekel majico vodilnega. Za Jumbo Vismo je to 12. zmaga sezone, odličen dan sta dopolnila Jonas Vingegaard (3.) in Tobias Foss (4.). Roglič se je odločil, da bo štartal med prvimi, tako da je moral na razplet čakati več kot tri ure oziroma vse do prihoda Tadeja Pogačarja v cilj: "Prej štartaš, prej končaš. Drugačna taktika je bila dobrodošla, ker po navadi štartam bolj pozno."

Pogačar bo imel na 21 vzponih priložnost, da napade Rogliča

Pogačar čutil veter v prsi
Tadej Pogačar je imel po vzponu na Santo Domingo še dve sekundi prednosti pred Rogličem, toda v nadaljevanju je izgubljal. "Čutiti je bilo veter v prsi, nisem našel pravega ritma ob rečnem delu. Tam sem izgubil nekaj sekund. Pričakoval sem, da bo šlo hitreje. Morda sem začel v nekoliko premočnem ritmu. Vseeno je to dober kronometer, forma je dobra, zadovoljen sem," je povedal Pogačar, ki bo za tolažbo v torek nosil majico za najboljšega hribolazca.

V torek trije kategorizirani klanci
Zaostanek 28 sekund se mu ne zdi prevelik. "Na tako težki dirki se lahko stvari hitro spremenijo, v tej regiji je tudi vreme nepredvidljivo. Vse se lahko še zgodi." V torek kolesarja čaka 150 km dolga etapa (Zalla–Sestao) z dvema klancema 3. kategorije (San Cosme in Bezi) in ključnim vzponom 2. kategorije na La Asturiano (497 m). Od vrha klanca do cilja bo še slabih 15 km. V finišu sledi še 800 metrov dolg klanec do cilja v Sestau.

Roglič dobil taktično bitko s Pogačarjem na uvodnem kronometru