Alberto Contador je taktično odlično opravil 17. etapo, se držal Andyja Schlecka in bo očitno v Pariz pripeljal rumeno majico. Foto: Reuters
Alberto Contador je taktično odlično opravil 17. etapo, se držal Andyja Schlecka in bo očitno v Pariz pripeljal rumeno majico. Foto: Reuters
Alberto Contador in Andy Schleck
Schleck je upal, da bo Tourmalet pravi teren, da spet prevzame rumeno majico. S 86 obrati pedal na minuto je zagrizel v 18,6 km dolg klanec s povprečnim naklonom 7,5 odstotka, toda za seboj je ves čas slišal Contadorjevo dihanje. Foto: Reuters
Anthony Charteau
Anthony Charteau je z borbeno vožnjo in pobegi zbral 143 točk in v boju za pikčasto majico za 15 točk ugnal najstarejšega udeleženca Toura Christopha Moreauja. Foto: EPA
Andy Schleck
Andy Schleck se mora sprijazniti, da bo drugič zapored Tour končal na 2. mestu. Foto: Reuters
Contador odbil vse napade Schlecka

Kot je bilo pričakovati, sta na zaključnem vzponu kraljevske 17. etape na koncu sama ostala le še vodilna v skupnem seštevku. Schleck je ob gruči glasnih in tudi vsiljivih navijačev narekoval ritem, poskušal zlomiti tekmeca in narediti vsaj kakšno minuto razlike, ki bi mu dala upanje na končno zmago. Vse zaman.

Športna poteza Contadorja
Contador niti za trenutek ni popustil, še več, štiri kilometre pred ciljem je krenil v kratek napad. Za popoln spektakel je manjkal še Schleckov protinapad in boj na nož, toda gladiatorja sta nadaljevala v istem ritmu in jasno je bilo, da čakata le še na zaključni finiš, v katerem je Contador džentelmensko prepustil "darilo" Schlecku. S tem je dobil nekaj simpatij, ki jih je izgubil po 15. etapi. Takrat naj bi nešportno izkoristil težave Andyja Schlecka.

Schleck še ni izgubil upanja
V skupnem seštevku razlika ostaja osem sekund v prid Contadorju. "Vse sem dal od sebe. Toda v gorskih etapah sva res enakovredna," je dejal Schleck in dodal: "Na koncu etape ni niti poskušal šprintati, pokazal je spoštovanje, zame pa je bila ta etapna zmaga zares pomembna. Res je, da je Contador boljši v kronometru. Toda ni še konec."

"Na letošnjem Touru še nisem dobil etape, a moj glavni cilj je skupna zmaga. Danes sem imel lepo priložnost za etapno zmago, a popolnoma sem se osredotočil na skupni seštevek," je povedal Contador, ki je leta 2008 dobil Giro brez etapne zmage.

V boju za 3. mesto je Samuel Sanchez kljub padcu na začetku etape Denisu Menčovu vzel osem sekund.

Koren opozoril nase, Špilak odstopil
Več kot 100 kilometrov je bila v begu sedmerica kolesarjev. Pobudnik bega je bil Kristijan Koren. Z začetkom vzpona na Tourmalet, ko je zadaj peklenski ritem narekoval Saxo Bank, je prednost ubežnikov hitro kopnela. Schleck in Contador sta mimo Korena švignila slabih 10 km pod vrhom. "Danes je bil zadnji dan za kakšen dober pobeg in to sem dobro izkoristil. Vedel sem, da bomo težko prišli prvi do vrha. Ampak počutil sem se zelo dobro in sem to želel unovčiti. Po etapi sem bil deležen pohval, tudi vodja ekipe mi je dal roko in dejal, da sem kolesar za kakšno etapno zmago na Touru," je povedal Koren.

Zdravstvene težave Brajkoviča
Jani Brajkovič je kraljevsko etapo končal s skoraj polurnim zaostankom. Skupno je s 37. zdrsnil na 44. mesto. Ker toži nad bolečim grlom, je vprašanje, koliko bo lahko pokazal na sobotnem kronometru. Letošnji zmagovalec Dirke po Italiji Ivan Basso je zaostal dobrih 16 minut, podobno tudi Carlos Sastre, ki je bil več kot sto kilometrov v nehvaležnem položaju, saj je sam vozil med ubežno skupino in zasledovalci. Ubežnikom je najbližje prišel na minuto in pol.

V soboto kronometer
Pred začetkom etape, ki je v nasprotju s prejšnjimi vročimi dnevi potekala ob slabem in hladnem vremenu, je odstopil Simon Špilak. Petkovo etapo v Bordeauxu in nedeljsko v Parizu bo najverjetneje odločil šprint glavnine, tako da se vrstni red lahko spremeni le še na sobotnem 52 km dolgem kronometru. Toda Contador je v vožnji na čas boljši in težko je verjeti, da bi mu Schleck lahko vzel rumeno majico.


17. etapa, Pau-Tourmalet, 174 km:
1. A. SCHLECK LUK 5:03:29
2. A. CONTADOR ŠPA isti čas
3. J. RODRIGUEZ ŠPA 1:18
4. R. HESJEDAL KAN 1:27
5. S. SANCHEZ ŠPA 1:32
6. D. MENČOV RUS 1:40
7. R. GESINK NIZ isti čas
8. C. HORNER ZDA 1:45
9. J. VAN DEN BRÖCK BEL 1:48
10. R. KREUZIGER ČEŠ 2:14
11. D. CUNEGO ITA 3:00
12. N. ROCHE IRS 3:26
...
17. L. ARMSTRONG ZDA 4:12
36. K. KOREN SLO 7:02
77. G. BOLE SLO 17:49
117. J. BRAJKOVIČ SLO 28:58

Skupni vrstni red po 17. etapi:
1. A. CONTADOR ŠPA 83:32:39
2. A. SCHLECK LUK +0:08
3. S. SANCHEZ ŠPA 3:32
4. D. MENČOV RUS 3:53
5. J. VAN DEN BROECK BEL 5:27
6. R. GESINK NIZ 6:41
7. J. RODRIGUEZ ŠPA 7:03
8. R. HESJEDAL KAN 9:18
9. R. KREUZIGER ČEŠ 10:12
10. C. HORNER ZDA 10:37
...
23. L. ARMSTRONG ZDA 37:58
45. J. BRAJKOVIČ SLO 1:22:00
93. K. KOREN SLO 2:52:10
124. G. BOLE SLO 3:19:45

Contador odbil vse napade Schlecka