Matej Mohorič ta teden dobro dirka na Renewe Touru v deželah Beneluksa. Foto: EPA
Matej Mohorič ta teden dobro dirka na Renewe Touru v deželah Beneluksa. Foto: EPA

Po četrtkovem 13,6 km dolgem kronometru, ki ga je dobil Britanec Joshua Tarling (Ineos Grenadiers), je kolesarje čakala razgibana trasa od Aalterja do Geraardsbergna. Prvi od dveh odločilnih trenutkov etape je prišel ob napadu Wellensa (UAE Team Emirates) ob drugem prečkanju legendarnega klanca Muur-Kapelmuur. Takrat se je spredaj odpeljalo osem ubežnikov, v večji skupini pa je ostal edini slovenski predstavnik Mohorič (Bahrain Victorious), ki ni bil najbolje postavljen ob Belgijčevem napadu.

Preostanek glavnine je v zadnjih 30 km lovil ubežnike, a so si ti privozili 35 sekund naskoka, na koncu pa imeli dovolj moči v boju za etapno zmago. V zadnjem kilometru in pol je Teunissen presenetil tekmece in si privozil dovolj veliko prednost, da je prvi prečkal ciljno črto. Za 31-letnega Nizozemca je to osma zmaga v karieri in druga v sezoni.

Sekundo za njim je končal Wellens, ki je po zaslugi bonifikacijskih sekund v tako imenovanem zelenem kilometru ter v cilju prevzel majico vodilnega. Zadnjih 25 km je dirkal z delno prazno sprednjo pnevmatiko.

Mohorič je v zaključku dirkal zelo dobro in ciljno črto prečkal osem sekund za zmagovalcem. V skupnem seštevku je z desetega napredoval na osmo mesto, za Wellensom zaostaja 26 sekund.

V soboto bo na sporedu ravninska predzadnja etapa med Beringenom in Peerom (179,4 km). V nedeljo se bo dirka končala z razgibano etapo od Reimsta do Bilzna (187,3 km).

Results powered by FirstCycling.com

Eržen v razvojni ekipi Bahraina
Mladi slovenski kolesar Žak Eržen je podpisal pogodbo z Bahrainom Victoriousom, je ekipa objavila na spletni strani. 17-letni Eržen bo prihodnje leto dirkal za razvojno moštvo Bahraina, nato pa od 2025 za ekipo svetovne serije.

Podpis pogodb s štirimi mladimi kolesarji je sicer del strategije, s katero zasedba Bahraina ponuja priložnost obetavnim kolesarjem. Eden od teh je tudi Eržen, zadnja leta član slovenske ekipe Adria Mobil. Na začetku prihodnjega leta bo postal del razvojne ekipe do 23 let, za 2025 pa si je zagotovil profesionalno pogodbo.

Tragedija mladega belgijskega kolesarja

Za posledicami nesreče je umrl mladi Belgijec Tijl De Decker. Dvaindvajsetletnik se je v sredo na treningu v domovini z veliko hitrostjo zaletel v zadnji del avtomobila in na kliniki v Antwerpnu danes umrl, je sporočila belgijska ekipa Lotto Dstny. De Decker se je letos pridružil razvojni ekipi Lotto Dstny in navdušil predvsem na enodnevnih dirkah. Zmagal je na mladinski različici prestižne preizkušnje Pariz-Roubaix.