Alberto Contador je leta 2008 dobil Dirko po Italiji. Foto: EPA
Alberto Contador je leta 2008 dobil Dirko po Italiji. Foto: EPA
Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali je na Giru lani zasedel tretje mesto, na Vuelti pa je zmagal. Foto: EPA
Gorazd Štangelj
Gorazd Štangelj bo že enajstič na štartu Gira. Foto: MMC RTV SLO/David Črmelj

Slovenijo bodo zastopali Gorazd Štangelj (Astana), Borut Božič (Vacansoleil) in Simon Špilak (Lampre), ki bodo svoje priložnosti iskali v posamičnih etapah. Najvišje cilje ima Božič, ki računa na visoke uvrstitve v šprintih.

Štangelj, ki bo na Giru nastopil že enajstič, bo imel znova mesto pomočnika, tokrat bo njegova ekipa delala za Romana Kreuzigerja. Po njegovem mnenju za zmago niso konkurenčni, toda Čeh je lahko visoko. Pomočnik bo tudi Špilak, ki bo garal za Scarponija, če pa bi se mu pokazala možnost, si želi kakšno dobro etapno uvrstitev. Na Dirki po Romandiji je pokazal, da se mu forma izboljšuje, v vožnji navkreber se je že kar dobro počutil. Božič bo edini s povsem prostimi rokami. Ekipa Vacansoleila naj bi zanj delala v šprinterskih etapah, za boj v skupnem seštevku pa bo kapetan Matteo Carrara.

Zelo zahtevna trasa
Contador, ki se vse od konca lanske sezone bori z dopinškimi obtožbami in še čaka odločitev Mednarodnega športnega razsodišča v zvezi z lanskim domnevnim dopingom na Dirki po Franciji, bo napadel drugo zmago na Giru in šesto na treh največjih dirkah. Trasa proge mu je pisana na kožo, saj bodo morali tekmovalci premagati kar 40 zahtevnih vzponov, sedem etap pa bo imelo cilj na vrhu vzpona.
"Na traso nimam pripomb, nekaj strahu bom čutil le na spustih, nekateri so prav strašljivi. Sem dobro pripravljen, povsem osredotočen na dirkanje, druge reči me v tem trenutku ne zanimajo. V gorskih etapah si bom poskušal zagotoviti prednost, upam, da kronometer v Milanu ne bo odločal," je dejal Španec. Najboljše kolesarje ponavadi druga mesta ne zanimajo, če pa bo Španec tokrat zmagal, pa se bo letos prav gotovo bil hud boj tudi za drugo mesto. Če bo Contador kasneje kaznovan zaradi lanskega greha, klenbuterola v krvi, mu bodo zmago pozneje odvzeli.
Računa na uspeh na razsodišču
Dirka po Italiji bo za španskega kolesarja prva večja večetapna dirka v letošnji sezoni, letos pa ima že dve zmagi. Slavil je na Dirki po Kataloniji in Murcii. "Na začetku sezone smo se z moštvom pogovarjali in se odločili, da se osredotočimo na to dirko. To bo najtežja dirka, na kateri sem kdaj nastopil. Moj cilj je, da imam zadnji dan rožnato majico ali pa da imam vsaj možnost osvojiti jo na zadnji etapi," je pojasnil Contador.

"Raje ne razmišljam o tem in se osredotočam na šport. Zaslišanje na Casu je za zdaj še prihodnost. Popolnoma zaupam ljudem, ki delajo zame, in prepričan sem, da bomo tudi na sodišču dosegli uspeh," je o dopinškem primeru spregovoril španski kolesar.
Italijani stavijo na Nibalija in Scarponija
Contador je v Italiji slavil leta 2008, za svojega največjega tekmeca pa je izpostavil Italijana Vincenza Nibalija, zmagovalca lanske Vuelte: "Naredil je velik korak naprej. Dobro je kolesaril že leta 2009, lani so ga na Giro povabili kot zadnjega kolesarja, na koncu pa je končal kot tretji. Na Vuelti je zmagal in dokazal, da je dozorel. Zame je on favorit."

Najmočnejša aduta gostiteljev sta Michele Scarponi in Nibali. Scarponi naj bi bil v življenjski formi in pripravljen, da na prvem mestu nasledi Ivana Bassa, ki ga tako kot Damiana Cunega letos ne bo na štartu. Nibali je lani dobil Vuelto, potem ko je na Giru končal na tretjem mestu. Rus Denis Menčov je zmagal leta 2009 in ima z največjih dirk ogromno izkušenj, tako da bo zelo nevaren.

Giro se bo končal s kronometrom v Milanu 29. maja.

Spored etap:                        km  
7. 5.: Venaria Reale-Torino,
moštveni kronometer 19,3
8. 5.: Alba-Parma 244
9. 5.: Reggio Emilia-Rapallo 173
10. 5.: Genova Quarto dei Mille-Livorno
216
11. 5.: Piombino-Orvieto 191
12. 5.: Orvieto-Fiuggi Terme 216
13. 5.: Maddaloni-Montevergine di
Mercogliano 110
14. 5.: Sapri-Tropea 217
15. 5.: Messina-Etna 169
16. 5.: prost dan
17. 5.: Termoli-Teramo 159
18. 5.: Tortoreto Lido-Castelfidardo
142
19. 5.: Castelfidardo-Ravenna 184
20. 5.: Spilimbergo-Grossglockner 167
21. 5.: Lienz-Monte Zoncolan 210
22. 5.: Conegliano-Gardeccia/Val di
Fassa 229
23. 5.: prost dan 216
24. 5.: Belluno-Nevegal, kronom. 12,7
25. 5.: Feltre-Tirano 230
26. 5.: Morbegno-San Pellegrino
Terme 151
27. 5.: Bergamo-Macugnaga 209
28. 5.: Verbania-Sestriere 242
29. 5.: Milano, kronometer 31,5