Sepp Kuss: Prelepo je bilo spoznati svoje slovenske korenine

Večni superdomestique je postal nenadejani zmagovalec grand toura. Pri tem je navdušil tudi številne v Sloveniji, četudi se je za skupni uspeh boril s Primožem Rogličem. Sepp Kuss si je zaradi svojih voženj, ko je tolikokrat Rogliču pomagal do velikih uspehov, izboril posebno mesto v slovenski kolesarski javnosti, njegova vez s Slovenijo pa ni le kolesarska.

Najzanimivejša podrobnost: dvojna poroka sosedov

Novinar Vala 202 Igor Tominec je skupaj z zgodovinarjem Miho Šimcem in Tonijem Grudnom z MMC-ja ugotovil, da so Kussovi predniki v 19. stoletju iz Suhe krajine odšli s trebuhom za kruhom onstran luže. Kuss je navdušen nad zgodbo, nad svojo slovensko vezjo.

Zahvalil se je ekipi, ki je raziskovala njegovo družinsko drevo, to pa je bilo še posebej drago njegovim najbližjim. "Mojemu očetu je ogromno pomenilo, da je lahko videl družinsko drevo in spoznal dele Slovenije, od koder izvirajo naši predniki. Meni pa je bila najzanimivejša zgodba o poroki sosedov. Res neverjetno," je povedal Kuss.

Sorodna novica "Od kod se je pa ta Kuss vzel?" Iz Žvirč v Suhi krajini!

Njegova prastara starša sta bila Fortunat in Ivanka Kos, rojena Koenig. Ko se je Fortunat preselil v Leadville v Skalnem gorovju, tam so ga klicali Fred, je po nekaj letih po ženo poslal domov, v Žvirče. Ivanka se mu je pridružila, kmalu zatem pa sta se tudi poročila.

Navdih za drugi obisk Slovenije

Kuss pravi, da želi enkrat obiskati te kraje, da spozna svoje daljne slovenske sorodnike. Kot otrok je že obiskal Slovenijo. "Nekaj časa je že minilo od tega. S starši sem odšel na pohodniški izlet. Nekaj dni smo bili v slovenskih gorah. Ne spomnim se imena vseh gora, na katerih smo bili, smo pa odšli na Triglav. Zaradi neviht smo morali ostati v koči dodaten dan, preden smo se povzpeli na vrh. Lepi spomini, zelo lepo je bilo. Rad se spominjam tega izleta in tudi drugih pohodniških v Evropi, ko sem prvič v tujini potoval s svojimi starši," je povedal 29-letnik, rojen v Durangu v ameriški zvezni državi Kolorado.

Prvi ameriški zmagovalec tritedenske dirke po Chrisu Hornerju ima v tej sezoni enega slovenskega moštvenega kolega. To je Jan Tratnik, v preteklosti pa je bil zvest spremljevalec Primoža Rogliča ob njegovih največjih uspehih.

Po daljšem lovu za pogovor je Sepp Kuss ob robu Dirke po Kataloniji komentiral natančnejše razkritje družinskih korenin iz Slovenije. Foto: Val 202/Igor Tominec
Po daljšem lovu za pogovor je Sepp Kuss ob robu Dirke po Kataloniji komentiral natančnejše razkritje družinskih korenin iz Slovenije. Foto: Val 202/Igor Tominec

"Žal mi je, da je odšel. Rad sem dirkal z njim in mu pomagal, saj lahko on vedno zmaga, kar je bilo dobro zame, zanj in za ekipo. Veliko lepih trenutkov sva doživela, želim pa mu vse najboljše v njegovi novi ekipi," je o Rogliču rekel Kuss.

Hvaležen za podporo, zlasti lani na Giru

Toni Gruden se v podkastu Tour 202 spominja prve Rogličeve zmage na Vuelti. To je bilo leta 2019, Kuss pa se je sredi Madrida veselil s skupino slovenskih navijačev in z njimi spil malo pivo. Omenil jim je svoje slovenske korenine, a tedaj še ni vedel, od kod natančno prihajajo njegovi predniki, vselej pa je čutil posebno vez s slovenskimi navijači. "Vsakič, ko dirkam in vidim slovenske zastave, čutim podporo, sploh denimo lani na Giru. Vsi so bili zelo zabavni. Zelo sem hvaležen za to podporo," je povedal Kuss.

Zaradi višje sile kapetan čebel že poleti?

Lani je dirkal na vseh treh grand tourih. Če ne bi padel v zadnjem tednu na Touru, bi bil na vseh treh v najboljši deseterici. Letos bo tekmoval na Touru in na Vuelti. V Španiji bo branil lani osvojeno rdečo majico, v Franciji pa bi se lahko znašel v vlogi kapetana, če trenutno poškodovani Jonas Vingegaard ne bo pripravljen do začetka dirke.

Vabljeni k poslušanju radijskega dokumentarca o družinskih koreninah Seppa Kussa, ki izvirajo iz Suhe krajine in po eni veji dokumentirano segajo kar deset rodov nazaj v sredino 17. stoletja.

Sepp Kuss: Ameriški kolesar slovenskih korenin