Luka Mezgec (levo) je zadnji mesec med najboljšimi šprinterji sveta. Foto: EPA
Luka Mezgec (levo) je zadnji mesec med najboljšimi šprinterji sveta. Foto: EPA
Mark Cavendish
Mark Cavendish se je veselil že stote zmage v karieri in 13. na Giru. Foto: EPA
Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali je zanesljivo zadržal rožnato majico, ki jo nosi pet dni. Foto: EPA
Mezgec: Cavendish je nepremagljiv
Na Giru Mezgec do uspeha kariere

Najboljši šprinter sveta se je veselil že tretje etapne zmage na letošnjem italijanskem krogu, drugi je bil francoski prvak Nacer Bouhanni, tretji pa Mezgec (Argos-Shimano). Peterica ubežnikov je bila blizu uspehu, glavnina jih je ujela šele v zadnjem kilometru.
"Neverjetno, veselim se jubilejne zmage, za katero pa imajo več zaslug moštveni kolegi. Opravili so gromozansko delo, še deset kilometrov pred ciljem smo zaostajali minuto in vse je bilo v njihovih rokah. Zaradi dežja in spolzkih cest nisem verjel, da bomo ujeli ubežnike, vse je kazalo na to, da tokrat zmagovalca ne bo odločil šprint skupine, a se je vendarle izšlo," ni skrival zadovoljstva kolesar z otoka Man.
Uspeh kariere za Mezgeca
Imel pa bi lahko nekoliko težje delo, če bi imel Mezgec pred začetkom šprinta boljši položaj. Tako pa zmage Britanca ni mogel ogroziti. Dokazal je, da tri četrta mesta na Dirki po Romandiji niso bila naključna. Po odstopu Nemca Johna Degenkolba je upravičeno prevzel kapetanski trak v svoji ekipi in se danes veselil uspeha kariere.
"Imel sem srečo, da sem zadnji šprint izpeljal brez dotikanja zavor. Bilo je ogromno kolesarjev na poti in nihče me ni zaprl," je v kratkem pogovoru za TV Slovenija dejal Mezgec.

Wiggins izgubil več kot tri minute
Vincenzo Nibali
je v deževnem vremenu brez težav zadržal rožnato majico, znova je veliko izgubil Bradley Wiggins, ki je padel na spustu 40 km pred ciljem. Lanski zmagovalec Toura je zaradi bolezni, infekcije pljuč, zaostal tri minute in 22 sekund. V glavnini je kot 14. ciljno črto prečkal Grega Bole, Robert Vrečer pa je na cilj prišel med zadnjimi.

Že pred etapo je Wiggins sporočil, da je bolan, a je izrazil upanje, da bo lahko sledil najboljšim in da ne misli odstopiti. "Večina mojih ekipnih kolegov ima zdravstvene težave, a ne bomo odnehali. Taka bolezen traja tri, štiri dni, verjamem, da bomo zdržali," je pred etapo dejal Wiggins, ki je 134 km dolgo etapo začel na četrtem mestu v skupnem seštevku.
V zadnjih treh kilometrih niso več merili časa
Čeprav je preizkušnja vsebovala le dva kategorizirana vzpona četrte kategorije, pa Britanec ni bil konkurenčen. Potem ko je zaostal, kljub pomoči ekipe na ravnini ni več ujel glavnine. Prireditelji v zadnjih treh kilometrih zaradi vremenskih razmer in nevarnih cest niso več merili časa. V skupnem seštevku je nazadoval na 13. mesto, tako da je boj za skupno zmago po lanskem zmagovalcu Kanadčanu Ryderju Hesjedalu izgubil še enega kolesarja.

Sky bo vse stavil na Urana
"Jasno je, da je Bradley izgubil vse možnosti. Ne samo zaradi tega, ker je danes zaostal, ampak zaradi dejstva, da po bolezni ne more več priti v optimalno formo. Zdaj naš glavni adut postaja Rigoberto Uran, vsa taktika bo posvečena njemu," ni bil zadovoljen športni direktor ekipe Sky Dale Brailsfor.

12. etapa,
Longarone-Treviso, 134 km:
1. M. CAVENDISH VB 3:01:47 2. N. BOUHANNI FRA 3. L. MEZGEC SLO vsi 4. G. NIZZOLO ITA 5. B. LANCASTER AVS 6. M. BELLETTI ITA isti 7. R. FERRARI ITA 8. S. MODOLO ITA 9. I. TAMOURIDIS GRČ čas 10. F.-J. VENTOSO ŠPA
...
14. G. BOLE SLO čas
122. B. WIGGINS VB +3:22
180. R. VREČER SLO 4:24

Skupni vrstni red po 12. etapi:
1. V. NIBALI ITA 46:28:14
2. C. EVANS AVS +0:41
3. R. URAN KOL 2:04
4. R. GESINK NIZ 2:12
5. M. SCARPONI ITA 2:13
6. M. SANTAMBROGIO ITA 2:55
7. P. NIEMIEC POL 3:35
8. B. INTXAUSTI ŠPA 4:05
9. D. POZZOVIVO ITA 4:17
10. R. MAJKA POL 4:21
...
13. B. WIGGINS VB 5:22
95. R. VREČER SLO 1:21:06
140. L. MEZGEC SLO 1:45:19
152. G. BOLE SLO 1:52:14
Mezgec: Cavendish je nepremagljiv
Na Giru Mezgec do uspeha kariere