Podrobnosti

Ob lanskem jubileju (25. dirki) je bila dirka podaljšana za en dan. Ta dolžina se je ohranila tudi letos, ko sicer ne bo vožnje na čas.

Predzadnji dan vzpon na Predmejo
Dve etapi sta še posebej zahtevni. To sta petkova do Idrije in sobotna do Ajdovščine, ki bo kolesarje popeljala čez Predmejo. Skupaj bodo morali kolesarji premagati 14 kategoriziranih vzponov. Vzpon prve kategorije bo 902 metra visoka Predmeja. Dva vzpona bosta druge kategorije.

Bogdan Fink, Marko Kump, Tadej Pogačar in Dare Rupar na novinarski konferenci ob predstavitvi dirke. Foto: BoBo
Bogdan Fink, Marko Kump, Tadej Pogačar in Dare Rupar na novinarski konferenci ob predstavitvi dirke. Foto: BoBo
Profil 4. etape Dirke po Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Profil 4. etape Dirke po Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

V zadnji etapi pa se bodo kolesarji pred prihodom v Novo mestu podali tudi na Vahto. Vzpon tretje kategorije se bo končal po 138 kilometrih, tako da bodo imeli sprinterji le 20 kilometrov časa, da bodo nadomestili zaostanek, ki si ga bodo nabrali na Vahti.

Prvi domači adut bo mladi Tadej Pogačar, član moštva UAE-Emirates, ki je v krstni sezoni med poklicnimi kolesarji že pokazal velik potencial. Zanj bo vrnitev v domače kraje nekaj posebnega, je povedal 20-letni Pogačar. Foto: BoBo
Prvi domači adut bo mladi Tadej Pogačar, član moštva UAE-Emirates, ki je v krstni sezoni med poklicnimi kolesarji že pokazal velik potencial. Zanj bo vrnitev v domače kraje nekaj posebnega, je povedal 20-letni Pogačar. Foto: BoBo

Fink: Vse etape bodo pomembne za skupno zmago
Po besedah direktorja kolesarskega kluba Adria Mobil Bogdana Finka, prvega organizatorja dirke, trasa obljublja pravi taktični boj med ljubitelji ravnic in vzponov. Izrazite kraljevske etape ni, zato bodo vse etape pomembne za skupno zmago. "Tekma je namreč sestavljena tako, da je vsaka etapa težja in bodo tisti, ki bodo v igri za končno zmago morali biti vseskozi zraven," je o dirki, ki letos nosi višji kakovostni rang Mednarodne kolesarske zveze (Uci), saj je bila ob potrditvi koledarja uvrščena v ekstra kategorijo.

Prvi Pogačarjev Grand Tour bo najverjetneje Vuelta 2020

Pogačar si želi zmage
Lani je dirko dobil najboljši slovenski kolesar Primož Roglič. Na predstavitvi je bil prisoten Tadej Pogačar, ki je napovedal: "Na Dirko po Sloveniji skoraj zagotovo pridem. Vem, da ima tudi Jan Polanc načrt, da se udeleži dirke." Pogačar je ob koncu predstavitve razkril željo, da osvoji dirko: "V Novo mesto bi rad pripeljal z zeleno majico."

Fink: Kar nekaj želez v ognju, da nadomestijo Rogliča
Lanska izvedba slovenske pentlje je bila v mnogih pogledih rekordna, tudi imensko "najtežja" doslej, saj je na njej nastopilo kar 10 moštev svetovne serije. Letos se bo to število zaradi sočasne izvedbe evropskih iger sicer znižalo na pet, kar pa je v skladu z dolgoletnim povprečjem. Skupaj z moštvi kontinentalne serije in slovenske reprezentance pa je potrjen nastop skupno 19 ekip. Fink zagotavlja, da to ne bo predstavljalo težav za zagotavljanje zanimive dirke, kot tudi ne to, da je že od zime jasno, da na letošnjo dirko ne bo lanskega zmagovalca in prvega slovenskega kolesarskega asa Primoža Rogliča, ki je svoje moči usmeril v nastop na dirki po Italiji. "Vsi novinarji vprašajo, katere ekipe pridejo na dirko, obenem si vsi želimo zmage domačega kolesarja. Letos imamo Slovenci kar nekaj želez v ognju, da nadomestimo Rogliča," je ocenil.

Proračun Dirke po Sloveniji milijon evrov
Dirka po Sloveniji, proračun katere je dober milijon evrov, bo letos poleg kolesarskega festivala znova predstavljala tudi pomemben način predstavitve lepot Slovenije v tujini. Tako je znova med njenimi ključnimi partnerji Slovenska turistična organizacija (STO), dirko pa bodo na televizijskih zaslonih prenašali v 120 državah sveta, znova jo bo pokrivala tudi športna televizijska mreža Eurosport.

Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na TV Slovenija 2 in naši spletni strani.

Organizatorji pripravili traso 26. Dirke po Sloveniji

Etape dirke po Sloveniji:
Sreda, 19. junij, 1. etapa: Ljubljana–Rogaška Slatina, 171 km
Četrtek, 20. junij, 2. etapa: Maribor–Celje, 146,3 km
Petek, 21. junij, 3. etapa: Žalec–Idrija, 169,8 km
Sobota, 22. junij, 4. etapa: Nova Gorica–Ajdovščina, 153,9 km
Nedelja, 23. junij, 5. etapa: Trebnje–Novo mesto, 156,6 km

Posnetek predstavitve dirke: