Jasper Stuyven se je takole veselil največje zmage v karieri. Foto: EPA
Jasper Stuyven se je takole veselil največje zmage v karieri. Foto: EPA

28-letni Stuyven je slavil pred Avstralcem Calebom Ewanom in rojakom Woutom van Aertom.

Matej Mohorič znova odličen
Dobro se je odrezal tudi Slovenec Matej Mohorič, ki je končal na enajstem mestu. 26-letni kolesar iz Podblice pod Jelovico je tako nadaljeval niz dobrih izidov na tej dirki. Lani je bil namreč deseti, predlani pa peti.

Nastopila sta še dva Slovenca. Luka Mezgec je končal na 49. mestu, medtem ko je bil Jan Tratnik, ki je opravljal vlogo pomočnika za Mohoriča in kapetana Italijana Sonnyja Colbrellija, 135.

Mohorič: V končnici nama je s Sonnyjem malo zmajkalo nog.
"V ekipi smo sicer zadovoljni, a smo nekako upali na kaj več,"
je za Radio Slovenija dejal Mohorič. "V zaključku nama je s Sonnyjem zmanjkalo malo nog, da bi bila že takoj s tistimi najboljšimi, ki so napadali. Ujela sva jih prepozno in zaradi tega porabila preveč energije. V sprintu sva bila pečena, saj v ospredju niso popustili," je zaključek preizkušnje ocenil Gorenjec.
"Sam sem želel Sonnyju potegniti v sprint, a nihče od naju ni imel dovolj moči, da bi lahko sprintala v boju za prva tri mesta," je še dodal Mohorič, ki ga najprej prihodnji teden čaka dirka po Kataloniji (22. - 28. 3.), nato pa po počitku sledijo aprilske ardenske klasike.

Najboljši trije na cilju v San Remu: Caleb Ewan, Jasper Stuyven in Wout van Aert. Foto: EPA
Najboljši trije na cilju v San Remu: Caleb Ewan, Jasper Stuyven in Wout van Aert. Foto: EPA

Stuyven napadel dva kilometra pred ciljem
Odločitev o zmagovalcu je znova padla po vzponu na Poggio približno pet kilometrov pred koncem. Takrat se je v ospredju odlepila skupina nekaj več kot desetih kolesarjev. Spogledovanje med favoriti pa je v zadnjih dveh kilometrih na spustu in ravninskem zaključku izkoristil 28-letni Stuyven (Trek-Segafredo). Napadu se je pozneje sicer priključil Danec Soeren Kragh Andersen (Team DSM), ki pa v zaključku ni imel moči. Skupaj sta imela na Via Romi ključnih nekaj metrov prednosti pred ostalimi.

Favoriti "prepozni" s šprintom
Ko so Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Van Aert, Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) in ostali začeli sprint, je imel 28-letnik iz Leuvena, družina ima sicer v tem mestu čokoladnico, že dovolj veliko prednost, da je zadržal zasledovalce za seboj in slavil največjo zmago v karieri.

Stuyven: Morda se v osmih od desetih poskusov ne bi izšlo.
Belgijec je priznal, da je imel na koncu prazne noge. "Vseeno je, ali zmagaš za minuto ali en centimeter," je sporočil veliki zmagovalec prvega kolesarskega spomenika. "Ne, seveda nisem pričakoval, da bom takole napadel. Trije kolesarji so bili tu zelo močni, o tem nam sploh ni treba razpredati. Nikoli pa nismo rekli, da ne bomo startali na zmago, želeli smo storiti vse v naših močeh. Načrt je bil le, da gremo po najboljši izid in da smo v igri za zmago v zaključku. Veliko je bilo hitrih fantov in vedel sem, da moram iti na vse ali nič. Če bi se spustil v sprint z vsemi temi imeni, bi bil najbrž okoli petega, desetega mesta," je še dodal. "Raje vidim, da poskusim, četudi morda ostanem brez vsega. To je največja zmaga moje kariere. Morda se osemkrat v desetih poskusih ne bi izšlo, dvakrat ali enkrat pa lahko dobim vse. Neverjetno," je še zaključil presrečni kolesar iz Leuvena.

Matej Mohorič (na ekipni fotografiji edini brez črne vetrovke) se je na Primaveri, prvi od petih spomladanskih klasik, znova izkazal. Petemu in desetemu letu iz zadnjih dveh sezon je zdaj dodal še enajsto. Foto: RCS Sport
Matej Mohorič (na ekipni fotografiji edini brez črne vetrovke) se je na Primaveri, prvi od petih spomladanskih klasik, znova izkazal. Petemu in desetemu letu iz zadnjih dveh sezon je zdaj dodal še enajsto. Foto: RCS Sport

Ubežniki ujeti 25 kilometrov pred ciljem
Primavera, oziroma prva od velikih petih spomladanskih klasik, je potekala po preverjenem receptu. Glavnina je v ospredje pustila nekaj ubežnikov, ki so večino najdaljše enodnevne preizkušnje preživeli na očeh sponzorjev. Tokrat je bilo med ubežniki osem kolesarjev, privozili pa so si največ sedem minut in pol naskoka pred glavnino. Po dobri tretjini dirke oz. 200 km pred koncem je glavnina z več ekipami na čelu začela loviti ubežnike, med ključnima vzponoma na Cipresso ter Poggio di Sanremo pa jih je tudi ujela. Zadnjih 25 km je bilo znova peklenskih po skoraj 275 km v sedlu.

Mohorič ves čas v ospredju
Najboljši Slovenec Mohorič, na koncu 11., se je ves čas vozil v ospredju in sledil Van Aertu ter Francozu Julianu Alaphilippu, v kaotičnem zaključku pa ni imel možnosti proti boljšim sprinterjem. Te je kot že ničkolikokrat na Milano – San Remu eden od kolesarjev presenetil ter izkoristil njihovo spogledovanje.


KOLESARSTVO              
                   
UCI WORLD TOUR            
                   
112. DIRKA MILANO - SAN REMO     
                   
Končni vrstni red, 299 km:      
 1. J. STUYVEN    BEL   6:38:06
 2. C. EWANS     AVS     vsi
 3. W. VAN AERT   BEL       
 4. P. SAGAN     SLK       
 5. M. VAN DER POEL NIZ       
 6. M. MATTHEWS   AVS     isti
 7. A. ARANBURU DEBA ŠPA       
 8. S. COLBRELLI   ITA       
 9. S. K. ANDERSEN  DAN       
 10. A. TURGIS    FRA       
 11. M. MOHORIČ    SLO     čas
 ...                 
 49. L. MEZGEC    SLO    +0:29
135. J. TRATNIK    SLO    10:30