Jure Golčer bo branil lansko zmago. Pred štartom je dejal, da ga je Giro izmučil in da ni v najboljši formi. Foto: MMC RTV SLO
Jure Golčer bo branil lansko zmago. Pred štartom je dejal, da ga je Giro izmučil in da ni v najboljši formi. Foto: MMC RTV SLO
Jens Voigt
Jens Voigt je v bogati karieri nosil tudi rumeno majico na Touru. Foto: EPA
Stefano Garzelli
Stefano Garzelli je leta 2000 zmagal na Giru. Foto: EPA
Tomaž Nose
Tomaž Nose je dvakrat dobil Dirko po Sloveniji, a so mu eno zmago naknadno odvzeli. Foto: http://www.adria-mobil-cycling.com
Obeta se nam pravi spektakel

Tudi letos bo dirka imela štiri etape. Že uvodni dan bo postregel z 229 km dolgo preizkušnjo, ki se je ne bi sramovali na nobeni večetapni dirki. Prvi dan bo tokrat karavana morala opraviti s kar 5500 višinskimi metri, glavna pa bosta vzpona na Vršič, ki bo s 1611 metri znova najvišja točka, in na Korensko sedlo (1081 m). Sobotna etapa, ki se bo končala ob gondolski kabinski vlečnici na Krvavcu (1415 m), še nekaj metrov višje, kot se je v hudem mrazu končala lanska etapa z zaključnim vzponom na Krvavcu. V petek in nedeljo bodo na svoj račun prišli tudi sprinterji, ki bodo svoje vrline pokazali na cilju na Ljubljanski grad in na Glavnem trgu v Novem mestu, kjer je tradicionalni zaključek slovenskega kolesarskega kroga.

Močni ekipi Saxo Bank in Liquigas
Prvič do zdaj je prirediteljem uspelo v karavano privabiti kar tri moštva iz serije ProTour. Tradicionalnima udeležencema iz Italije Liquigasu in Lampreju se je pridružil še danski Saxo Bank, naslednik slovitega CSC-ja. Kapetan bo izkušeni Nemec Voigt, ki je že dobil Dirko po Nemčiji in tudi na največjih etapnih dirkah nosil majico vodilnega. Nevaren bo tudi Danec Jakob Fuglsang, ki je na dirki Dauphine Libere na vzponu na sloviti Mont Ventoux končal na petem mestu. Prvi mož Liquigasa, kjer bo znova nastopal tudi Gorazd Štangelj, bo Italijan Vincenzo Nibali. Njegovi rojaki Stefano Garzelli (zmagovalec Gira leta 2000, letos je končal na odličnem sedmem mestu), Giovanni Visconti in Domenico Pozzovivo so tudi vrhunski kolesarji.

Golčer v reprezentančnem dresu
Domači kolesarji v zadnjih treh letih niso izpustili zmage iz svojih rok in v zmagah so trenutno v prednosti pred tujci z 9:6. Zadnji tuji zmagovalec je bil pred štirimi leti Poljak Przemyslaw Niemec. Na štartni listi se je tik pred začetkom dirke pojavil tudi lanski zmagovalec Golčer, ki je z moštvom LPR odlično nastopal na majskem Giru. Na slovenskih cestah bo tokrat v dresu z državnim grbom, kamor je selektor Martin Hvastija povabil tudi Grego Boleta, ki je medtem ostal brez svojega moštva, saj Amicha Chips ni izvrševal svojih obveznosti. Bole je letos še vedno najboljši Slovenec na svetovni lestvici. Golčer ne bo nastopil s številko branilca lanske zmage, ki spet pripada adutu novomeške Adrie Mobil Tomažu Nosetu. Po znanih zapletih z uporabo nedovoljenih sredstev se je vrnil in zna krojiti razplet pri vrhu.

Selektor Hvastija je pred nastopom dejal: "Predvsem si želim, da bi vsi kandidati za slovenski dres dobro nastopili na največji domači dirki. Seveda bom skrbel za fante z državnim dresom in upam, da so dobro pripravljeni. Predvsem pa jim vsak tako zahteven nastop še kako dobro pride. Še dobro, da je ta dogovor uspel, da nam je UCI dovolil ta nastop, saj bi drugače dva tako odlična tekmovalca ostala brez dirke, ki se bo odvijala domala na njunih dvoriščih. Seveda so tu še drugi in v kolesarstvu je vloga vsakega posameznika zelo pomembna."

Eržen je hotel pripeljati tudi Brajkoviča
Novomeščane bo v spremljevalnem avtomobilu vodil Milan Eržen, ki je v slovensko vrsto želel pripeljati tudi Janija Brajkoviča, toda pri Astani niso privolili v to. "Naredili smo vse, da bi bil Jani na tej dirki, toda ni šlo. Vozil bi seveda za Slovenijo, da ne bo pomote. Meni je na tej dirki najbolj pomembno, da je tu čim več dobrih moštev, saj je tako dirkanje enostavnejše in lažje nadzoruješ potek dogodkov. Naša ekipa je pripravljena na izziv, že doslej smo pokazali, da znamo tekmovati, v ospredje pa sili nekaj novih obrazov. Nose in Vrečer sta dobro pripravljena in ko se bo začelo, bomo naredili vse za čim boljši dosežek. Saj je to razumljivo," je dejal Eržen.

Spored etap:
1. etapa, četrtek:
Koper-Beljak, 229 km

2. etapa, petek:
Kamnik-Ljubljana, 141 km

3. etapa, sobota:
Lenart-Krvavec, 175 km

4. etapa, nedelja:
Šentjernej-Novo mesto, 152 km

A. G.

Obeta se nam pravi spektakel