Robert Vrečer, nekdanji kolesar Perutnine Ptuj, je pri 32 letih dočakal prvi nastop na eni od treh tritedenskih dirk. Foto:
Robert Vrečer, nekdanji kolesar Perutnine Ptuj, je pri 32 letih dočakal prvi nastop na eni od treh tritedenskih dirk. Foto:
Bradley Wiggins
"Wigginsa in ekipe Sky ne smeš kar tako odpisati. Giro je še dolg in tiste najtežje etape šele prihajajo." Foto: EPA
Vicenzo Nibali
Vicenzo Nibali bo prvo pravo gorsko etapo dočakal z rožnato majico. Foto: EPA

Karavana Gira se je povsem približala Sloveniji. Cilj torkove 10. etape bo pod Montažem, štart sredine 11. etape pa bo pri Trbižu. Slovenski ljubitelji kolesarstva bodo to izkoristili in navijali za Vrečerja, Grego Boleta in Luko Mezgeca. Vrečer, 32-letni kolesar španske ekipe Euskaltel-Euskadi, je na svoji prvi tritedenski dirki v prvem tednu poskušal opozoriti nase z begom, vendar mu v ostri konkurenci ni uspelo. Vseeno so moštveni šefi zadovoljni z njegovim delom.


Kako ste zadovoljni s prvimi desetimi dnevi na letošnjem Giru, glede na to, da ste novinec in da ste na dirki v vlogi pomočnika?
Sem zadovoljen. Če potegnem črto skozi prvi del Gira, bi mogoče spremenil kakšno stvar, na primer nepotrebni padec na kronometru. Sicer so me v ekipi pohvalili za opravljeno delo, a malo mi je žal, da mi v štirih etapah, kjer sem poizkušal zadeti ubežno skupino, ni uspelo. Predvsem zaradi dejstva, da je v dveh etapah zmagovalec postal kolesar iz ubežne skupine.

Prve dni je bilo spet veliko nervoze in padcev. Kako to komentirate?
Značilno za vse tritedenske dirke je, da so v prvem tednu nervozne etape, saj veliko kolesarjev išče priložnost za uspeh. Predvsem sta bili nervozni obe šprinterski etapi. V enem izmed padcev sem bil tudi sam udeležen, vendar sem imel to srečo, da sem se samo naslonil na enega izmed kolesarjev in sestopil s kolesa. Kot rečeno sem padel še na kronometru, saj sem bil v tisti skupini kolesarjev, ki je imela mokro cesto na tehničnem odseku kronometra in sem skozi krožišče pripeljal malenkost prehitro. Odneslo mi je prednje kolo in sem pristal na tleh. Rezultat padca so samo manjše odrgnine. Nič resnega.

Za uspešen beg je treba biti pravi čas na pravem mestu. Za zdaj vam še ni uspelo. Ste pogosto poskušali?
Poizkušal sem v štirih etapah, za katere smo menili, da bi beg lahko uspel. Res sem si želel iti v pobeg, vendar je bilo zelo težko. V sedmi etapi sem po dobrih 20 km že bil v skupinici desetih kolesarjev in mislil, da se bomo odpeljali, a je imela glavnina drugačne interese. Pozneje se je odpeljala osmerica drugih kolesarjev. Mislim, da sem bil tukaj najbližje pobegu.

Najbrž spoznavate, kako je v elitni konkurenci zahtevno, preden ti uspe beg, kajne?

Težko je, zelo težko. Predvsem zaradi dejstva, da si v pobeg želi veliko kolesarjev in če si želiš, da ti pobeg uspe, moraš biti na pravem mestu ob pravem času z močnimi nogami. To pa zna biti na trenutke zelo nevarno, saj je borba za dobro pozicijo velika, prav tako hitrost grupe. Zelo pomembno je, da spremljaš gibanje grupe in napade kolesarjev. Če dobro oceniš situacijo, si lahko malenkost olajšaš delo.

Rožnato majico ima Vincenzo Nibali, ki je eden izmed velikih favoritov. Kaj se bo zdaj dogajalo?
Težko je kar koli napovedovati. Zdaj se bo Giro v bistvu šele začel. Res je, da se je že izoblikovala nekakšna slika, kdo zmore in kdo ne, po drugi strani pa so najtežje etape v tretjem tednu. In tisti kolesar, ki bo v tretjem tednu imel dobre noge, bo lahko upal na uspeh. Je pa Nibali gotovo eden izmed kandidatov za skupno zmago.

V 9. etapi je zaostal Bradley Wiggins, vendar se mu je do konca uspelo priključiti glavnini. Kako ste videli njegove težave in nato lovljenje najboljših?
Bil sem presenečen, ko me je kakšnih 10 km po koncu spusta z drugega klanca prehitel Skyjev vlak z Wigginsom. Pogoji za dirkanje so bili zelo težki, saj je močno deževalo, vidljivost je bila zelo slaba, cesta pa zelo spolzka. V takšnih pogojih se karte kaj hitro premešajo. A glede na to, da je ulovil prvo skupino kolesarjev, je moral biti zelo hiter. Zato menim, da je nespametno ocenjevati Wigginsa in ekipe Sky po tej etapi.

Bi lahko vseeno rekli, da Sky ni na takšni ravni kot na primer lani na Touru?

Glede na to, kar je ekipa Sky pokazala v tretji etapi, ne bi rekel, da ni na takšni ravni. Menim, da so ubrali drugačno taktiko dirkanja, saj je Giro popolnoma drugačna dirka kot Tour. Sky še ni pokazal vsega.

Kakšne možnosti ima torej po vašem Wiggins za končno zmago?
V tem trenutku iste kot Nibali. Wigginsa in ekipe Sky ne smeš kar tako odpisati. Giro je še dolg in tiste najtežje etape šele prihajajo.

Vaš kapetan Samuel Sánchez je trenutno 14. Kako so v ekipi zadovoljni z dosedanjim dirkanjem in kaj lahko doseže na koncu?
Samuel točno ve, kaj si želi na letošnjem Giru in je zelo osredotočen. Res je, da so cilji in želje ena, kaj se pozneje pokaže na cesti, pa druga stvar. V prvem tednu smo imeli malo smole, predvsem na ekipnem kronometru, ki smo ga vse do defekta v zadnjih dveh kilometrih odpeljali hitro. Nismo se še predali in Samuel ima podporo celotne ekipe. Res pa je, da je ekipa v prvem tednu pričakovala več.

V torek se začnejo gorske etape. Cilj bo na Montažu. Se veselite, ker bo dirka blizu slovenskega ozemlja? Boste imeli kaj navijačev?
Navijači so napovedali prihod, tako da bom podporo gotovo imel. Te etape se veselim ravno zaradi njih. Lepo bo slišati njihovo glasno navijanje. To je eden izmed najlepših trenutkov trpljenja na kolesu.

Se pred etapo dobite z Gregom Boletom in Lukom Mezgecem na kavi? Sta že zdrava?
Za zdaj se nam pred štartom še ni uspelo dobiti skupaj. Se pa med etapo poiščemo in počvekamo o različnih stvareh. To pride še kako prav predvsem takrat, ko se grupa malo ustavi/upočasni in si na ta način krajšamo čas. Ali sta še bolna, pa ne vem. Sem pa tudi sam v nedeljo staknil prehlad. Pol grupe je prehlajene.