Jan Polanc je dosegel dve etapni zmagi na Dirki po Italiji. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Polanc je dosegel dve etapni zmagi na Dirki po Italiji. Foto: www.alesfevzer.com

Po dodatnih preiskavah so se odločili, da je tveganje za dirkanje na najvišji ravni preveliko.

"Najprej bi se zahvalil ekipi in vsem zdravnikom, ki so bili udeleženi v podpori pri celotnem procesu. Veliko je bilo preiskav in ekipa je bila vseskozi ob moji strani ter mi pomagala pri iskanju pravih rešitev. Še posebej bi se zahvalil družini in prijateljem, ki so bili ob meni in me spodbujali v karieri v dobrih in slabih trenutkih," je povedal Polanc.

"Nisem hotel končati kariere na tak način, toda ko pogledam nazaj, sem lahko zelo srečen. V poklicnem kolesarstvu sem bil deset let, od začetka z ekipo UAE Emirates, s katero smo doživeli nekaj izjemnih trenutkov. Upam, da bom v kakšni drugi vlogi sodeloval z njimi še naprej. Veselim se prihodnosti, saj se v tem trenutku dogajajo v mojem življenju lepe stvari," je povedal Polanc.

Največji uspeh dve etapni zmagi na Giru

Polanc je kariero začel v KK Sava Kranj in se leta 2013 pridružil italijanski Lampre Meridi. Ta se je nato štiri leta pozneje pod drugačno licenco preimenovala v UAE Team Emirates.

Kranjčanova največja uspeha sta zmagi na etapah Dirke po Italiji v letih 2015 in 2017. Dve leti pozneje je na Giru nosil tudi rožnato majico vodilnega.

Ob obeh uspehih v Italiji ima še dve zmagi, pred šestimi leti je postal državni prvak v vožnji na čas, lani pa je slavil svojo zadnjo zmago na trofeji Laigueglia. Zadnjič je nastopil na dirki Gran Piemonte na začetku lanskega oktobra, dirke ni končal.

Polanc je na tritedenskih dirkah nastopil desetkrat, od tega petkrat na Giru, trikrat na Vuelti in dvakrat na Touru. Najboljšo uvrstitev je dosegel na Giru 2017, na katerem je bil skupno 11.

V reprezentančnem dresu je devetkrat nastopil na svetovnem prvenstvu, osemkrat na cestni dirki in enkrat na kronometru. Najboljši je bil pred dvema letoma v Flandriji, kjer je bil 18.

"Več mesecev smo iskali nasvete pri naši zdravstveni ekipi in nekaterih najboljših strokovnjakih na svetu. Padla je odločitev, da zaradi dobrobiti njegovega zdravja konča kariero. Jan je bil v naši ekipi od samega začetka in zelo smo ponosni na to, kar je z nami dosegel v teh letih. Naša ekipa se nenehno širi in upamo, da bomo lahko zanj našli novo vlogo," je povedal šef ekipe UAE Emirates Mauro Gianetti.

Polancu se je poklonil tudi Pogačar

V ekipi emiratov kolesarita tudi Tadej Pogačar in Domen Novak. "Ne morem si predstavljati, kako težko je končati kariero tako zgodaj, zato bi se ti zahvalil za vse iz preteklih let. Ustvaril si nekja lepih spominov in mi pokazal pravo pot v kolesarstvu. Ti si navdih za mnoge otroke, ki želijo izgledati tako kot mi, ko smo osvojili prvi Tour. Vem, da to ni tvoje zadnje poglavje v svetu kolesarstva. Dosegel boš še več, toda najprej poskrbi za svoje zdravje. Se vidiva kmalu. Hvala za vse, Polde," je na Instagramu zapisal Pogačar.